Ameriške oblasti so ruskim ukazale zaprtje konzulata v San Franciscu. Foto: Reuters
Ameriške oblasti so ruskim ukazale zaprtje konzulata v San Franciscu. Foto: Reuters
Konzulat
Zaprtje konzulata bo po besedah konzula Sergeja Petrova škodilo tako ruskim kot ameriškim državljanom, ki so tam pogosto zaprosili za vizume. Foto: Reuters
Veleposlaništvo ZDA v Moskvi
Tako ZDA kot Rusija naj bi znižale število gostujočega diplomatskega osebja na 455. ZDA naj bi osebje iz Moskve in drugih delov Rusije že odpoklicale. Foto: Reuters

Zunanje ministrstvo ZDA je ukrep za zaprtje ruskega konzulata v San Franciscu utemeljilo kot "odločitev v duhu enakopravnosti". V nasprotju z Moskvo, ki je dala ZDA za zmanjšanje števila diplomatskih predstavnikov s 1.200 na 455 mesec časa, bo imela Rusija časa za zaprtje omenjenih diplomatskih objektov le do sobote.

"Po tem ukrepu bosta obe državi obdržali po tri konzulate. Ostala bo razlika pri številu diplomatskih in konzularnih podružnic. Ruski vladi smo dovolili, da obdrži nekaj teh podružnic, saj želimo zaustaviti spiralno slabšanje meddržavnih odnosov," je odločitev komentiral ameriški zunanji minister Rex Tillerson.

Ob konzulatu v San Franciscu bo morala Rusija zapreti tudi večjo stavbo, kjer ima rusko veleposlaništvo svoje prostore, in podružnico konzulata v New Yorku.

Lavrov odločitev obžaluje
Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je že izrazil obžalovanje zaradi odločitve Washingtona in zaostrovanja napetosti med državama, ki jih ni sprožila Rusija, poroča RT. Povedal je še, da ga je Tillerson poklical in mu sporočil odločitev Washingtona. Ruske oblasti bodo zdaj natančno preučile nove ameriške ukrepe in Washington obvestile o svoji odločitvi.

Ruski konzul v San Franciscu Sergej Petrov je medtem dejal, da bo odločitev Washingtona škodila tako ruskim kot ameriškim državljanom, ki živijo na ozemlju ZDA. "Američani so se pogosto obrnili na naš konzulat, tudi kadar so zaprosili za ruski vizum," je sporočil po poročanju RT-ja.

Zaostrovanje po domnevnem vmešavanju v volitve
Dodatno zaostrovanje odnosov med ZDA in Rusijo je sledilo kljub napovedim in upom novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa po odločitvi ameriškega kongresa za nove sankcije proti Rusiji zaradi njenega domnevnega vpletanja v ameriške predsedniške volitve. Ruski predsednik Vladimir Putin je nato julija sprejel odločitev o zmanjšanju ameriške navzočnosti na diplomatskih predstavništvih.

Zaostrovanje v diplomatskih odnosih se je začelo že v času administracije predsednika Baracka Obame, ko so izključili 35 ruskih diplomatov v ZDA in Rusiji preprečili dostop do diplomatskih posesti v Marylandu in New Yorku. Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi s protiukrepi počakal dalj časa, saj naj bi čakal na morebiten preklic sankcij Trumpa, vendar se to ni zgodilo, poroča Guardian.

ZDA naj bi že izpolnile rusko zahtevo
Na ameriškem zunanjem ministrstvu so zagotovili, da so zahtevo ruske vlade že izpolnili. "Vendar mislimo, da je bilo to dejanje neupravičeno in škodljivo za odnose med našima državama," je povedala tiskovna predstavnica ministrstva Heather Nauert.

Glede na Putinovo zahtevo naj bi zdaj Rusija in ZDA imele po največ 455 diplomatov v drugi državi. Rusijo naj bi zapustili tudi ruski državljani, ki so delali na ameriških diplomatskih predstavništvih. Na ameriškem ministrstvu o številkah sicer niso želeli govoriti, vendar naj bi bilo po poročanju spletnega portala RBK med njimi najmanj 600 Rusov.

Zaustavitev izdaje vizumov
ZDA so pripravljene sprejeti tudi dodatne ukrepe, če bodo nujni in upravičeni, sporoča zunanje ministrstvo. Med drugim je Washington že napovedal, da ne bo več izdajal neimigracijskih vizumov v Rusiji med 23. avgustom in 1. septembrom. Izdajanje vizumov na ameriških konzulatih v Rusiji je prav tako do preklica ustavljeno.