Cia je vodjo Al Kaide Osamo bin Ladna ubila 2. maja leta 2011 v Abbottabadu. Foto: Reuters
Cia je vodjo Al Kaide Osamo bin Ladna ubila 2. maja leta 2011 v Abbottabadu. Foto: Reuters
Shakeel Afridi
Zdravnik Shakeel Afridi je Cii pomagal pri lovu na Osamo bin Ladna. Foto: EPA

Šakil Afridi na nov sodni postopek čaka v zaporu. V primeru Osame bin Ladna ga sodišče sicer ni obsodilo zaradi sodelovanja z ZDA, temveč zaradi izvajanja lažne kampanje za cepljenje v mestu Abbottabadu.

Leta 2012 mu je sodišče izreklo 33 let zaporne kazni.

Kampanja cepljenja je bila le krinka
Lažno kampanjo za cepljenje je izvajal v sodelovanju s Cio, ki mu je za opravljeno delo plačala 75.800 dolarjev, piše CNN. Šakil Afridi je v resnici zbiral vzorce DNK družinskih članov Osame bin Ladna in jih nato primerjal z vzorci nekdanjega voditelja teroristične skupine Al Kaide, ki ga je Cia ubila 2. maja leta 2011 v Abbottabadu.

"Pomoč dr. Afridija pri potrditvi lokacije bin Ladna je bila storitev, ki jo je opravil tako za ves svet kot za vse tiste Pakistance, ki so izgubili svoje najbližje pod roko Al Kaide," je dejala predstavnica State Departmenta Jennifer Psaki.

Nekdanja ameriška državna sekretarka Hillary Clinton in takratni zunanji minister Leon Panetta sta Pakistan pozvala k njegovi izpustitvi. Clintonova je ob tem dejala, da je bil Afridi "ključni element" pri tem, da so ZDA ubile "enega izmed najnevarnejših morilcev na svetu".

Napačna operacija
Novo obtožnico zoper Šakila Afridija pa je zdaj vložila Naseeb Gulla, mati dečka, ki je umrl leta 2006 zaradi zapletov med operacijo slepiča. Poseg je vodil ravno Šakil Afridi, mati dečka pa trdi, da je zdravnik dečku postavil napačno diagnozo in je deček zato umrl.

Novo sojenje bo 12. decembra.