Mandela je leta 1994 Nobelovo nagrado za mir. Foto: EPA
Mandela je leta 1994 Nobelovo nagrado za mir. Foto: EPA

Oblasti v Južnoafriški republiki so sporočile, da bo Mandela zdravljenje nadaljeval doma. Po besedah tiskovnega predstavnika južnoafriškega predsednika se njegovo zdravstveno stanje izboljšuje in je dobre volje. Zdravniki so sicer zaradi njegove visoke starosti še posebej skrbni glede njegovega zdravja.

94-letni legendarni borec za človekove pravice bo tudi na svojem domu v Johannesburgu deležen temeljite zdravstvene nege, dokler ne bo povsem okreval. Ob božiču so Mandelo v bolnišnici obiskali predsednik države Jacob Zuma skupaj s soprogo Mandele Graco Machel in drugimi njegovimi sorodniki.

V javnosti se Mandela ni pojavil že od leta 2010 in v zadnjih dveh letih je bil večkrat v bolnišnici, kar je sprožilo skrbi med prebivalci. Januarja lani je bil več dni v bolnišnici zaradi akutnega vnetja dihal.

Zaradi boja proti apartheidu je Mandela v zaporu preživel 27 let. Po izpustitvi na prostost leta 1990 je štiri leta kasneje postal prvi temnopolti predsednik JAR-a, na položaju pa je ostal samo en mandat. Iz politike in javnega življenja se je umaknil leta 2004.