Epidemijo ebole bodo razglasili za končano šele, ko v šestih tednih v vseh treh najbolj prizadetih državah ne bodo našteli niti enega okuženega primera več. Foto: Reuters
Epidemijo ebole bodo razglasili za končano šele, ko v šestih tednih v vseh treh najbolj prizadetih državah ne bodo našteli niti enega okuženega primera več. Foto: Reuters
Ebola
Zaradi ebole je v enem letu umrlo več kot 10.000 ljudi. Foto: Reuters
Ebola
Število okuženih z ebolo v Gvineji v zadnjih tednih znova narašča. Foto: Reuters

Nevladna zdravstvena organizacija Zdravniki brez meja (Medecins sans frontieres) je v svojem poročilu natanko leto dni po izbruhu ebole zapisala, da so lokalne vlade in Svetovna zdravstvena organizacija prezrli zgodnje pozive na pomoč. "Številnim institucijam je spodletelo, posledice pa so bile tragične in bi se jih dalo preprečiti," so še zapisali.

Zaradi ebole je v zadnjem letu umrlo več kot 10.000 ljudi, največ žrtev je bilo v državah, ki jih je izbruh bolezni najbolj prizadel, v Gvineji, Liberiji in Sierri Leone. Prvi okuženi, ki je decembra 2013 umrl zaradi bolezni, je bil dojenček v oddaljenem predelu Gvineje, Svetovna zdravstvena organizacija pa je izbruh bolezni razglasila tri mesece pozneje.

Ebola kot svetovna grožnja prepoznana prepozno
A kot v svojem poročilu navaja MSF, je WHO ebolo kot svetovno zdravstveno težavo prepoznala šele pet mesecev pozeje, ko je umrlo že več kot 1.000 ljudi. "Dobro smo se zavedali, da so razmere resne lani marca ali aprila in smo skušali na to opozoriti WHO in vlade v državah, ki jih je bolezen najbolj prizadela. In seveda smo bili razočarani, da nas niso slišali, kar je verjetno pripeljalo do epidemije, ki smo ji bili priča," je za BBC povedal eden od predstavnikov MSF-ja Henry Gray.

"Če pogledamo nazaj, lahko vidimo, da je bila zamuda med decembrom in marcem ključna v širjenju virusa na več območjih v Gvineji, bolezen pa se je hitro razširila tudi v prestolnico Conakry, ki še danes ostaja eno od redkih območij z aktivnim prenosom bolezni," pa je za BBC povedal Derek Gatherer iz univerze v Lancastru.

Vodja misije za ebolo Združenih narodov Ismail Ould Chikh Ahmed je ob obletnici izbruha ebole dejal, da bodo epidemijo zajezili do avgusta. Ob tem je tudi on priznal, da so Združeni narodi v reševanju krize naredili nemalo napak in da so se včasih obnašali arogantno.

Da so bili prepozni, priznali tudi v WHO-ju
Januarja letos je tudi Svetovna zdravstvena organizacija na enem od svojih srečanj priznala, da so se prepozno odzvali na nevarnost ebole. "Svet, in tudi WHO, je prepozno prepoznal, kaj se dogaja pred našimi očmi," je povedala generalna direktorica organizacije Margaret Chan. Zdaj razpravljajo o možnostih za vzpostavitev ekipe za hitro posredovanje, s pomočjo katere bi se lahko hitreje odzvali na tovrstne nevarnosti.

Konec epidemije šele, ko šest tednov ne bo novega primera
V poročilu, ki temelji tudi na desetinah intervjujev z zaposlenimi pri Zdravnikih brez meja, so zapisali, da so bile do konca avgusta bolnišnice in zdravstveni centri v Liberiji popolnoma zasedeni. "Zdravstveni delavci so morali zavračati vidno bolne ljudi, za katere so vedeli, da se bodo vrnili v svoje skupnosti in okužili druge," so zapisali v poročilu.

Zdravniki brez meja opozarjajo, da se je število umrlih za ebolo v zadnjih mesecih in tednih sicer zmanjšalo, a da epidemije še ni konec. Liberija je v petek odkrila prvi primer okužbe v zadnjih dveh tednih, število okuženih pa znova narašča tudi v Gvineji. Epidemijo ebole bodo razglasili za končano šele, ko v obdobju šestih tednov v vseh treh najbolj prizadetih državah ne bodo našteli niti enega okuženega primera več.