O sneženju in težavah v prometu pa že poročajo iz Velike Britanije, Francije in Nemčije. Še posebej na Otoku je sneg poskrbel za vrsto preglavic. Foto: Reuters
O sneženju in težavah v prometu pa že poročajo iz Velike Britanije, Francije in Nemčije. Še posebej na Otoku je sneg poskrbel za vrsto preglavic. Foto: Reuters
Zimsko veselje v Bernu. Foto: MMC RTV SLO/EPA

Vremenoslovci na Hrvaškem, v Črni gori in Srbiji medtem svarijo, da je padec temperatur zgolj uvod v snežna neurja, ki bodo regijo zajela v zadnjih dneh letošnjega leta. Temperature globoko pod ničlo pričakujejo od 29. decembra do 3. januarja. V Srbiji so že v torek potrdili, da sta zaradi mraza umrli dve osebi, v Beogradu bodo recimo silvestrovali pri minus 12 stopinjah Celzija.

V goratih predelih pri Sarajevu v Bosni in Hercegovini so temperature padle do minus 23 stopinj. V vaseh Bogodol in Bilima pri Mostarju je več družin in starejših že pet dni ujetih v snegu in so odrezani od sveta. Reševalnim ekipam jim jih v zadnjem poskusu v torek ni uspelo doseči, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na Hrvaškem tudi do -20 stopinj Celzija
Ponekod v notranjosti Hrvaške se je živo srebro spustilo do minus 20 stopinj Celzija. Na jadranski obali so se temperature gibale okrog ničle, a zaradi močnega vetra tudi tam ni bilo nič kaj prijetno.

Tudi Makedonija in Črna gora sta izmerili najnižje temperature v letošnji zimi. Nacionalni meteorološki inštitut v Bolgariji je izdal opozorilo zaradi ostrega mraza in silovitega vetra. Po veliki večini države se živo srebro ne bo dvignilo nad minus sedem stopinj Celzija.

Nizke temperature v Grčiji
Na zadnji dan leta močno sneženje z nizkimi temperaturami otežuje življenje tudi v Grčiji. Po navedbah policije je na več magistralnih cestah zaradi poledice in prometnih nesreč obtičalo na stotine vozil. Zaradi silovitih vetrov so začasno prekinili pomorske prometne povezave v Egejskem morju. V noči na 1. januar naj bi se živo srebro ponekod na severu Grčije spustilo do minus 20 stopinj Celzija.

Na jugu Italije začasno zaprli letališča
Na silvestrovo noč pa v Italiji povzroča težave močno sneženje. Zaradi vremenskih razmer so morala na jugu Italije nekatera letališča, med drugim v Neaplju in Brindisiju, začasno prenehati obratovati, kar je povzročilo dolgotrajne zamude poletov. Prav tako so morali začasno prekiniti trajektne prevoze na otoka Capri in Ischia. Snežni meteži so bili tudi na Siciliji. Tudi sever Italije se ni izognil zimskim vremenskim razmeram. Med drugim je v Trstu pihala mrzla burja.