Policist Darren Wilson je od 9. avgusta na plačanem dopustu, povsem varen pa še ni. Zaradi kršenja človekovih pravic ustreljenega ga lahko preganja pravosodno ministrstvo ZDA, družina Michaela Browna pa lahko proti njemu vloži civilno tožbo. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Policist Darren Wilson je od 9. avgusta na plačanem dopustu, povsem varen pa še ni. Zaradi kršenja človekovih pravic ustreljenega ga lahko preganja pravosodno ministrstvo ZDA, družina Michaela Browna pa lahko proti njemu vloži civilno tožbo. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Protesti v Fergusonu
Ob razglasitvi odločitve velike porote je množica okoli policijske postaje v Fergusonu začela jezno vzklikati proti policiji, podrla barikade in začela z različnimi predmeti obmetavati policiste. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

"Nikoli na svetu se ne bi vrnil med policiste," je za ameriški CNN dejal Wilsonov odvetnik Neil Bruntrager. "To ni vprašanje če, to je vprašanje kdaj. Trenutno je na plačanem dopustu, hkrati pa potekajo pogovori z njegovim oddelkom, da se razidejo prijateljsko. Realno gledano, ne more biti več policist ... O tem si sploh ne dela utvar. Pomemben pa je način, kako bo odšel ... to je zanj pomembno na različnih ravneh," je dejal Bruntrager.

Velika porota v St. Louisu v Claytonu se je odločila, da proti Wilsonu ne bo potrdila obtožnice, ker je 9. avgusta v predmestju Fergusona ubil neoboroženega 18-letnega Michaela Browna. Wilson vseskozi trdi, da ni kriv, saj da je Browna ubil v samoobrambi. Zanimivo pa je, da so nekatere priče pred veliko poroto trdile, da je Brown, medtem ko je tekel, dvignil roke v zrak, a ga je Wilson kljub temu večkrat ustrelil. Brown je bil ustreljen najmanj šestkrat.

Življenje pod krinko in tajna poroka
Odvetnik James Towey je za Washington Post dejal, da je Wilsona opozoril, kaj se mu lahko zgodi, če se vrne na delovno mesto, rekoč: "Mislim, da sem ga vprašal: 'Ali se zavedaš, da bo tvoj prvi klic (ko bo nazaj na delovnem mestu) v slepo ulico, kjer ti bodo sodili?' Vzel si je minuto za razmislek in dejal: 'Oh, to je realnost'". Dodal je, da je zadnja stvar, ki jo želi narediti, da v nevarnost spravi tudi druge policiste. Wilson je po izreku velike porote dejal, "da ima čisto vest".

Kot poroča CNN, je naslov Wilsonovega bivališča kmalu po usodnem streljanju zaokrožil po spletu, zaradi česar je "zgrabil torbo in se skril". Od takrat menjuje bivališča, med drugim je začasno bival tudi pri enem od svojih odvetnikov. Wilson se izogiba pojavljanju v javnosti, če že, je zakrinkan. "Čas pa preživlja tudi tako, da si v temnih dvoranah ogleduje filme, da bi se izognil razkritju," je poročal CNN, ki je objavil informacijo, da se je Wilson (28) prejšnji mesec, 24. oktobra, poročil z devet let mlajšo Barbaro Lynn Spraning. Ameriškemu mediju se je uspelo dokopati do poročnega lista, ki ga je tudi objavil.

Množični protesti po ZDA
Zaradi odločitve velike porote so tako v Fergusonu kot po drugih mestih v ZDA vzniknili množični protesti. Razjarjeni protestniki so v Fergusonu zažigali stavbe, streljali na policiste ter jih obmetavali s kamenjem in predmeti, ropali trgovine in prevračali policijska vozila. Po poročanju tamkajšnjih medijev je policija med izgredi aretirala 61 ljudi, med njimi eno osebo zaradi požiga, 29 zaradi vlomov, ostale pa zaradi različnih prekrškov in nezakonitega zborovanja. Po podatkih gasilcev je med izgredi gorelo 25 zgradb.

Protesti so sicer potekali tudi drugod po ZDA in v sredo so v Los Angelesu našteli 131 aretacij zaradi blokade avtoceste, okoli 90 ljudi so aretirali tudi v Oaklandu.