Grki so se na ulice nazadnje podali 5. marca. Foto: EPA
Grki so se na ulice nazadnje podali 5. marca. Foto: EPA

Zaradi 24-urne stavke, ki jo vodita dva največja grška sindikata, so zaprte vse šole in bolnišnice, ki bodo opravljale le najnujnejše posege, ustavljeni so vsi letalski poleti in zaprt je grški zračni prostor, trajekti in ladje pa so ostali v pristaniščih. Protestom so se pridružili tudi policisti, gasilci in cariniki, avtobusni promet v Atenah in v Solunu je popolnoma ustavljen, stavkajo pa tudi novinarji, tako da v Grčiji ne bo nobenih poročil ali časopisov.

Današnja stavka je že tretja, odkar je grška vlada napovedala varčevalne ukrepe, ki niso po godu delavcem v javnem sektorju. Vlada je izjavila, da sicer razume javni bes zaradi povišanja davkov in zmanjševanja plač, a da ne bodo odstopili od načrta, ki je nujno potreben, da se grško gospodarstvo postavi nazaj na noge.

"Za krizo bodo plačevali delavci"
Sindikati sporočajo, da bo varčevalni načrt, ki ga je podprla tudi Evropska unija, prizadel najrevnejše in še poglobil gospodarsko krizo. "Za krizo bodo morali plačati delavci," je povedal vodja enega izmed sindikatov in dodal: "Ukrepi ne bodo učinkoviti in bodo gospodarstvo potisnili še globje."

Grčija ima trenutno 12,7-odstotni javni primanjkljaj, kar je kar štirikrat več, kot je dovoljeno za države članice evroobmočja. Vlada je obljubila, da bo primanjkljaj letos zmanjšala na 8,7 odstotka, ter da bo s pomočjo zmanjševanja plač v javnem sektorju, višanju starosti za upokojitev in s povečanjem davkov zmanjšala 300 milijard evrov visok dolg.