Na skoraj 400 straneh poročilo priča o hudih kršitvah človekovih pravic. Foto: Reuters
Na skoraj 400 straneh poročilo priča o hudih kršitvah človekovih pravic. Foto: Reuters
Svet ZN-a za človekove pravice
Svet ZN-a za človekove pravice je obravnaval poročilo o kršitvah človekovih pravic v Severni Koreji. Severna Koreja in Kitajska sta poročilo zavrnili kot nereprezentativno. Foto: Reuters
Severna Koreja zavrača vse očitke
Zločini v Pjongjangu primerljivi z zločini v nacistični Nemčiji

To so besede vodje preiskave Združenih narodov o kršitvah človekovih pravic v Severni Koreji Michaela Kirbyja, ki je mesec dni po tem, ko so preiskovalci objavili skoraj 400 strani dolgo poročilo o okrutnih kršitvah človekovih pravic v Severni Koreji, kjer so poročali tudi o iztrebljanju ljudi, suženjstvu, stradanju ljudi in spolnem nasilju, poročilo predstavil Svetu Združenih narodov za človekove pravice.

"Naša dolžnost je, da naslovimo kršitve človekovih pravic in zločine proti človečnosti v Severni Koreji," je dejal Kirby in dodal: "Narava, resnost in obseg teh nepredstavljivih grozodejstev, storjenih v Severni Koreji, nakazuje na totalitarno državo, ki v sodobnem svetu nima primere". "Boj proti zločinom nacizma, apartheida in Rdečih Kmerov je zahteval pogum držav in navadnih ljudi," je še dodal Kirby.

Celotno poročilo (v angleškem jeziku) si lahko ogledate tukaj.

Severnokorejski vrh pred mednarodno kazensko sodišče?
Kirby je ob predstavitvi poročila opozoril, da je svet dokaze ignoriral predolgo. "Izgovorov ni več, zdaj vemo," je dodal in države pozval, naj z vsemi razpoložljivimi sredstvi ukrepajo proti voditeljem Severne Koreje. Poročilo naj bi zdaj predali Varnostnemu svetu, ta bi ga napotil na Mednarodno kazensko sodišče, ki bi lahko severnokorejske voditelje poklicalo pred roko pravice.

Svet ZN-a za človekove pravice je preiskovalno komisijo, ki so jo sestavljali mednarodni pravniki, oblikoval marca lani na pobudo Japonske in Evropske unije. Ker je bil komisiji vstop v Severno Korejo onemogočen, pogovori s predstavniki severnokorejskih oblasti pa prepovedani, je svojo preiskavo utemeljila na podlagi intervjujev s 320 Severnih Korejci, ki živijo v izgnanstvu v Severni Koreji in na Japonskem.

Pjongjang trdi, da za poročilom stojijo ZDA
Severna Koreja, ki s preiskovalno komisijo ni želela sodelovati, je poročilo že zavrnila. Severnokorejski predstavnik pri Združenih narodih v Ženevi So Se Pyon je ugotovitve preiskave poimenoval za "sramotne izmišljotine sovražnih sil" in jih označil za politični napad, za katerim stojijo ZDA in njihovi zavezniki.

Kitajska zavrnila poročilo in stopila sosedi v obrambo
Poročilo je zavrnila tudi Kitajska, kitajski veleposlanik v Ženevi Čen Čuandong je ob tem dejal, da poročilo ni kredibilno in da so nekatere ugotovitve daleč od resnice. Jasno je dal vedeti tudi, da bi Kitajska v primeru resolucije Varnostnega sveta o Severni Koreji uporabila svojo pravico do veta.

"Nezmožnost komisije, da bi pridobila soglasje in sodelovanje preiskane države, ji onemogoča, da bi svojo nalogo izpeljala na nepristranski, objektiven in učinkovit način," je dejal Čuandong in ponovil stališče Kitajske, ki vztraja, da bi morala mednarodna skupnost vzpostaviti konstruktivni dialog z vlado v Pjongjangu.

Severna Koreja zavrača vse očitke
Zločini v Pjongjangu primerljivi z zločini v nacistični Nemčiji