Svet
Benjamin Netanjahu
Benjamin Netanjahu je po napovedi na Twitter napisal "Gradimo in gradnjo bomo nadaljevali ". Foto: Reuters
Palestinci so prepričani, da bi morala mednarodna skupnost takoj ukrepati in Izrael poklicati na zagovor. Foto: Reuters

Dodaj v

ZN obsodil izraelske načrte o novi gradnji na zasedenih ozemljih

Palestina: Izrael ni zavezan k iskanju miru
25. januar 2017 ob 08:03
New York, Jeruzalem - MMC RTV SLO

Odločitev Izraela o novi gradnji na Zahodnem bregu so Združeni narodi obsodili in izrazili zaskrbljenost, da bo poteza ogrozila iskanje rešitve po načelu dveh držav.

"Za generalnega sekretarja ne obstaja načrt B, ampak le rešitev dveh držav. V zvezi s tem so vsaka taka enostranska dejanja, ki predstavljajo oviro za rešitev problema po tem načelu, zanj zelo skrb vzbujajoča," je povedal tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa Stephane Dujarric in dodal, da je ključno, da sprti strani sodelujeta v dobri veri, ko skušata doseči cilj: "Rešitev predstavljata dve državi, Izrael in Palestina, dve državi dveh ljudstev."

Trump za tesnejše vezi z Izraelom kot Obama
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je v torek odobril gradnjo 2.500 novih domov za naseljence. To je druga takšna napoved, odkar je predsednik ZDA postal Donald Trump. Novi ameriški predsednik je z izjavami večkrat potrdil, da bo "bolj naklonjen gradnji naselbin", kot je bil njegov predhodnik Barack Obama, ki je nasprotoval gradnji Izraela, sicer tradicionalno tesnega zaveznika ZDA.

Trump je kritiziral odločitev Obamove administracije, da se je vzdržala glasovanja in ni dala veta na resolucijo Varnostnega sveta ZN-a, ki od Izraela zahteva konec gradnje nezakonitih naselbin na palestinskem ozemlju. Obenem je Trump za svojega veleposlanika v Izraelu izbral Davida Friedmana, ki celo nasprotuje rešitvi spora po načelu dveh držav in je zagovornik gradnje judovskih naselbin.

Netanjahu februarja v Washington
Večino novih stanovanj bodo zgradili na Zahodnem bregu. Okoli sto v naselju Bejt El v bližini Ramale. Kot piše BBC, naj bi tu prejeli finančna sredstva iz fundacije, ki jo vodi Jared Kushner, Trumpov zet in svetovalec.

Mirovni proces med Izraelom in Palestino je bil tudi tema telefonskega pogovora med Netanjahujem in Trumpom, ko je bil izraelski premier tudi povabljen na sestanek v Washington, ki bo februarja. "Predsednik je poudaril, da se lahko o miru pogajata le Palestina in Izrael neposredno. ZDA bodo tesno sodelovale z Izraelom, da bo pri doseganju tega cilja narejen napredek, " so sporočili iz Bele hiše.

"Izrael ni zavezan k iskanju miru"
Palestinska stran je v odzivu zapisala, da Izrael "ruši mir", ko gradi na zemlji, ki jo Palestina želi za svojo državo. Predstavnica Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) Hanan Ašravi je odločitev odločno obsodila in pozvala mednarodno skupnost, da se zavzame za konkretne in resne ukrepe proti Izraelu: "Izraelska vlada je še enkrat dokazala, da je bolj zavezana h kraji zemlje in kolonializmu kot pa rešitvi dveh držav in iskanju miru, varnosti ter stabilnosti. Taka namera je vojni zločin in pomeni očitne kršitve mednarodnega prava in konvencij, zlasti resolucije 2334 Varnostnega sveta."

Od okupacije leta 1967 na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu v 140 judovskih naseljih živi več kot 500.000 Izraelcev. Naselja so po mednarodnem pravu, kot določa 4. Ženevska konvencija, nezakonita, rimski statut Mednarodnega kazenskega sodišča jih označuje za vojni zločin, a Izrael oboje izpodbija.

T. J.
Prijavi napako
Komentarji
džeko
# 25.01.2017 ob 08:28
Sankcije ?????? Nič??' proti Rusji pa potrebujejo 5 minut. Gnili zahod....
a.orhidejca
# 25.01.2017 ob 08:31
ZN naredil svoje: obsodil je.

In previsoke plače dobivajo naprej.
jojo18
# 25.01.2017 ob 08:31
Če si največja sila na svetu(mislim ZDA ki jim krije hrbet)se lahko ZN postavijo na glavo pa ti nemorejo nič.
Churchill W.
# 25.01.2017 ob 08:31
S prihodom Trumpa na oblast, je Izrael dobil krila in zalet.
BV je že sedaj v ku***, a najhujše šele prihaja.
Slej ko prej bo počilo še na relaciji Israel-USA-Iran. In ko bo, potem pa lahko upamo samo, da se ne zgodi najhujši možni scenarij.
johann
# 25.01.2017 ob 08:46
Izrael lahko dela, kaj hoče, saj edini ima atomsko bombo v tem delu sveta. To je kruta resničnost za vse ostale...
Whitetrasher
# 25.01.2017 ob 08:33
Če obsodbi na sledijo sankcije je brezpredmetna!!!

UN nekaj hladno "obsodi" in misli,da je to dovolj!!
CC
# 25.01.2017 ob 08:56
In pri tem bo najbrž ostalo. Mi lajamo hov, hov, hov... Novica do dopoldneva, jutri že pozabljena, večine se niti ne bo dotaknila. Kaj nam pa morejo, morejo, morejo...
marcelinho90
# 25.01.2017 ob 09:17
Jaz tudi obsojam, da je zunaj mraz, storiti pa glede tega ne morem nič.
skoviik
# 25.01.2017 ob 10:18
Jaz bi rad nekje dobil seznam vseh Izraelski podjetij in njihovih izdelkov, ki se prodajajo v Sloveniji. Želim tudi seznam vseh slovenskih podjetij, ki sodelujejo z Izraelom. To rabim, da vem čemu se izognit v širokem loku.
poskok
# 25.01.2017 ob 09:09
Sankcij ne bo! Lahko pa vsak posameznik bojkotira Izraelske izdelke na tržišču.
Lupo
# 25.01.2017 ob 08:54
ZN obsodil izraelske načrte o novi gradnji na okupiranem ozemlju

JUUUHUUUHUU! Problem se bo rešil!
Nikec3
# 25.01.2017 ob 09:05
Čas je za sankcije proti Izraelu.
oiradd
# 25.01.2017 ob 10:40
A da so zgrozeni? Oh...
Follow Me
# 25.01.2017 ob 09:58
Ala sankcije za Izrahell, aja tej so "naši" , nič ne bo.
Lp.
Trubadur
# 25.01.2017 ob 09:55
ZN je enaka organizacija kot Liga narodov pred tem...
moj komentar
# 25.01.2017 ob 12:43
Ta komentar sem povzel po uporabniku venderigola in upam da ne bo zameril. V njem je lepo opisano, kakšno politiko in umazano igro se gre Izrael.

Se mi zdi, da niso še vsi dojeli glavnega cilja, za dosego katerega si Izrael s pomočjo lobija prizadeva že desetletja: destabilizirati, razkosati, deliti in oslabiti sosednje države vse do "konstruktivnega kaosa" na bližnjem vzhodu, kot lahko razberemo iz številnih načrtov in dokumentov izraelskih in neocons think tankerjev:
- od načrta Yinon leta 1982 do 'Defence Planning Guidance' v devetdesetih, od pisma 'A Clean Break: A New Strategy for Securing the Realm' leta 1996 R. Perle-ja do manifesta PNAC 'Rebuilding America's Defenses' leta 1996 in pisma 'Letter to President Bush' leta 2002, od spisov M. Ledeen-a 'We do not want stability in Iraq, Iran, Syria, Lebanon, SaudiArabia ever' do 'Creative Destruction', od spisov Victorie Nuland leta 2012 do načrta 'Expanding American Power' centra CNAS in strategije 'Deconstructing Syria' Brooking institucije. Mesec dni po 9/11 je gen. W. Clark dobil v roke neocons memo: "how we are gonna take out 7 countries in five years starting with Iraq, then Syria, Lebanon, Lybia, Somalia, Sudan and finishing off with Iran".

Tik pred prvo zalivsko vojno je leta 1991 italijanskemu novinarju izjavil E. Luttwak: "We are going to bomb Iraq back to the stone age" (Irak bombardiramo, da ga vrnemo v srednji vek). - Saddam ni tak kot Saudski princi, ki preživijo večino časa na tujem in zapravljajo dolarje v Parizu. Saddam gradi železnice, el. centrale, univerze in ostale objekte, ki jih resna država potrebuje. Če bo zaposlil svoje tehnike in inženirje, bo postal Irak najnaprednejša sila v regiji in mi (beri Izrael) ne smemo dovoliti, da bi se to zgodilo. –
Zato so ZDA v Desert Storm vojni pospešeno bombardirale inštalacije pitne vode, farmacevtsko in živilsko industrijo, električne generatorje, šolska poslopja, komunikacije, pridelke na poljih, itd. Tudi v lanski bitki za Mosul proti Daeshu so bile glavne tarče univerza, industrijska cona, banke, mlini in živilska skladišča, naprave za pitno vodo, el. generatorji ...
Vse za izgradnjo (beri rušenje) "nove moderne" države, tako v Iraku kot v Siriji, kot v vsej bližnji in daljni soseščini ali bolje rečeno za strateško prevlado Velikega Izraela in izraelskega lobija na bližnjem vzhodu (in tudi na manj bližnjem vzhodu).
Spomnim se gospe iz Iraka, ki je skupaj s tremi mladimi hčerami prišla kot turist v Rim nekaj let pred izbruhom iraško-iranske vojne; emancipirana, brez moškega spremstva in brez rute ali šadorja mi je navdušeno poročala o življenju v takratnem Bagdadu. O dokaj lagodnem življenju libijcev mi je v osemdesetih letih poročal sicer preprost libijski državljan, večkratni obiskovalec Rima. Moja znanka je potovala kot turist v Sirijo leto pred izbruhom revolucije in mi ob povratku podala izrazito pozitivno sliko, tako o deželi kot o prebivalcih. In zdaj so vsi potisnjeni spet v kameno dobo.
DrMinistr
# 25.01.2017 ob 11:00
ZN obsodil izraelske načrte o novi gradnji na zasedenih ozemljih

ZN je antisemitističen al kako že?
Kekec99
# 25.01.2017 ob 10:39
ZN naj zahteva sankcije ali pa naj preneha obstajati, brezzobi pes ki le laja, pa še to bolj piska kot laja, enostavno ni za čuvaja črede ovc na gori polni volkov.
Tu160
# 25.01.2017 ob 08:59
UN in Izrael je za v kaksen mikijev zabavnik.

Od 2500 resolucij niti ena ni obsodila izraela, kaj sele da bi kaj slo skozi varnostni svet ZN.
DrMinistr
# 25.01.2017 ob 11:01
Od okupacije leta 1967 na Zahodnem bregu in v Vzhodnem Jeruzalemu v 140 judovskih naseljih živi več kot 500.000 Izraelcev. Naselja so po mednarodnem pravu, kot določa 4. Ženevska konvencija, nezakonita, rimski statut Mednarodnega kazenskega sodišča jih označuje za vojni zločin, a Izrael oboje izpodbija.

Mogoče kašno NATO posredovanje? Osvoboditev Izraelcev in pod Satanjahujevega režima?
SamoRes
# 25.01.2017 ob 09:39
Mogoče pa le kdaj doživimo, da bo narod obsodil ravnanje teh kravatarjev od ZN do ZDA in vse vmes, ki so na položajih. A ne le z besedami.
gizmolinux
# 25.01.2017 ob 09:16
Sami si kopljejo jamo, v metaforičnem smislu mišljeno. Njihov pohlep po zemlj in fundamentalistična zaslepljenost se jim bo povrnila kot bumerang. Ne mislim v smislu vojne ampak kot primer recimo ZDA, kos so jih razni žvižgači postavili na naslovne stranice medijev so zašle v precejšnje težave in prav tako tudi Izrael počasi a vztrajno obrača javno mnenje proti sebi, ne samo pri svetovni ampak tudi pri lastnih državljanih, kjer izkorišča predvsem svoje verske fanatike, da jih naseljuje na ta zasedena ozemlja in jih izkorišča kot živi ščit. Vendar se tudi ostali prebivalci ne bodo mogli izogniti prebujanju vesti, ko se bodo začeli zavedati politike svojih vladarjev.
KPRAA
# 25.01.2017 ob 14:59
ZN je nekredibilen skupek birokratov in plačancev s strani lobistov.
sirus
# 25.01.2017 ob 09:25
In to je to, Izrael gradi, Arabci zanjo večinoma samo rušit.
REsnica
# 25.01.2017 ob 14:58
Na srečo nismo vsi židje in se večina civiliziranih držav ne obnaša kot židovska.

Židovski sionisti niti ne skrivajo da jim je cilj okupacija vse Palestine in očiščenje svete dežele vseh avtohtonih nevernikov gojimov.

Pred desetletji je hotel Avstrijec z brčicami očistiti Evropo...
cairns
# 25.01.2017 ob 14:43
ZN obsodil izraelske načrte o novi gradnji na zasedenih ozemljih

Ozadje resolij proti Izraelu. Pat Condel je povedal bistveno. ZN so sramota.

https://www.youtube.com/watch?v=toiVELzZ
79g
kerr
# 25.01.2017 ob 11:32
Kaj bo pa bolje, če Palestinci jutri dobijo svojo državo (BTW, jaz sem za to)? A mislite da bo Hamas kar tako sestopil z oblasti in začel saditi rožice?
Isto bo, ker njihov cilj ni dostojno življenje palestincev ampak djihad, najprej zbrisati z obličja zemlje Izrael in potem juriš na Zahod.

Se strinjam, da bi bilo treba Izreaelu bolj stopiti na prste, ampak geopolitična realnost je taka, da ta civilizacijski konflikt Izraelci vsaj držijo pred svojimi vrati (zlepa ali zgrda), če jitri izginejo se seli direktno pred naša vrata. Žal.

In zato se Izraelu miži na eno ali obe očesi, ne pa zato ker imajo močan lobi. Bolj je Izrael odvisen od dobrote ZDA kot obratno.
Che
# 25.01.2017 ob 11:31
Oni lahko kaj vam ni jasno oni in amerika delajo kar hocejo ce bi to nardili mi koreja rusija bi takoj bila vojna
Whitetrasher
# 25.01.2017 ob 09:33
Izrael lahko dela, kaj hoče, saj edini ima atomsko bombo v tem delu sveta. To je kruta resničnost za vse ostale...

Kar nekaj je držav,ki lahko "dostavi" jedrovino na vsak košček sveta.
To.da jo imaš te ne naredi nedotakljivega!
CtrlDelete
# 25.01.2017 ob 09:21
SDS fanatično podpira Trumpa, Trump podpira Izrael...torej?
Nikec3
# 25.01.2017 ob 09:08
Večino novih stanovanj bodo zgradili na Zahodnem bregu. Okoli sto v naselju Bejt El v bližini Ramale. Kot piše BBC, naj bi tu prejeli finančna sredstva iz fundacije, ki jo vodi Jared Kushner, Trumpov zet in svetovalec.

Korupcija? Pa sej to je hujše kot Kitajska komunistična partija.
Garuda
# 25.01.2017 ob 15:49
"moj komentar"

Hvala za povzetek po uporabniku venderigola! Kratek in jedernat opis realnih razmer na bližnjem vzhodu.
cockatoo
# 25.01.2017 ob 14:16
kerr

Kaj bo pa bolje, če Palestinci jutri dobijo svojo državo (BTW, jaz sem za to)? A mislite da bo Hamas kar tako sestopil z oblasti in začel saditi rožice?
Isto bo, ker njihov cilj ni dostojno življenje palestincev ampak djihad, najprej zbrisati z obličja zemlje Izrael in potem juriš na Zahod.

Se strinjam, da bi bilo treba Izreaelu bolj stopiti na prste, ampak geopolitična realnost je taka, da ta civilizacijski konflikt Izraelci vsaj držijo pred svojimi vrati (zlepa ali zgrda), če jitri izginejo se seli direktno pred naša vrata. Žal.

In zato se Izraelu miži na eno ali obe očesi, ne pa zato ker imajo močan lobi. Bolj je Izrael odvisen od dobrote ZDA kot obratno.


Bolje pojasniti ne bi mogel. Bravo. Čeprav ga Bibi kar naprej biksa, ga po drugi strani razumem in verjamem, da Izrael postopa pravilno. Že ve zakaj. Njihove obveščevalne službe so alfa in omega v svetu, vojska tudi. Nikoli se ne ve.
cockatoo
# 25.01.2017 ob 14:08
Združeni narodi in VS se morajo resetirati in začeti nekaj konkretno delati ne pa le vlečti absolutno previsokih plač za mešanje megle.
kerr
# 25.01.2017 ob 11:55
Hamas nebi obstajal ce nebi bil pisan na kozo demokraticnim, zahodnjaskim, svobodnim, zionisticnim pogledom izraela.

ja pa kaj še... a misliš, da če bi l. 1948 Palestinci dobili svojo državo, bi bil na tem koncu sveta pa mir in ljubezen?

Dejstvo je, da če bi imeli Palestinci to vojaško moč kot jo ima Izrael, bi bil slednji že izbrisan iz obličja zemlje. Nek status quo (ne za živet ne za umret) je drži pač neko ravnotežje v regiji. Ki je krvavo in nepravično, ampak vsaj kolikor toliko stabilno.
Hik
# 26.01.2017 ob 09:30
Uf, tile Izraelci se množijo hitreje kot vinske mušice, da morajo kar naprej zidati nova in nova stanovanjska naselja.
Flagellum Dei
# 25.01.2017 ob 16:32
"ZN naj zahteva sankcije ali pa naj preneha obstajati, brezzobi pes ki le laja, pa še to bolj piska kot laja, enostavno ni za čuvaja črede ovc na gori polni volkov."

Ko bo ZN zahtevala sankcije proti Rusiji za invazijio na Ukrajino in proti Kitajski zaradi gradnje otokov.
Flagellum Dei
# 25.01.2017 ob 16:31
"Jaz bi rad nekje dobil seznam vseh Izraelski podjetij in njihovih izdelkov, ki se prodajajo v Sloveniji. Želim tudi seznam vseh slovenskih podjetij, ki sodelujejo z Izraelom. To rabim, da vem čemu se izognit v širokem loku."

Mogoče bi lahko zahteval tudi sezname vseh Ruskih podjetij in njihovih izdelkov, ker Rusi so napadli Ukrajiono in ji Ukradli ozemlje.

Mogoče bi lahko zahteval tudi sezname vseh Kitajskih podjetij in njihovih izdelkov, ker Kitajci gradijo umetne otoke v Kitajskem morju, zato da bi si prisvojile ozemlje, ki ni samo njihovo.

....itd.
Flagellum Dei
# 25.01.2017 ob 16:25
Izraelci izdajo načrt za gradnjo naselij - naši levičarji kričijo to je grozota, vojni zločin nekaj najhujšega kar lahko kdorkoli naredi in zahtevajo sankcije. Medtem pa Rusija napade Ukrajini ji ukrade ozmelje in sodeluje v vojni na V te države pa vsi levičarji kričjio Krim je vedno bil Ruski.
Flagellum Dei
# 25.01.2017 ob 16:23
"Mogoče pa le kdaj doživimo, da bo narod obsodil ravnanje teh kravatarjev od ZN do ZDA in vse vmes, ki so na položajih. A ne le z besedami."

Kaj ti je tako težko omenit vaše idole Rusijo in Kitajsko - te dve državi imato zelo pomembno vlogo v ZN.
esspero
# 25.01.2017 ob 17:33
To je že smešno. Zdaj že skoraj ni dneva da naj ne bi bilo napadov na Izrael in Jude. Naj vam bo za vselej jasno - Izrael bo gradil še naprej , še enkrat več kot do sedaj saj je to njihova civilizacijska pravica. Pa če se vsi postavite na glavo ne bo drugače.!
Gepard007
# 25.01.2017 ob 16:28
Bravo Izrael! Končno se gradi tam kjer vam že 5000 let pripada!
Pussy_Slayer_XxX
# 25.01.2017 ob 12:54
A pol je Trump zdej slab, ker jim stango drzi al ne?
Flagellum Dei
# 25.01.2017 ob 16:33
"Oni lahko kaj vam ni jasno oni in amerika delajo kar hocejo ce bi to nardili mi koreja rusija bi takoj bila vojna"

Če še ne veš Rusija je že nardil svoje in to kar 2x v 10ih letih.
cairns
# 25.01.2017 ob 13:50
Palestinska stran je v odzivu zapisala, da Izrael "ruši mir", ko gradi na zemlji, ki jo Palestina želi za svojo državo.

Svojo državo bi imeli že leta 1947.

Wiki o tem piše :
Izrael predstavlja versko in geografsko središče Hebrejcev in judovstva že iz biblijskih časov. Sodobna država Izrael temelji na odločitvi Organizacije združenih narodov iz leta 1947 o delitvi območja na dve državi: judovsko in arabsko. Delitev so sprejeli judovski voditelji, zavrnili pa arabski.

Sedaj pa bi imeli svojo državo. ha ha ha
cairns
# 25.01.2017 ob 13:46
Antiizraelska in promuslimanska propaganda se nadaljuje.

Verjetno se bo to pranje glave nehalo šele takrat ko bodo varuhi vere tudi po evropskih mestih javno sekali glave nevernikom.
cairns
# 25.01.2017 ob 13:34
ZN obsodil izraelske načrte o novi gradnji na zasedenih ozemljih

ZN nimajo nobene moralne pravice uvajati sankcije Izraelu, ker delujejo zelo selektivno. Nekatere države kršijo vse resolucije pa se jim ne zgodi nič.

Nafta je očitno močnejše orožje od pravičnosti.
samogledam
# 25.01.2017 ob 10:27
Evo Netanjahu, prazne zemlje kolikor hočeš v Siriji ste bolje opravili kot v Palestini...
Kazalo