Spopad v Siriji se je umaknil z naslovnic svetovnih medijev, čeprav postaja vse bolj krvav in obsežen. Foto: Reuters
Spopad v Siriji se je umaknil z naslovnic svetovnih medijev, čeprav postaja vse bolj krvav in obsežen. Foto: Reuters
Youhanna Yaziji, novi pravoslavni patriarh Damaska
V Homsu je živelo več kot 80 tisoč kristjanov, večinoma sirskih pravoslavcev, ki so zdaj po večini pobegnili v Damask ali Bejrut. Na boj za preživetje je opozoril tudi novi pravoslavni patriarh Damaska Janez. Foto: Reuters

Na eni strani so vpleteni uporniki, večinoma sunitski muslimani, in vladne sile, ki jih podpirajo verske in etnične manjšine. V Siriji se vrstijo spopadi med več verskimi in etničnimi skupinami, so zapisali v poročilu Združenih narodov, ki je bilo objavljeno v četrtek v Bruslju.

Manjšinam grozi izgon ali izgonotje
"Celotnim verskim skupnostim grozi, da bodo izgnane iz Sirije ali pa ubite znotraj države," je v poročilu zapisala komisija, ki deluje v okviru Sveta ZN-a za človekove pravice. "Konflikt pridobiva vedno bolj verski in etnični značaj. Čeprav smo to zasledili že prej, je zdaj to še bolj očitno. Vladne sile napadajo sunitske civiliste. Uporniške skupine pa napadajo manjšinske alavite in druge režimu zveste manjšine, kot so kristjani in druzi," je dejal predsednik komisije, brazilski diplomat Paulo Pinheiro.

Po orožju segli iz samoobrambe
V oborožen konflikt so zdaj vpleteni tudi kristjani, Kurdi, Turkmenci in Armenci. "To je nov razvoj situacije zadnjih nekaj mesecev. V nekaterih primerih so morali po orožju poseči zaradi samoobrambe," je povedal Pinheiro in dodal, da je komisija zelo zaskrbljena zaradi prisotnosti tujih borcev na sirskih tleh, ki imajo povezave z ekstremističnimi skupinami.

Vojni zločini na obeh straneh
Poročilo kaže, da sta kršitve človekovih pravic zakrivili obe strani, tako režimske sile kot tudi uporniške skupine in tuji borci. "Vse strani v konfliktu so postale bolj brezobzirne in krute. Menimo, da je vojaška zmaga v tej vojni nemogoča," je dejal Pinheiro, ki pa je pri tem opozoril še na dobavljanje orožja številnim skupinam v konfliktu. "Verjamemo, da oboroževanje teh skupin ne vodi v konec vojne, ampak stanje le slabša," je še dodal Pinheiro.

Po oceni aktivistov, predvsem po oceni Sirskega observatorija za človekove pravice, je v uporu proti predsedniku Bašarju Al Asadu, ki je prerasel v državljansko vojno, od marca 2011 umrlo že najmanj 40 tisoč ljudi.