Posebni poročevalec Evropskega sveta Dick Marty je v svojem poročilu o nezakoniti trgovini s človeškimi organi na Kosovu zapisal, da sta kosovski premier Hashim Thaci in vodstvo nekdanjega OVK-ja delovala kot mafijska združba. Foto: EPA
Posebni poročevalec Evropskega sveta Dick Marty je v svojem poročilu o nezakoniti trgovini s človeškimi organi na Kosovu zapisal, da sta kosovski premier Hashim Thaci in vodstvo nekdanjega OVK-ja delovala kot mafijska združba. Foto: EPA

Zaupni dokument je neke vrste nedokončana zbirka poročil o preiskavah, ki jih je izvedla misija ZN-a na Kosovu (Unmik), v njem pa je opisana trgovina s človeškimi organi, ki je potekala po spopadih v nekdanji srbski pokrajini od leta 1999 do leta 2000 in so jo organizirali pripadniki nekdanje Osvobodilne vojske Kosova (OVK).

Prvič je trgovino s človeškimi organi na Kosovu omenila nekdanja glavna haaška tožilka Carla Del Ponte v svojih spominih.

Glede na dokument so bile žrtve v glavnem srbski civilisti s Kosova, pa tudi mlade ženske iz vzhodnoevropskih držav, ki so jih nezakonito prepeljali na sever Albanije, od tam pa v nezakonite begunske centre in improvizirano bolnišnico v Albaniji, kjer je potekal odvzem organov za poznejšo nezakonito prodajo. Sredi leta 1999 ali morda še prej so s tovornjaki na sever Albanije prepeljali od 100 do 300 ljudi.

Po poročanju televizije France 24 so omenjeni dokument leta 2003 pregledali preiskovalci ZN-a, vendar ga niso nikoli izročili misiji Evropske unije na Kosovu (Eulex). Med organizatorji nezakonite trgovine so omenjeni tudi tesni sodelavci nekdanjega poveljnika OVK-ja in poznejšega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja.

Dokument je nastal na podlagi pogovorov z etničnimi Albanci, sicer pripadniki OVK-ja, od katerih so nekateri celo sodelovali pri prevozu ujetnikov ali človeških organov, vendar nihče med njimi ni bil priča dejanskim zdravniškim posegom odvzemanja človeških organov.

Za preiskavo Eulexa
Večina članic Varnostnega sveta ZN-a se je v sredo strinjala, da misija Eulex preišče obtožbe glede trgovanja s človeškimi organi na Kosovu, pri čemer je Rusija edina pritrdila srbskemu stališču, da je potrebna mednarodna preiskava pod okriljem ZN-a.

Srbski zunanji minister Vuk Jeremić je zahteval, da se sproži kazenska preiskava o obtožbah, ki jih je že leta 2008 omenjala tožilka Mednarodnega sodišča za zločine na območju nekdanje Jugoslavije Carla Del Ponte.