Nagel in nasilen vzpon ter razmah Islamske države je združil ZDA, Iran, Irak, Sirijo in sirske upornike pri istem cilju - zaustavitev in uničenje IS-ja. Foto: Reuters
Nagel in nasilen vzpon ter razmah Islamske države je združil ZDA, Iran, Irak, Sirijo in sirske upornike pri istem cilju - zaustavitev in uničenje IS-ja. Foto: Reuters
Krudi - Pešmerge
V bojih proti Islamski državi so do zdaj bili najučinkovitejši Kurdi, a predvsem sile "terorističnega" PKK-ja, medtem ko so "pešmerge" potrebovale pošiljke sodobnega orožja z Zahoda. Foto: Reuters
Pripadnik šiitske brigade Badr
Iran obtožuje arabske sosede in ZDA, da so s ciljem zrušitve režima Bašarja Al Asada nekritično podpirale vse sirske upornike, kar je omogočilo vzpon ISIS-a, ki je prerasel v Islamsko državo. Zdaj se na bojiščih Iraka že pojavlja paradoks: šiitski borci napredujejo zaradi letalskih napadov ZDA. Foto: Reuters
Pešmerge
ZDA so pred dnevi mednarodno skupnost pozivale k oblikovanju široke mednarodne koalicije proti sunitskim skrajnežem v Iraku in Siriji. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Ameriški predsednik Obama je v pogovoru za NBC potrdil, da bo predstavil načrt vojaške ofenzive, s katero bodo onemogočili samooklicano Islamsko državo. "V sredo bom v govoru predstavil, kakšen je naš načrt za naprej," je zatrdil Obama in zagotovil, da bodo ZDA z zavezniki razkrojili IS, skrčili ozemlje pod oblastjo skrajnih selafistov in jih na koncu tudi premagali.

Brez Američanov na tleh
"Začeli bomo z nekakšno ofenzivo,"
je še potrdil Obama, ki so ga močno kritizirali, ker je v govoru avgusta priznal, da ZDA še nimajo strategije za obvladovanje Islamske države. Ameriški predsednik je obenem zatrdil, da ne gre za ponovitev iraške vojne in na teren ne bodo poslali pehotnih vojakov, šlo bo za akcijo mednarodne koalicije.

Kalifat združuje nasprotnike
IS je v zadnjih mesecih in tednih prestrašila vojskujoče strani v Siriji in Iraku ter sosednje države in tudi zahodne velesile s svojim hitrim vzponom. Po seriji vojaških zmag je gibanje ISIS 29. junija razglasilo ustanovitev kalifata Islamska država, ki se razteza v pokrajine tako v Siriji kot Iraku. S terorjem in brezobzirnostjo IS seje strah med nasprotniki, hkrati pa je postala čisto prava paradržava, ki upravlja in vlada na zasedenih območjih, hkrati pa je postala finančno neodvisna.

Arabska liga podpira ZDA v boju
Vodja Arabske lige Nabil Al Arabi je sočasno v Kairu pozval arabske države k vojaškemu in političnemu boju proti džihadistom Islamske države (IS) in drugim skrajnežem, ki grozijo obstoju nekaterih arabskih držav. Diplomat Arabske lige je novinarjem dejal, da ministri razmišljajo o sprejemu resolucije o boju proti IS-ju v koordinaciji z ZDA oziroma o podpori mednarodne koalicije.

Iranci obtožujejo Američane pomoči IS-ju
V povezavi z bojem proti Islamski državi se je oglasil tudi Iran. "Še vedno ne razumejo resnosti grožnje in ZDA se še vedno niso odločile za pravo akcijo. Oni so IS-ju pomagali v Siriji na različne načine," je iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif obtožil Američane oklevanja proti IS-ju, ki so mu posredno pomagali k vzponu.

Iran je sicer že leta žrtev in cilj obkoljevanja sosednjih držav in ZDA, vendar je na drugi strani Teheranu skoraj uspelo vzpostaviti t. i. šiitski polmesec od Irana prek Iraka in Sirije do Libanona, kjer bi imeli njihovi zavezniki odločilno besedo. Iran ostaja najtesnejši zaveznik režima Bašarja Al Asada v Siriji, kjer so mu z orožjem, vojaškimi svetovalci in denarjem pomagali preživeti že tretje leto državljanske vojne.

Na bojišču že sodelovanje šiitov in ZDA
Vseeno na terenu v Iraku že prihaja do neformalnega sodelovanja med proiranskimi šiitskimi silami in Američani. Ameriška letala so tako z bombardiranjem omogočila razbitje IS-jevega obroča okoli večinsko turkmenskega mesta Amaril, kamor so nato s severa vkorakali Kurdi, z juga pa šiitske milice, ki jim z orožjem pomaga Iran.

Predstavnica State Departmenta Marie Harf je v petek priznala, da so odprti za stike in sodelovanje z Iranom, pri čemer je izpostavila podobno sodelovanje sovražnih si držav leta 2001, ko so Iranci pomagali z informacijami in zaporo meje pri boju proti talibanom v Afganistanu. "A ne koordiniramo akcij," je dodala Harfova.

Novi letalski napadi na IS-ju v Iraku
ZDA v bližini drugega največjega jeza na severu Iraka Haditha izvajajo niz zračnih napadov na oborožene pripadnike skrajne sunitske skupine Islamska država (IS).

S tem so ZDA podprle trud iraške vojske in iraških Kurdov (pešmerge), ki poskušajo ustaviti širjenje kalifata. Še pred tem so kurdske sile zavzele strateško pomembno Zarto.

"Na prošnjo iraške vlade in za zaščito ameriškega osebja ter objektov v Iraku so ameriška bojna letala začela izvajati zračni napad na Isil," je za agencijo Reuters dejal neimenovani ameriški uradnik. Dodal je, da napad izvajajo z namenom "preprečitve nadaljnjih groženj iraškim varnostnim silam, ki imajo jez pod nadzorom."
V Siriji bombardira Asadov režim
Skrajni sunitski borci so v preteklih ofenzivah zavzeli številne jezove, med drugim v bližini mesta Faludža in tistega največjega v Mosulu. Za zdaj so bili neuspešni pri zavzetju jeza Haditha v zahodni provinci Anbar.

Protiofenzivo je v soboto na svojem ozemlju izvedla tudi sirska vojska, ki je drugi dan zapored bombardirala vadišče skrajnežev v glavnem mestu samooklicane Islamske države. Ob tem so napadli tudi pekarno, pri čemer je umrlo več deset civilistov.