Za Robom Fordom so naporni dnevi. Foto: Reuters
Za Robom Fordom so naporni dnevi. Foto: Reuters
Pred sedmo silo. Foto: Reuters
Fordu so vzeli veliko pooblastil. Foto: Reuters

Mestni svetniki bi se župana, ki sramoti Toronto z vulgarnimi izjavami in norim obnašanjem, radi znebili, vendar ga ne morejo odstaviti, dokler ne bo obsojen za kaznivo dejanje.

Mestni svet je ukrepal, ko je Ford le dan prej v svojem slogu spet izstrelil nekaj izjav, zaradi katerih si je prislužil občudovanje opravljive televizijske mreže Sun Network, ki mu je skupaj z bratom, sicer mestnim svetnikom Dougom Fordom posvetila oddajo "Ford nation".

44-letni župan je v četrtek ostro zanikal, da bi sodelavki ponujal oralne spolne odnose oziroma kunilingus. Dejal je, da ima več kot dovolj "hrane" ter da je srečno poročen in da ima oralnega seksa "dovolj doma".

Ostal brez dela pooblastil
Mestni svet je že pred dnevi županu z resolucijo predlagal, naj vzame dopust za nedoločen čas, a je Ford to zavrnil. V petek pa je z 39 glasovi proti trem županu odvzel pooblastila za imenovanje ali odpuščanje namestnika župana in članov županovega izvršnega odbora, ki je pristojen za mestni proračun.

Ford je prav tako ostal brez moči, da upravlja z mestom v civilnih izrednih razmerah. V ponedeljek mu bo mestni svet odvzel tudi pooblastila glede proračuna, na čelo županovega izvršnega odbora pa bo imenovan županov namestnik Norm Kelly, ki je bil do nedavnega Fordov zaveznik, zdaj pa je že tudi njemu počasi dovolj vseh norosti.

Zavrača pozive k odstopu
Župan Ford je najprej napovedal, da se bo proti ukrepom mestnega sveta boril na sodišču, nato pa je skrušeno priznal, da razume, zakaj so svetniki naredili to, kar so. "Če bi jaz imel takšnega župana, kot sem sam, bi mu tudi vzel pooblastila," je dejal, a obenem v isti sapi znova zavrnil pozive k odstopu.

Poleg zanikanja ponudbe oralnega spolnega zadovoljevanja sodelavke, je župan priznal, da so obtožbe o vožnji avtomobila v pijanem stanju resnične. Opravičil se je za to in za vulgarnosti ter povedal, da išče "strokovno" pomoč. Doslej je sicer odločno zanikal, da bi bil odvisnik, ki potrebuje klinično zdravljenje.

Priznal kajenje cracka
V javnost so medtem prišli posnetki pijanega župana, ki grozi s pobijanjem nasprotnikov, Ford pa je po nekaj mesecih zanikanja le priznal, da je kadil crack kokain. Vendar šele, ko je policija sporočila, da ima posnetek, ki bo uporabljen v sodnem postopku proti županovemu sodelavcu.

Ford je bil pred tremi leti izvoljen z močno podporo volivcev iz predmestij Toronta, ki jim je bilo dovolj korupcije, visokih davkov in nenamenske porabe mestnih političnih elit. Ford je sicer v posmeh cele Kanade (pa tudi ameriški politični satirik Jon Stewart si ga je v teh dneh kar dobro privoščil), toda ankete kažejo, da vseeno ohranja podporo volivcev, ki jim je debelušni župan všeč, ker da je "tako ljudski".