Janša in Merklova sta se srečala avgusta letos v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Janša in Merklova sta se srečala avgusta letos v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Nekaj dni pred začetkom volilne kampanje pred državnozborskimi volitvami je nemška kanclerka Angela Merkel podprla predsednika SDS-a Janeza Janšo.

"Janeza Janšo prav posebej podpiram. Želim si, da bi bil uspešen v volilni kampanji. Janez Janša je popeljal Slovenijo v evroobmočje in je velik Evropejec. Zato mu želim veliko uspeha in energije v volilni kampanji," so besede, s katerimi je Merklova podprla vodjo največje opozicijske stranke.

Kot je znano, je pred nekaj dnevi vrh Evropske ljudske stranke (EPP) enotno podprl program SDS-a in njenega predsednika. Vrh pričakuje dobro sodelovanje preostalih dveh strank iz Slovenije, ki sta članici EPP-ja, NSi-ja in SLS-a, z SDS-om in oblikovanje skupne vlade po volitvah.

V Evropskem svetu je trenutno 17 od 27 članov iz vrst EPP-ja, med drugim Nicolas Sarkozy (Francija), Angela Merkel (Nemčija), Jean-Claude Juncker (Luksemburg), Fredrik Reinfeldt (Švedska), Yves Leterme (Belgija), Donald Tusk (Poljska), Jyrki Katainen (Finska) in Pedro Passos Coelho (Portugalska). Evropski ljudski stranki pripadajo tudi vsi trije predsedniki najvišjih institucij EU-ja, vodja evroskupine ter največ evropskih komisarjev.