V Novi Sloveniji menijo, da bi morali priti v parlament tudi zaradi svoje socialne politike. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
V Novi Sloveniji menijo, da bi morali priti v parlament tudi zaradi svoje socialne politike. Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
Ljudmila Novak
"Na prvem mestu poudarjamo vrednote, kot so spoštovanje pravne države in plačilne discipline ter pošteno in odgovorno delo, drugi steber predstavlja gospodarstvo ter uravnavanje proračuna, medtem ko bi investicije usmerili predvsem v gradnjo infrastrukture na železnici in cestnih razvojnih oseh ter energetsko učinkovito posodobitev zgradb," je povedala Novakova. Foto: BoBo

Kokalj, predsednik odbora za delo družino in socialne zadeve pri NSi-ju, je pojasnil, da je bila do zdaj pri sprejemanju zakonodaje upoštevana samo ocena, kako bo zakon vplival na državni proračun.

"Nova Slovenija je edina stranka, ki se javno zavzema za vrednote krščanske demokracije, zato je pomembno, da pridemo v državni zbor," pa je na Ptuju dejala predsednica stranke Ljudmila Novak. Prepričana je, da brez NSi-ja po volitvah ne bo mogoče oblikovati desnosredinske koalicije. Kot je dejala, so že po za njih neuspešnih parlamentarnih volitvah leta 2008 začeli sestavljati program za nove volitve. Program z imenom Vrnimo upanje Sloveniji je označila kot dobrega in učinkovitega, obenem pa dodala, da so za njegovo uresničevanje sestavili tudi dobro listo kandidatov za volitve. Po njenem mnenju je med Slovenci preveč pesimizma, v stranki pa verjamejo, da lahko z dobrimi ukrepi trend obrnejo navzgor.

"Eden največjih izzivov"
"Socialna politika je verjetno eden največjih izzivov v mandatu, ki nas čaka, poleg gospodarstva," je poudaril Kokalj. Povedal je, da so v stranki pripravili izhodišča, za katera menijo, da so bistvena za vizijo sprememb. Kot središče in temelj družbe so postavili družino.

Prepričani so, da je treba na sistemski ravni čim bolj podpirati zasebno iniciativo. Izpostavil je družinska podjetja, za katera meni, da so model, ki v Sloveniji še ni zaživel.

Ključni ukrepi
Na področju delovnih razmerij se jim zdi zelo pomembno načelo prožne varnosti, ki mora biti po njihovem prepričanju v skladu z delovnopravno zakonodajo oblikovana tako, da bo prilagojena staranju prebivalstva in spodbujanju čimprejšnjega vključevanja mladih na trg dela. Posebej pa se bodo zavzemali za boljše usklajevanje družinskega in poklicnega življenja.

Na področju družine se bodo zavzemali za to, da se stanje družinam ne bi poslabšalo. Menijo, da je treba poenostaviti uveljavljanje pravic z vidika upravičencev in upoštevati vse okoliščine, v katerih družina živi.

Zavzemajo se za cenovno dostopna prva stanovanja za mlade družine. Več pozornosti pa bi namenili otrokom, ki živijo v družinah z največjo stopnjo tveganja revščine, v tej smeri se zavzemajo za zmanjšanje stroškov za starše šoloobveznih otrok in uvajanje spodbud za zaposlovanje staršev.

Socialno varstvo
Kokalj je poudaril, da je treba reorganizirati in reformirati centre za socialno delo, da bodo imeli socialni delavci več časa za opravljanje neposredne pomoči strankam in se bodo manj ukvarjali birokracijo. Zagotoviti želijo boljšo kakovost storitev tudi s povečanjem učinkovitosti upravljanja izvajalskih organizacij, z večjo avtonomijo in večjim vplivom posameznikov oz. uporabnikov.

Cveto Uršič, je pojasnil, da podpirajo spremembo pokojninskega sistema, vendar samo če bo usklajena s socialnimi partnerji. Glede pokojninske reforme je povedal še, da starost ne sme biti edino merilo za upokojitev in da je treba biti pozoren tudi na posebnosti, kot so tisti, ki so začeli redno delati pri petnajstih letih in so opravljali težka opravila, pojasni.

Pravice iz pokojninskega zavarovanja bi morale biti po njihovem mnenju odvisne tudi od števila otrok v družinah, je poudaril Uršič in dodal, da bi morali upoštevati tudi to, da tisti, ki imajo več otrok, poskrbijo za več vplačevalcev v pokojninsko blagajno, kar bi se moralo nekje poznati.

Zatrdil je še, da je treba več narediti na področju invalidskega varstva in njihovih pravic, ker mnogokrat živijo v težkih razmerah in jim je treba zagotoviti enake možnosti kot drugim državljanom, je sklenil.