Pahor vstopu SD-ja v koalicijo ni naklonjen. Foto: MMC RTV SLO
Pahor vstopu SD-ja v koalicijo ni naklonjen. Foto: MMC RTV SLO
Patrick Vlačič in Dušan Kumer
Pogajalska skupina SD-ja za vstop v koalicijo je na seji predsedstva stranke prejela mandat za nadaljnje razgovore in pogajanja, je povedal podpredsednik SD-ja Patrick Vlačič. Foto: MMC RTV SLO
SD o koaliciji

Pogajalska skupina SD-ja za vstop v koalicijo je na seji predsedstva stranke prejela mandat za nadaljnje razgovore in pogajanja, je povedal podpredsednik SD-ja Patrick Vlačič.

Predsednik stranke Borut Pahor pa je v pismu predsedstvu zapisal, da vstopu v koalicijo ni naklonjen, ker stranki ne zagotavlja dovolj velikega vpliva. Neuradno naj bi Pahorjevo pismo, ki ga je poslal iz bolnišnice, prebrali med sejo predsedstva stranke. Po poročanju Kanala A je v pismu Pahor zapisal, da je misel o tem, "da določeni pogoji v koalicijski pogodbi ali povečano število ministrskih sedežev za našo stranko zagotavljajo želen vpliv, velika naivnost in utvara".

Pahor: Storiti moramo vse, da čim prej pridemo do nove vlade
Kljub temu morajo, kot piše, Socialni demokrati storiti vse, da se čim prej zgodi imenovanje in začne delo nove vlade. To narekujejo domače in mednarodne okoliščine, meni Pahor. "Predsedniku republike je treba v pogovoru poudariti, da bomo poslanci in poslanke omogočili delo nove vlade, ne glede na sodelovanje v koaliciji ali opoziciji," je zapisal.

Pahor je o najverjetnejšem novem mandatarju Zoranu Jankoviću zapisal, da ne gre samo za politični in neosebni značaj novega voditelja vlade, temveč za netransparenten in izjemno močan vpliv njegovih političnih svetovalcev. "Na ta odnos ne bomo imeli prav nobenega vpliva, je pa odločilen za prihodnje delo vlade," je poudaril Pahor. Dodal je še, da sam osebno nekaj ve o moči tega vpliva.

Dokončne odločitve glede vstopa SD v koalicijo danes predsedstvo ni sprejelo, temveč naj bi se le seznanilo s potekom pogajanj z najverjetnejšim mandatarjem Zoranom Jankovićem, pogajalski skupini stranke pa so dali mandat za nadaljnje razgovore in pogajanja, je povedal Vlačič. Vlačič na druga vprašanja ni odgovarjal, niti glede pisma predsednika Pahorja.

Predsednik Pahor, ki sicer okreva v bolnišnici in na pogajanjih ni navzoč, je bil do najverjetnejšega mandatarja Jankovića že takoj po volitvah precej oster, medtem ko je večinsko mnenje v stranki glede vstopa v koalicijo nekoliko drugačno.

Podpredsednik SD Miran Potrč je v danes objavljenem pogovoru za STA tudi dejal, da je Pahorjevo predsedniško mesto v stranki precej odvisno od njegovega stališča do sodelovanja SD-ja v koaliciji. Če bi med večinskim mnenjem v stranki in med njegovim mnenjem prišlo do radikalnih razlik, ima to vpliv, je v pogovoru dejal Potrč.

Židan: Za SD je pomembna zelo čvrsta koalicijska pogodba
Minister za kmetijstvo, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan, je sicer ob prihodu na sejo novinarjem povedal, da je njegova "zgodba" glede vstopa SD-ja v koalicijo takšna, kot je zgodba predsednika stranke in tako kot Pahorjevo bo tudi njegovo končno stališče.

Pogajanja SD-ja z Jankovićem so, pravi Židan, nanj naredila tak vtis, kakršnega je bilo pričakovati. Za SD je namreč zelo pomembno, da bo zelo čvrsta koalicijska pogodba, v kateri bodo jasno zapisane obveze in dolžnosti vseh partnerjev v koaliciji.

Pojasnil je, da se srečanja z Jankovićem ni nameraval udeležiti, vendar ga je k temu prepričal Pahor. Ta se je po Židanovih besedah namreč tudi dogovoril za srečanje in je želel, da se izpelje. Tega, da Pahor želi nadaljevanje pogajanj kljub njegovi odsotnosti, pa Židan ne označuje kot Pahorjevo določeno "distanco".

Glede prioritet, na katere SD stavi v koalicijski pogodbi, minister izpostavlja svoje osebno mnenje. "Ko si z nekom v koaliciji, si ali enakopraven partner ali pa je boljše, da te ni," je odločen. Nadalje izpostavlja pomen slovenske proizvodnje hrane. Pomembno mu je, da se "nova, trda kmetijska politika, ki pomeni, da želimo povečati proizvodnjo hrane v Sloveniji, nadaljuje, pa kdor koli je mandatar".

Židan ne pričakuje, da mu bo vnovič ponujeno mesto ministra za kmetijstvo, pričakuje pa, da se zdajšnja kmetijska politika nadaljuje, oseb, ki jo lahko izvajajo, pa da je veliko.

Meh: Vzdušje v SD-ju dobro
Novoizvoljeni poslanec SD-ja Srečko Meh je pojasnil, da je vzdušje v SD-ju dobro, čeprav imajo predsednika še vedno v bolnišnici. Kot je dejal, so na organih stranke govorili o vstopu v koalicijo in so temu naklonjeni, seveda ob vsebinskih pogojih. Vsebina je pomembna, je poudaril Meh. Zatrdil je tudi, da ima predsednik SD-ja Borut Pahor podporo v stranki in se do kongresa glede tega ne bo nič zgodilo.

SD o koaliciji