Zamisel o (u)porabi 600 milijonov državnih rezerv ni dobra, saj so te pomembne za makroekonomski stabilno, je dejal Virant, ki se je  o tem posvetoval z ekonomisto, Janezom Šušteršičem. Foto: MMC RTV SLO
Zamisel o (u)porabi 600 milijonov državnih rezerv ni dobra, saj so te pomembne za makroekonomski stabilno, je dejal Virant, ki se je o tem posvetoval z ekonomisto, Janezom Šušteršičem. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Virant
Minus dva odstotka na letni ravni pri masi za plače. V glavnem z nenadomeščanjem odhodov iz službe, z odpuščanjem tistih, ki ne dosegajo pričakovanih delovnih rezultatov, z omejitvijo napredovanj na 10-20 odstotkov najuspešnejših, je na vprašanje o varčevanju v javnem sektorju odgovoril Gregor Virant. Foto: MMC RTV SLO

Virant zagotavlja, da se v primeru sodelovanja v koaliciji njegova lista "ne bo podrejala nikomur". Na vprašanje o nuji varčevanja v javnem sektorju Virant odgovarja, da je treba na vsakem področju letno privarčevati dva odstotka. Prepričan je, da je mogoče "ogromno privarčevati v zdravstvu pri cenah zdravil", saj so marže nanje bistveno višje od povprečnih evropskih. V šolstvu bi varčeval pri, po njegovem mnenju, preštevilčnem administrativnem in svetovalnem kadru, na področju sociale pa bi preveril posameznike, ki prejemajo pomoč, a so njihovi dohodki nizki le "formalno", medtem ko imajo v ozadju veliko premoženje.

Prvi mož Liste Virant je odgovoril tudi na vprašanje o lastnih "socialnih" prejemkih in poudaril, da ni storil ničesar nezakonitega, a dodal, da so "nekateri imeli dvome, da je ravnal prav". Po razmisleku je ugotovil, da "ljudje tako od mene kot drugih kandidatov pričakujejo najvišje možne etične standarde" in se odločil, da bo strošek, ki ga je imela z njim v času prejemanja nadomestila vrnil državi. "Razliko do zadnjega centa sem kot donacijo nakazal državi. S tem jer zame zgodba zaključena, nihče (razen zlobnih jezikov) mi ne more več nič očitati," je Virant dejal v klepetalnici.

MMC bo v okviru predvolilne kampanje na RTV Slovenija pripravil klepete s predstavniki strank, ki kandidirajo v vseh volilnih enotah. Podatki o teh strankah so še neuradni. Stranke so razvrščene v skladu z javnim žrebom na TV Slovenija. Klepeti so dolgi 45 minut. Vabljeni k ogledu sporeda klepetov tukaj.

V zvezi s prodajo državnih družb Virant meni, da se jih ne sme prodajati na vrat na nos, ampak premišljeno, strokovno in, kot je poudaril, za tržno ceno. Pri tem svari pred odlašanjem, saj nas je to "v preteklosti drago stalo". TEŠ 6 je zanj ekološko in ekonomsko zgrešen projekt, ki pa ga je glede na že sklenjene pogodbe, najverjetneje težko ustaviti. Podpira koncept učinkovite rabe energije in obnovljive vire, hkrati pa je prepričan, da je treba odpreti debato o novem bloku JEK-a, a se odločitve nikakor ne sme sprejeti brez državljanov. "Če je kaj tema za referendum, je to odločitev o nuklearni energiji," je dejal.

Pokojninske reforme bi se Virant lotil "v sodelovanju s socialnimi partnerji", saj je treba najprej dogovoriti jasen koncept sprememb pokojninske zakonodaje. Ob podpori vsaj nekaterih opozicijskih strank in ob jasni in natančni razlagi spremembe referenduma ne bo, je prepričan. "Pa tudi če bo, bodo ljudje dobro razložen predlog podprli," je še dodal.