Volilne komisije volilnih enot so v različnih volilnih enotah zavrnile kandidatne liste šestih strank. Foto: BoBo
Volilne komisije volilnih enot so v različnih volilnih enotah zavrnile kandidatne liste šestih strank. Foto: BoBo

V eni od volilnih enot so bile zavrnjene liste Stranke za trajnostni razvoj Slovenije - TRS, Zelenih Slovenije, Stranke enakih možnosti in Stranke Slovenskega naroda.

Listi Stranke Humana Slovenija so zavrnili v peti in osmi volilni enoti, listo Stranke za trajnostni razvoj Slovenije - TRS in listo Zelenih Slovenije pa v tretji volilni enoti. Listo Stranke enakih možnosti - SEM.si so zavrnili v četrti volilni enoti, listo Stranke slovenskega naroda pa v peti volilni enoti.

Stranke imajo sicer možnost pritožbe na Vrhovno sodišče. Liste preostalih strank so bile potrjene. Poleg navedenih bo kandidiralo še 15 strank.

V vseh enotah bo nastopilo 13 strank
V vseh volilnih enotah kandidirajo vse sedanje parlamentarne stranke (SD, SDS, SLS, LDS, DeSUS, Zares in SNS) ter novoustanovljeni stranki Zorana Jankovića (Pozitivna Slovenija) in Gregorja Viranta (Lista Virant) ter Gibanje za Slovenijo. Prav tako bodo v vseh osmih volilnih enotah nastopile zunajparlamentarne Demokratična stranka dela, Nova Slovenija in SMS - Zeleni.

Naprej Slovenija kandidira v tretji, četrti in sedmi volilni enoti, na volitve pa odhaja še stranka Akacije, in sicer le v volilni enoti Postojna.

Predstavniki manjšin
Za poslanca italijanske narodne skupnosti se bo potegoval samo Roberto Battelli, za poslanca madžarske narodne skupnosti pa sta dva kandidata, in sicer Laszlo Göncz in Dušan Orban.