V naslednjih dneh bodo pristojne volilne komisije ugotavljale skladnost vloženih list z zakonodajo. Foto: MMC RTV SLO
V naslednjih dneh bodo pristojne volilne komisije ugotavljale skladnost vloženih list z zakonodajo. Foto: MMC RTV SLO
Stranke vložile kandidature

Do zdaj je znano, da naj bi na volitvah nastopile vse parlamentarne stranke (SD, SDS, SLS, LDS, DeSUS. Zares in SNS), novoustanovljene Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića, Lista Virant Gregorja Viranta, Stranka za trajnostni razvoj Matjaža Hanžka in Gibanje za razvoj Slovenije skupine slovenskih županov. Na volitve nameravajo tudi neparlamentarne stranke NSi - Nova Slovenija, SMS - Zeleni Evrope, Demokratična stranka dela Franca Žnidaršiča, Stranka Humana Slovenija, Stranka enakih možnosti, Stranka slovenskega naroda, Naprej, Slovenija, Avion, Stara pravda - stranka prava, Neodvisna stranka Pomurja, Zeleni Slovenije in Akacije. Nekatere od naštetih bodo nastopile v koaliciji.

Volilni račun sta odprla tudi poslanca narodnostnih skupnosti Roberto Batelli in Laszlo Göncz.

Vse stranke ne bodo nastopile v vseh osmih volilnih enotah. Stranka slovenskega naroda je kandidatne liste do zdaj vložila samo v volilnih enotah s sedeži na Ptuju, Mariboru, Celju, Novem mestu, Kranju in Postojni.

Stranka Naprej Slovenija je kandidatne liste doslej vložila v treh volilnih enotah, in sicer v Mariboru in v obeh volilnih enotah v Ljubljani.

Sledi preverjanje ustreznosti in zakonitosti list
Pristojne volilne komisije bodo v naslednjih dneh preverjale ustreznost in zakonitost volilnih list in jih nato potrdile za nastop na volitvah ali zavrnile, če ne bodo pripravljene v skladu z zakonodajo. V primeru formalnih pomanjkljivosti volilna komisija od predlagatelja zahteva, da vlogo dopolni in pomanjkljivosti v treh dneh odpravi.

Kandidatne liste morajo biti potrjene do 14. novembra, dva dni pozneje pa bo volilna komisija z žrebom določila vrstni red na glasovnicah. Seznami kandidatnih list so javni, vsako gospodinjstvo pa jih bo v posebni brošuri prejelo tudi na dom.

Stranke vložile kandidature