Pevec in vodja zasedbe Arcade Fire Win Butler je odraščal v konservativni mormonski družini, glasbeni talent pa je podedoval (tudi) po dedku, džezovskem kitaristu Alvinu Reyu. Član Arcade Fire je tudi Winov mlajši brat Will, ki je v Zagrebu na odru in ob njem izvajal vratolomne akrobacije. Foto: MMC RTV SLO
Pevec in vodja zasedbe Arcade Fire Win Butler je odraščal v konservativni mormonski družini, glasbeni talent pa je podedoval (tudi) po dedku, džezovskem kitaristu Alvinu Reyu. Član Arcade Fire je tudi Winov mlajši brat Will, ki je v Zagrebu na odru in ob njem izvajal vratolomne akrobacije. Foto: MMC RTV SLO
Butler se je podal tudi v prve vrste občinstva, a ga je nato ob stiku z ograjo 'stresla elektrika' in se je kmalu vrnil nazaj na oder. Foto: MMC RTV SLO
Osemčlanska zasedba Arcade Fire, ki jo je Win ustanovil skupaj s soprogo Regine Chassagne, igra na kitaro, bobne, baskitaro, klavir, violino, violo, čelo, ksilofon, harmoniko ... Foto: MMC RTV SLO
Zasedbi Jamiroquai so nekaj občinstva 'speljali' Buraka Som Sistema, ki so na sosednjem Svetovnem odru priredili divjo plesno zabavo, in nenavadni francosko-finski duet The Do na Skritem odru. Foto: MMC RTV SLO

Še v popoldanskih urah prazni travniki pred odri niso obetali ravno dobrega obiska, tudi brezplačni avtobusi, ki so obiskovalce prevažali po (še posebej na pripekajočem zagrebškem soncu na prvi dan poletja) kar zajetni razdalji okrog jezera Jarun, so začeli voziti šele ob 18. uri. Tako niti ni presenetljivo, da so prve zasedbe s torkovega programa (naj omenimo Orange Strips, Superhiks in slovenske Elvis Jackson) igrale za dobesedno nekaj deset gledalcev. Malce več se jih je z osvežitvami v rokah približalo odru le med nastopom srbskih legend rokenrola in starih znancev hrvaškega občinstva Partibrejkersov.

V petek bomo objavili še vtise z drugega dne festivala, ko so na glavnem odru stali tudi Cypress Hill in Grinderman.
A nato so se na vhodih, kjer je bilo vstopnice treba zamenjati za festivalske zapestnice, začele delati dolge vrste, saj je večina obiskovalcev svoj prihod načrtovala tako, da bi ujela "headlinerje" večera na glavnem odru, Arcade Fire in Jamiroquai. Kar bi organizatorji lahko tudi predvideli. Nekateri so za celoten postopek menjave in pregleda pri varnostnikih porabili več kot uro (da količine "požrtih živcev" niti ne omenjamo).

So pa bile nato morebitne neprijetnosti poplačane, če jim je le uspelo ujeti začetek koncerta Arcade Fire, ene najbolj vročih in najbrž tudi najboljših koncertnih zasedb v živo ta hip. Res je, tudi v Ljubljani se to poletje obetajo zanimivi koncerti velikih imen s tako imenovanega "indie prizorišča" (The National, Interpol, Editors ...), a Arcade Fire so ta hip resnično na vrhuncu ustvarjalne moči, kar se je poznalo tudi na zagrebškem koncertu. Pa čeprav včasih za festivalske velja, da so manj posrečeni.

Vse od uvodne Ready To Start so Arcade Fire od sebe dajali vse. Multiinštrumentalna osemčlanska skupina, no, že kar miniorkester, z lahkoto prehaja med glasbili, ubrano poje in vmes izvaja akrobacije. Predvsem pa na odru vidno uživa. Pevec in vodja zasedbe Win Butler se je hrvaškemu občinstvu prikupil tudi z besedami: "Že dolgo smo si želeli priti k vam. Tukaj smo že dva dni in se imamo čudovito." Tudi pozneje je izrazil navdušenje, saj kar ni mogel verjeti, da pesmi skupine iz Montreala, od koder prihajajo AF, odmevajo iz ust obiskovalcev koncerta na daljnem Hrvaškem.

Če ste se zaradi Arcade Fire odpovedali koncertu Gentlemana na sosednjem odru, lahko koncert nemškega reggaeglasbenika ujamete v ponedeljek na odru Kina Šiška.
Vmes je nekdanji član študentske košarkarske ekipe naglas razmišljal o zlatih časih jugoslovanske košarke, natančneje o olimpijskem finalu med Jugoslavijo in ZDA v zgodnjih 90., in publiko pozval, naj se postavi v vlogo nekdanje jugoslovanske reprezentance: "Nekateri so govorili, da bi morala nekdanja jugoslovanska reprezentanca zmagati. Mi bomo zdaj Dream Team, vi pa bodite naša vaša reprezentanca ..." Morda bo na podobno karto zaigral tudi na Exitu, kjer bodo Arcade Fire nastopili čez dva tedna.

Večino 90-minutnega nastopa je bila energija na vrhuncu, koncert so v sredini upočasnili (v The Suburbs (Continued) je Butler vključil tudi kultne Morrisseyjeve verze "and in the darkened overpass a strange fear gripped me and I just couldn't ask"), nato pa tempo spet dvignili z udarnejšimi Month of May, Neighborhood #1 (Tunnels), We Used To Wait, Neighborhood #3 (Power Out) in Rebellion (Lies). Pričakovano je koncert sklenila himna Wake Up, pri katere refrenu je skupini enoglasno pritegnil večji del občinstva. A kaj, ko smo vedeli, da bisa ne bo ...

Omeniti velja tudi dovršene vizualizacije na zaslonih nad odrom, ki so prikazovale igrane prizore iz ameriških predmestij. Prav predmestja so rdeča nit ustvarjanja Arcade Fire že od njihovega prvenca Funeral iz leta 2004. Kratki film Scenes from the Suburbs, ki črpa navdih iz lanskega kritiško priznanega albuma skupine, naslovljenega preprosto in pomenljivo The Suburbs, je v sodelovanju s člani zasedbe posnel Spike Jonze. Med koncertom smo si lahko ogledali tudi odlomke iz tega filma.

Jamiroquai - ne ravno presežek ali kar polomija?
Jay Kay
, najbolj prepoznavni član zasedbe Jamiroquai, ki je imel na sebi tako obvezno pokrivalo (malce je razočarala odsotnost razkošne perjanice, ki si jo pogosto omisli) kot obvezni Adidasov kos, je imel srečo, da so koncert pokonci držale glasbena zasedba in spremljevalne pevke, saj je imel pevec z (nekoč?) prepoznavnim plesnim slogom na trenutke precejšnje težave z glasom, pa tudi z energijo. Treba je priznati, da koncert ni bil ravno presežek. Pri Jutarnjem listu so zapisali celo, da je bil polomija in da bi bilo bolje, da Jamiroquai v Zagreb sploh ne bi vabili.

Jamiroquai so odigrali pesmi Main Vein, Cosmic Girl, You Give Me Something, Smoke & Mirrors, Little L, Canned Heat, Hurtin, Feels Just Like It Should, Love Foolosophy, Travelling Without Moving, Alright, Deeper Underground, White Knuckle Ride.
Tako so nesporni vrhunec prvega dne festivala INmusic brez prave konkurence ostali Arcade Fire. Morda pripomnimo, da bi lahko organizatorji zamenjali urnika nastopov in na videz malce utrujenega Jamiroquaia, zaradi katerega je na Jarun sicer prišlo kar nekaj izmed menda več kot 10.000 obiskovalcev prvega festivalskega dne, postavili pred Arcade Fire, ki si ta hip resnično zaslužijo status glavnega "headlinerja" večera. Morda pa se jim je mudilo na festival v Wiesen, kjer so nastopili že naslednji dan. Kmalu jih lahko (spet) ujamete relativno blizu, prihajajo še na Jazzin' Festival v Milanu in na novosadski Exit. Upamo si trditi, da vam ne bo žal.

V fotogaleriji si oglejte še nekaj utrinkov s prvega dne festivala (nočni fotografiji občinstva je za T-Mobile INmusic posnel Vedran Metelko).