Umetnost in arhitekturo Firenc lahko spoznate tudi s pomočjo knjige. Foto: EPA
Umetnost in arhitekturo Firenc lahko spoznate tudi s pomočjo knjige. Foto: EPA

Ravno zaradi upoštevanja tega načela je knjiga Florence iz zbirke Art & Architecture založbe Könemann bolj priporočljivo branje za vsakega raziskovalca Firenc od običajnih turističnih vodičev. V svojem obsežnem delu je Rolf C. Wirtz povezal izčrpno predstavitev svetovno znanih in malo bolj skritih spomenikov mesta ob reki Arno s pripovedmi o nekaj ključnih osebnostih iz zgodovine Firenc.

Ključ do veličastne lepote firenške katedrale tiči v matematičnih in fizikalnih dognanjih univerzalnega umetnika in arhitekta Filippa Brunelleschija. Zasnoval je mogočno kupolo, ki za rimsko, milansko in londonsko katedralo krona četrto največjo cerkev v Evropi. Skozi zgoščeno predstavitev življenja in dela Fillipa Bruneleschija spoznamo tudi umetnika, ki je z odkritjem centralne perspektive slikarjem pokazal, kako lahko z zgolj dvema dimenzijama, ki jih ponuja slikarsko platno, odlično upodobijo tridimenzionalno realnost.

Kot vsa starodavna italijanska mesta so tudi Firence mesto cerkva. Poleg obiska katedrale je skoraj nujno pokukati tudi v cerkve Santa Maria Novella, Santa Maria Maggiore, Santa Trinita in Santa Croce. Zadnja velja za monumentalizacijo vrhunca italijanske veje evropske gotike, v njej pa je zadnji dom našla cela četa veličastnih oseb: Michelangelo, Galileo, Machiavelli, Dante, Ghiberti in Gioacchino Rossini. Da bi obiskovalci cerkva bolje razumeli umetnost fresk, je Rolf C. Wirtz v svoje delo vključil tudi kratko "navodilo", kako izdelati fresko.

Knjiga Florence ne izpusti prav nobene znamenitosti mesta. Za manj posvečene v skrivnosti umetnostne zgodovine pa Wirtz ob koncu knjige ponudi tudi obsežen slovar umetnostnih in arhitekturnih terminov. Ne manjkajo pa niti kratke biografije umetnikov, katerih sledi odkrijemo na vsakem koraku sprehoda po mestu. Da se na sprehodu ne bi izgubili – čeprav se je izgubiti na pohajkovanju po tako zanimivem mestu, kot so Firence, včasih prav prijetno -, pa je na notranji strani platnic vtisnjen tudi zemljevid središča Firenc.