Pavličeva je izdala nekaj svojih najboljših blogov. Foto: www.jesenski-turk.hr/
Pavličeva je izdala nekaj svojih najboljših blogov. Foto: www.jesenski-turk.hr/
S Pavličevo lahko spoznate tudi meščane, ne le mesto. Foto: RTV SLO

Glavno mesto naše južne sosede je zelo blizu in hkrati dovolj zanimivo za prijeten enodnevni izlet, če pa želite nekaj več "stika z ljudmi" ali pa vsaj vpogled v delček tega, kaj (tudi) Zagrebčani so, potem vzemite v roke knjigo Svijet i praktična žena. V njej je zbranih nekaj najboljših blogerskih zapisov Zrinke Pavlić, kjer najdete od enega poslednjih zagrebških pajzlov do povsem univerzalnih tem o moških, ženskah in kuhinjskih receptih.

Seks v Zagrebu?
Pavlićeva s cinizmom in pristnim feminizmom obdela vse: žensko zavist, neznosnost valentinovega, nerazumljivo občudovanje slabih dečkov in iskanje smisla življenja. Morda se na hitro sliši kot Seks v mestu in verjetno bodo občudovalci te ameriške serije ter Candace Bushnell našli marsikaj skupnega, vendar je Pavlićeva predvsem manj mestna punca in veliko bolj ženska, no kar feministka.

Kam so šli vsi dobri fantje, koliko škode viagra naredi ženskam, kje so vzornice iz mladosti in zakaj neki uspešne, pametne ter čudovite ženske preprosto ne zmorejo reči ne moškim, katerim na čelu pišem, da so le za zgago - to so le nekatere teme njenih kolumn. In brez skrbi, pametni in dobri fantje se še najdejo, samostojne ženske, ki pa niso v isti sapi tudi grozne možače, pa tudi.

Če ste ljubitelj blogov, lahko o več o knjižnih izdajah najboljših blogov preberete tu.

Čeprav Zagreb nima nikjer vidne glavne vloge, pa je vendarle prisoten v vsakem zapisu. Tudi kadar se ne pokaže v zadnjem mestnem pajzlju ali pa v dretju pijanih maturantov pozno zvečer pod njenim oknom, je mesto pustilo pečat v slogu Pavlićeve: brez težav in povsem nevsiljivo uporablja mestni sleng. Mešanica zagrebščine s toliko angleščine, kot je dnevno uporablja tudi povprečni Ljubljančan in z referencami iz sodobne popkulture je tisto, zaradi česar branje in razumevanje njenih zapisov sploh ne predstavlja težav niti nekomu, ki je vešč le popevkarske hrvaščine.