Če vas že ne bodo nasmejale, pa imajo Nemke zagotovo druge čare ... Foto: Reuters
Če vas že ne bodo nasmejale, pa imajo Nemke zagotovo druge čare ... Foto: Reuters
Nemčija
Nemški humor v nogometnem jeziku. Takšno zastavo so izobesili na svetovnem prvenstvu leta 2010. Foto: EPA

Resni, natančni, delavni, disciplinirani - to so lastnosti, ki jih običajno povezujemo z Nemci in Nemkami. Da za prebivalce te države velja stereotip, da nimajo dobrega smisla za humor, je znova potrdila nedavna raziskava, objavljena na spletnem omrežju Badoo, v kateri je več kot 30.000 ljudi iz 15 držav razporejalo države po najslabšem smislu za humor.

"Učinkovit, resnoben inženir"
Prepričljivo je zmagala Nemčija in tako pridobila naziv "najmanj zabavna država na svetu". Sodelujoči namreč menijo - ali pa so se strinjali s predsodkom -, da je Nemcem več do racionalnosti in učinkovitosti kot do zdravega, sproščenega smeha, piše britanski Telegraph, ki navaja tudi raziskavo nemške revije Spiegel iz leta 2007, v kateri so zapisali, da Britanci tipičnega Nemca vidijo kot "neusmiljeno učinkovitega, a pretirano resnobnega inženirja".

A zagovorniki nemške duhovitosti trdijo, da gre za izjemno krivično gledanje na prebivalce te države in da večinoma težava nastane zaradi strukture nemškega jezika, ki pogosto onemogoča primeren oziroma enako smešen prevod nemške šale v angleški jezik - in nasprotno.

A to Lloyda Pricea, predstavnika britanskega Badooja, ni prepričalo, saj je navihano dejal: "Nemci so briljantni v veliko stvareh, kot sta na primer izdelovanje avtomobilov in zmage proti nam v nogometu. Na žalost pa so obupni v pripovedovanju šal. Če bi obstajalo svetovno prvenstvo v humorju, bi Angleži vsaj na tem prvenstvu imeli možnost za zmago proti njihovi reprezentanci ..."

No, tudi Britanci se v raziskavi niso odrezali mnogo bolje, saj so za Nemci, Rusi in Turki postali narod s četrtim najslabšim smislom za humor. Drugi narodi jih vidijo kot pretirano zadržane in cinične.

Deset najmanj zabavnih držav glede na raziskavo:
1. Nemčija
2. Rusija
3. Turčija
4. Velika Britanija
5. ZDA
6. Francija
7. Poljska
8. Belgija
9. Nizozemska
10. Kanada