Rusi sodijo med bolj hvaležne goste, saj pri nas prenočujejo najdlje, skoraj 10 dni. Foto: BoBo
Rusi sodijo med bolj hvaležne goste, saj pri nas prenočujejo najdlje, skoraj 10 dni. Foto: BoBo

Veliko rast - 14-odstotno - so dosegli tuji gosti v hotelskih nastanitvah, bilo je tudi več kot 100.000 prenočitev domačih gostov. Še posebno razveseljiv je podatek o ruskih gostih. Še lani so pri njih ugotavljali izrazit padec - za skoraj polovico, letos pa takih skrbi ni.

Slovenskemu turizmu se na polletni ravni pozna primanjkljaj ruskih gostov. To pa ne velja za naravna zdravilišča, saj pri gostih iz Ruske federacije opažajo nekoliko bolj optimistično ozračje. Julija so jih našteli 23 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Po ocenah direktorja Skupnosti zdravilišč Iztoka Altbauerja je treba to povezati z obiskom ruskega predsednika Vladimirja Putina: "Prepričan sem, da je pozitivna novica in več pojavljanja Slovenije tudi v ruskih medijih lahko prepričalo kakšnega gosta v kratkoročno odločitev, vsi pa upamo, da se je upadanje ruskih gostov dejansko ustavilo in bo njihovo število - morda tudi v povezavi s tem obiskom - ponovno začelo naraščati."

Rusi namreč spadajo med bolj hvaležne goste, saj pri nas prenočujejo najdlje, skoraj 10 dni.

Največja ovira smo lahko sami sebi
Turizem je sicer tek na dolge proge, poudarja Altbauer - tako so podatki z izraelskega trga, ki je v zdraviliščih poskočil za 126 odstotkov, plod dolgoročnega obdelovanja trga in premišljenih dogovorov s turističnimi agencijami pred več kot letom dni.

O tem, kje vidi največje ovire za rast tovrstnega turizma, pa Altbauer opozarja: "Glavna ovira smo lahko vedno mi sami, če ne poskrbimo dovolj za kakovost storitev, če nimamo dovolj pestre ponudbe, ki jo lahko in moramo prilagajati gostom, ki so čedalje bolj zahtevni. Lahko je seveda tudi hiter skok pri cenah."

Na drugi strani pa morajo tudi dovolj zaslužiti, ta sredstva vlagati in slediti napredku. Kakovostna ponudba pa ne vključuje samo novih naprav, temveč tudi izobražen kader, še dodaja Altbauer.