"Vsa preiskovalna prizadevanja so prišla do sklepa, da je bila večina videnih predmetov in pojavov običajnih ter rezultat napačne identifikacije," je novinarjem dejal tiskovni predstavnik Pentagona Patrick Ryder. Foto: AP

Kongres je pred časom ustanovil poseben urad za reševanje vseh področij anomalij, ki deluje pod okriljem ameriškega obrambnega ministrstva. Delovna skupina za neidentificirane zračne pojave je ugotovila, da za nekatere pojave v bazi podatkov niso imeli zadostno informacij, da bi jim pripisali določene razlage. Takrat je poročilo poudarilo, da "ni jasnih znakov, da gre za kakršno koli nezemeljsko razlago" za zračna plovila, a tega tudi ne izključuje. Ameriška vlada je že v preteklosti vodila številne raziskave NLP-jev, a je bil velik del teh zamolčan.

Poslopje ameriškega obrambnega ministrstva. Foto: Reuters
Poslopje ameriškega obrambnega ministrstva. Foto: Reuters

Vlada ni obupala nad proučevanjem pojava neznanih letečih predmetov. V ta namen so se raziskovalci pogovarjali s številnimi zaposlenimi pri Nasi in s kongresom ter pregledali arhive, tajne datoteke in vse uradne vladne preiskave od leta 1945. Poročilo Pentagona o rezultatih pa je tiste, ki verjamejo v to, da so Zemljo obiskala zunajzemeljska bitja, zagotovo razočaralo.

Raziskovalci so namreč zapisali, da "ni verodostojnih dokazov", da je ameriška vlada dejansko naletela na nezemeljsko življenje. "Vsa preiskovalna prizadevanja so prišla do sklepa, da je bila večina videnih predmetov in pojavov običajnih ter rezultat napačne identifikacije," je novinarjem dejal tiskovni predstavnik Pentagona Patrick Ryder. Po podatkih Centralne obveščevalne agencije (CIA) so bili več kot polovica poročil o NLP-jih zgolj primeri ameriških izvidniških letov, poroča BBC.

Ugotovili so na primer, da domnevno razkriti zapis o NLP-jih iz leta 1961 ni bil pristen in da vzorec "vesoljskega plovila Nezemljanov", ki ga je zbrala takratna preiskovalna organizacija, ni bil narejen iz nezemeljskega materiala, ampak večinoma iz magnezija, cinka in bizmuta.

Baloni, vohunska letala in nova tehnologija

Ameriške vlade so poročila o NLP-jih že v preteklosti večinoma pripisala tudi brezpilotnim letalom, pticam, vremenskim pojavom ali odpadkom, kot so plastične vrečke.

Za porast opažanj domnevnih NLP-jev predvsem v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja naj bi bili krivi različni tajni vojaški poskusi, ki so vključevali testiranje novih naprednih ameriških vohunskih letal in vesoljske tehnologije.

Sorodna novica Ameriški kongres po zaslišanju pilotov zahteva več transparentnosti glede NLP-jev

Mednje spadajo tudi visokoleteči baloni – ko je eden izmed njih leta 1947 strmoglavil v Novi Mehiki, je povzročil pravi cunami domnev in govoric – in razvoj letal, ki so bila dejansko okrogle oblike, kar se ujema z ljudsko predstavo o nezemeljskem vesoljskem plovilu.

Prevlada NLP-jev v popularni kulturi naj bi bila rezultat pomanjkanja zaupanja v ameriško vlado

Raziskovalci sicer zagotavljajo, da raziskava ne bo zatrla prepričanj o "onstranskih" obiskovalcih. "Porast televizijskih programov, knjig, filmov in ogromna količina vsebin na spletu in družbenih medijih, ki se osredinjajo na NLP-je, je najverjetneje vplivala na javni pogovor o tej temi in okrepila ta prepričanja v nekaterih delih prebivalstva," je zapisano v poročilu.

NLP-ji naj bi predvsem v današnjem času prežemali popularno kulturo, kar raziskovalci pripisujejo pomanjkanju zaupanja v ameriško vlado in priljubljenosti vsebin, povezanih z Nezemljani na spletu.

Pogosto se pojavlja predvsem teorija, da je vlada odkrila vesoljska plovila in ostanke Nezemljanov ter se zarotila, da bo svoje raziskovalne dejavnosti obdržala zase. Te domneve se še naprej nadaljujejo, na mesec pa dobijo od 50 do 100 prijav o videnju nenavadnega zračnega pojava.

Glede na anketo iz leta 2021 nekaj več kot 40 odstotkov Američanov še vedno meni, da so vesoljska plovila Nezemljanov obiskala Zemljo. Lani je sicer nekdanji obveščevalec ameriških zračnih sil in samooklicani žvižgač David Grusch pričal pred kongresom, da verjame, da vlada ZDA hrani trupla in vesoljska plovila Nezemljanov. Njegove trditve naj bi temeljile na dokumentih, posnetkih in pogovorih s kolegi.