Amal Alamuddin je strokovnjakinja za človekove pravice in mednarodno pravo. Foto: EPA
Amal Alamuddin je strokovnjakinja za človekove pravice in mednarodno pravo. Foto: EPA
Odvetnica je prva v dolgi vrsti Clooneyjevih deklet, ki ni manekenka, hostesa ali natakarica. Foto: Reuters
Alamuddinova, pred časom razglašena za 'nalepšo britansko pravnico', dela tudi kot odvetnica Juliana Assangea. Foto: Reuters

Svet ZN-a za človekove pravice je v ponedeljek sporočil, da bo Alamuddinova del tričlanske preiskovalne komisije, ki bo preverjala morebitne kršitve pravil vojskovanja med izraelsko ofenzivo na Gazo.

A le nekaj ur pozneje je Clooneyjev agent Stan Rosenfield v imenu Alamuddinove podal izjavo za javnost, v kateri odvetnica sporoča, da je zaradi prezaposlenosti ponudbo zavrnila. "Zgrožena sem nad stanjem v okupirani Gazi, še posebej nad civilnimi žrtvami, in trdno verjamem, da je neodvisna preiskava nujno potrebna, kot tudi to, da bodo odkriti in obsojeni krivci za zagrešene zločine," je zapisano v izjavi. "ZN so glede tega stopili v stik z mano danes zjutraj. Počaščena sem, ker so mi ponudili to nalogo, a zaradi že obstoječih obveznosti - vključno z osmimi aktualnimi primeri - je na žalost nisem mogla sprejeti. Svojim kolegom, ki bodo delovali v komisiji, pa želim veliko poguma in moči pri svojih prizadevanjih."

Novico o vključitvi Alamuddinove v komisijo je sporočil predsednik Sveta ZN-a za človekove pravice, ki šteje 47 članic, gabonski veleposlanik Baudelaire Ndong Ella. Ob Alamuddinovi naj bi komisijo sestavljala še senegalski odvetnik Doudou Diene in kanadski profesor prava William Schabas.

Clooney za Darfur
V Libanonu rojena 36-letna Alamuddinova ima diplomi z Oxforda in newyorške pravne fakultete, tekoče govori francosko in arabsko, med drugim pa je zastopala ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea in nekdanjo ukrajinsko premierko Julijo Timošenko. Specialistka za človekove pravice in mednarodno pravo je zaposlena v londonski pravni pisarni Doughty Street Chambers, ob tem pa je tudi svetovalka ZN-a pri preiskavi o protiterorističnih ukrepih in človekovih pravicah ter svetovalka Kofija Anana.

Z 52-letnim hollywoodskim zvezdnikom (in zapriseženim neulovljivim samcem) se je po nekajmesečni zvezi zaročila aprila. Tudi Clooney je zelo goreč zagovornik človekovih pravic in dejavno deluje v kampanji za Darfur. Poroka je napovedana za september na Clooneyjevi posesti ob italijanskem jezeru Como.

Molčeči Hollywoodčani
Izraelsko-palestinski konflikt je sicer v Hollywoodu precej občutljivejša in bolj problematična tematika kot denimo Darfur. Čeprav je bilo v izraelski ofenzivi na Gazo izredno nesorazmerno število žrtev (na strani Izraela je umrlo 70 ljudi, večinoma vojakov, na palestinski pa 1.800, večinoma civilistov) in ZN opozarja Izrael, da ne stori dovolj za zaščito civilistov, ima Hollywood že tradicionalno močne vezi z Izraelom.

Veliko zaposlenih v zabavni industriji je namreč judovskega rodu, zaradi česar prav veliko obsodb Izraela nikoli ni mogoče pričakovati - in tudi tokrat ni bilo kaj dosti drugače. Še več, komičarka in TV-voditeljica Joan Rivers je celo izjavila, da si Palestinci "zaslužijo smrt". Izjava je zgražanje vzbudila bolj v Evropi in drugje po svetu kot pa v ZDA.

Špansko pismo
Eni izmed redkih, ki so javno obsodili izraelsko ubijanje civilistov, so bili predvsem španski zvezdniki Penelope Cruz, Javier Bardem in Pedro Almodovar, pa denimo barbadoška popzvezdnica Rihanna, ki pa so jih nemudoma ostro napadli nekateri njihovi cehovski kolegi, češ da se vedejo "protisemitsko".

Sam Asi, palestinski novinar, ki iz Hollywooda poroča za BBC in UK Screen, je zvezdniško molčečnost do Gaze primerjal z upori arabske pomladi, ko so zvezdniki in ustvarjalci kar po vrsti obsojali domnevno represivne režime. "Ko jim zdaj omenim Gazo, pa kar zlezejo vase in trdijo, da ne razumejo tamkajšnjega dogajanja. Nihče si ne drzne reči ničesar. Z vsakršno podporo Palestini ali sočustvovanjem s trpečimi v Gazi tvegajo, da jih označijo za protisemite," je povedal za Guardian.

Ob tem je še dejal, da je na neko zvezdnico, sicer Unicefovo ambasadorko, pritiskal z vprašanjem, kaj si misli o smrti otrok v Gazi, a ga je zavrnila, češ da ni strokovnjakinja za to področje in da ne želi, da bi kdo njene besede napačno interpretiral.