Maria Riesch je lani veliki kristalni globus osvojila s 1.728 točkami. Lindsey jih je zbrala 1.725. Foto: EPA
Maria Riesch je lani veliki kristalni globus osvojila s 1.728 točkami. Lindsey jih je zbrala 1.725. Foto: EPA
Vprašanja na oblegani tiskovni konferenci so bila ... ne povsem smučarsko obarvana. Foto: Reuters
Medtem ko se je Maria v premoru med sezonama poročila s svojim menedžerjem Marcusom Höflom ... Foto: EPA
... je Lindsey uživala v statusu zvezdnice - celo v za smučanje nedovzetnih ZDA. Foto: EPA

In na drugi strani, kjer so bile kamere uperjene v Američanko: "Lindsey, se že kaj bolje razumeš z Mario?"

Kot vsak šport tudi smučanje potrebuje malce rumene drame. In ko so mediji enkrat izčrpali rivalstvo med "robotsko" Vonnovo in precej bolj sproščeno rojakinjo Julio Mancuso, jim je padla v naročje nova "afera". Ob koncu lanske sezone se je namreč nekdaj trdno prijateljstvo med Nemko Mario Riesch in Američanko Lindsey Vonn začelo krhati.

Napeto je bilo že februarja na svetovnem prvenstvu v Mariinem domačem Garmisch-Partenkirchnu, ko je Lindsey kritizirala organizacijo in se je s tem številnim zamerila.
Poroka brez Lindsey
Vsa stvar je vrhunec doživela na finalu v Lenzerheideju, kjer je Nemka osvojila svoj prvi veliki kristalni globus, njeni prijateljici pa se je četrti zaporedni naslov izmuznil za pičle tri točke. Pa še to z odpovedjo zadnje tekme.

Vonnova ni bila srečna, Riescheva ji je očitala, da ji ni želela niti čestitati na zmagovalnem odru, vse skupaj pa se je končalo tako, da se Lindsey nazadnje ni udeležila prijateljičine aprilske poroke.
Mediji so udarili zlasti po Vonnovi, ki ne skriva, da so jo kritike prizadele: "Ne morem nadzirati, kar ljudje govorijo o meni. Nedvomno sem bila razočarana nad nekaterimi članki o sebi. Mislim, da niso bili niti pravični niti resnični. A vse, kar lahko storim, je, da ostanem zvesta sama sebi in športnica, ki skuša dobro predstavljati naš šport."
"Osredotočimo se na smučanje"
Prevrtimo čas za pol leta naprej, v konferenčno sobo hotela v Söldnu.

"Najina stališča so še vedno različna, a Lindsey je določene stvari priznala in zame je to konec zgodbe. Zdaj se bova osredotočili na šport. Lindsey je zame tekmica kot vse druge," je novinarjem odgovorila zdaj Höhl-Riescheva (prihodnji mesec bo praznovala 27. rojstni dan).

27-letna Vonnova, ki tokrat prvič v treh letih ne brani naslova in se je znašla v vlogi zasledovalke, ne zasledovane, pa: "Trenutno je vse v redu. O vsem sva se pogovorili in se družno odločili, da o najinem prijateljstvu ne razpravljava več v javnosti. To je bilo lani neplodno. Zdaj se bova spet osredotočili na smučanje, in ne razpravljali o teh zadevah."

Dekleti sta imeli časa za pogovor med poletjem dovolj, saj sta obe avgusta s svojima reprezentancama trenirali na Novi Zelandiji, kjer sta se odločili, da ne bosta ne prijateljici ne sovražnici.

Drama dobra ali slaba?
Lindsey meni, da bi morala biti prava zgodba smučanje, ne pa tabloidna drama, ker to ni dobro za šport. Vsi se sicer s tem ne strinjajo popolnoma - Chicago Tribune tako v tipično ameriški maniri meni, da bi bila tabloidna napetost odlična za šport, "ki se celo v Evropi bori za pozornost".
Vonnova take pozornosti verjetno ne potrebuje. Sezono je začela na način, ki kaže, kako lačna je, da dokaže svojo (ponovno) prevlado. Jeza in prizadetost zaradi vsega, kar je sledilo njenemu porazu, sta jo podžgali do te mere, da si je dopusta vzela le za vzorec, sicer pa je le "kosteličevsko" trenirala in trenirala in trenirala.
Včeraj se je Američanka pridružila smučarski eliti, ki se lahko pohvali z zmagami v vseh disciplinah. Maria Höfl Riesch je bila 24.