Foto:
Foto:
Na Filipinih ljudje na množičnih molitvah pozivajo k izpustitvi talcev.
Filipinski talec je uslužbenec zunanjega ministrstva svoje države.

Ugrabitelji so oblastem v ZDA in Afganistanu postavili tudi nov ultimat, ki se bo iztekel v sredo zjutraj po našem času.

Zahtevajo tudi umik ZN-a iz države
Če do takrat talibanski borci ne bodo izpuščeni, bodo dve ženski in enega moškega ubili "tako, da bodo muslimani srečni". Od ZN-a so tudi zahtevali, da odide iz države. Hkrati od njega zahtevajo, da označi ameriške in britanske operacije v državi za nelegalne.

Ugrabljeni sredi dneva med prometno gnečo
Severnoirko Annetto Flanigan, Filipinca Anjelito Nayana in Kosovko Shqipe Heibi je malo znana skrajna skupina Muslimanska vojska ugrabila iz vozila ZN-a med največjo prometno gnečo v četrtek. Vozilo je ustavilo šest do osem oboroženih moških in omenjene tri na silo potegnilo iz avtomobila, nato pa jih odpeljalo na neznano lokacijo. Talibani so se že ogradili od ugrabitev.

Ugrabitelji so kot dokaz posredovali številke kreditnih kartic
Ugrabitelji so že pred videposnetkom z dokazi potrdili, da zadržujejo omenjene tri sodelavce ZN-a. Novinarjem agencije Reuters so posredovali številke njihovih kreditnih kartic, za katere se je izkazalo, da so pravilne.

Sodelovali so pri pripravi volitvev
Ugrabljeni so sodelovali pri organizaciji prvih predsedniških volitev v Afganistanu, ki so potekale 9. oktobra.

Zaskrbljenost tujcev v Afganistanu
Ugrabitev je med približno 2.000 tujci v Afganistanu vzbudila močan strah, da bodo tamkajšnji skrajneži prevzeli metode delovanja, ki jih uporabljajo različne skrajne skupine v Iraku.