Foto:
Foto:
Eksplozija je odjeknila v bližini avtobusne postaje v Tel Avivu.
V mestih po Izraelu so v zadnjih letih zaradi napadov palestinskih skrajnežev poostrili varnostne ukrepe.

V napadu je bilo ranjenih več kot 20 ljudi. Kurej je pojasnil, da Palestinci nasprotujejo vsakršnim dejanjem, ki poslabšujejo razmere na Bližnjem vzhodu, Arafat pa je dejanje označil kot izzivanje.

V bližini osrednje avtobusne postaje v Tel Avivu je razneslo bombo, v eksploziji pa so bila poškodovana tudi pročelja in okna stavb v bližini

Maščevanje skrajnežev
Pripadniki Brigad mučenikov Al Akse, oboroženega krila gibanja Fatah palestinskega voditelja Jaserja Arafata, so po telefonu izjavili, da gre za maščevanje za atentata na dva visoka poveljnika brigad mučenikov in za uboje preostalih Palestincev med izraelskimi vdori v Gazo in na Zahodni breg.

Načelnik policije v Tel Avivu je že kmalu po eksploziji zanikal, da bi šlo za samomorilski napad, dokazi pa kažejo, da so palestinski skrajneži podtaknili eksploziv, ki ga je nato razneslo v jutranji gneči.

Tri mesece od zadnjega napada
Gre za prvi bombni napad v Izraelu po marcu, ko sta se v strateško pomembnem izraelskem pristaniškem mestu Ašdod razstrelila palestinska samomorilska napadalca, pri tem pa je bilo ubitih deset ljudi.

Zaradi zidu manj napadov?
Dva dni pred tem je Meddržavno sodišče v Haagu odločilo, da je varnostni zid, ki ga Izrael gradi na Zahodnem bregu, nezakonit. Izrael trdi, da je zid obramba pred palestinskimi napadi, zaradi njega pa naj bi se zmanjšalo število samomorilskih napadov.