Foto:
Foto:
V eksplozijah je umrlo več kot 130 ljudi.
Španski premier Jose Maria Aznar je obljubil, da bodo storilce prijeli.
Reševalci že od jutra oskrbujejo ranjence.
Po napadih so se Španci zgrnili na ulice.

Po navedbah notranjega ministra so v bližini Madrida našli tudi ukradeno dostavno vozilo s sedmimi detonatorji in posnetkom verzov iz Korana v arabščini.


Vabimo vas na sodelovanje v forumu.

Teroristična skupina Brigade Abu Hafs al Masri je preko časnika Al Kuds al Arabi sporočila, da je njenemu vodu smrti uspelo prodreti v "enega od stebrov križarske koalicije, Španijo". To je del poravnave starih računov s Španijo, eno od križarjev in zaveznico ZDA v njihovi vojni proti islamu, je z Al Kaido povezana skupina še zapisala v sporočilu.

Iskanje krivca
Španski notranji minister je dejal, da Eta ostaja glavni osumljenec, medtem ko Evropol v odgovornost baskovske separatistične organizacije dvomi, saj naj bi doslej pred napadom vedno izdala opozorilo, pa tudi večina njenih ciljev so bili posamezniki. Tudi politično krilo Ete Batasuna je zavrnilo možnost, da je za napade odgovorna Eta.

Mrtvih že 190 ljudi, okoli 1.400 ranjenih
V desetih eksplozijah na primestni železnici v Madridu je umrlo 190 ljudi, več kot 1.400 pa je ranjenih. Gre za najbolj krvav napad v Evropi v zadnjih 30 letih. Slovensko veleposlaništvo v Madridu je sporočilo, da po dosedaj zbranih podatkih med žrtvami ni bilo Slovencev.

Ekipe protiteroristične policije po poročanju časnika El Mundo iščejo sumljiva moška, ki sta okoli sedme ure večkrat vstopila na vlak in takoj z njega izstopila. Na tem vlaku so kasneje odjeknile eksplozije. Po nekaterih virih naj bi moška na postaji Alcala de Henares na vlak vstopila in izstopila z njega najmanj štirikrat. Policija zato išče še eno eksplozivno sredstvo, ki najverjetneje ni eksplodiralo. Prebivalce v bližini postaje so evakuirali, saj se bojijo, da bo eksplodirala še ena bomba.

Aznar: Storilci bodo privedeni pred roko pravice
Španski premier Jose Maria Aznar je zatrdil, da bodo odgovorni za krvave napade v Madridu aretirani. V televizijskem nagovoru je dejal, da so ljudje umrli samo zaradi tega, ker so bili Španci.

"Zločinci, ki so povzročili okrutno dejanje, bodo privedeni pred roko pravice," je dodal. Vse Špance je pozval, naj se udeležijo petkovih demonstracij v spomin na žrtve napadov. Obljubil je tudi vladno pomoč družinam žrtev, tako zdaj kot v prihodnje. Evropski parlament je sicer današnji dan razglasil za evropski dan spomina na žrtve terorizma.

"Napad nima značilnosti Ete"
Špansko notranje ministrstvo je sporočilo, da pred napadom ni bilo nobenega opozorila, in je za napad obtožilo baskovsko teroristično organizacijo Eta. Vodja baskovske vlade pa je dejal, da napad ni značilen za Eto. Krizni sestanek je napovedala tudi španska vlada, premierja Joseja Mario Aznarja pa o vsaki spremembi obvešča notranji minister Angel Acebes.

V nedeljo bodo v Španiji parlamentarne volitve. Ena od glavnih tem pred volitvami je bila odnos vlade do Ete. Vladajoča ljudska stranka je zaradi tragedije odpovedala vse predvolilne dejavnosti.

Najhujši napad v zgodovini
Ta napad, če ga je res izvedla Eta, je za zdaj najhujši. Doslej je bil najhujši tisti iz leta 1987, ko je v nekem nakupovalnem centru v Barceloni umrlo 21 ljudi.

Policija razstrelila sumljiv avtomobil
Policija je približno dve uri po eksploziji na parkirišču glavne železniške postaje razstrelila avtomobil, v katerem naj bi bil eksploziv. Takoj po dogodku je policija evakuirala glavno madridsko železniško postajo. Zaradi pomanjkanja reševalnih vozil je policija za prevoz ranjencev uporabljala tudi taksije. Oblasti so že pozvale prebivalce Madrida, naj se udeležijo krvodajalskih akcij.

Izpad mobilnega omrežja
Policija je prebivalcem Madrida svetovala, naj ne zapuščajo svojih domov. Zaradi preobremenjenosti je izpadlo omrežje mobilne telefonije, zato so bili ljudje še bolj panični, saj niso mogli preveriti, ali so sorodniki in prijatelji bili v vagonih, ki so eksplodirali.