Evrovizija
Dobri evrovizijski izidi veselijo narode v Evropi in širše. Foto: EPA
Kanadski igralec Ryan Reynolds v podobi superjunaka Deadpoola zaradi Evrovizije "grozi" Evropi. Foto: EPA
Avstralci Evrovizijo naravnost obožujejo. Foto: Reuters
Evrovizija slavi raznolikost, Kitajci pa so s cenzuro to načelo grobo kršili. Foto: EPA
Črnogorski predstavnik Vanja Radovanović je razburil s svojo neposrečeno šalo. Foto: Reuters
VIDEO
SLOVENIJA: Lea Sirk - Hva...

Dodaj v

Na nogah zaradi Evrovizije: grožnje Kanade, kitajska cenzura, črnogorski škandal

Uspehi na velikih mednarodnih dogodkih pozitivno vplivajo na počutje celotnega naroda
11. maj 2018 ob 20:25
Ljubljana/Lizbona - MMC RTV SLO

Slovenci smo se v petkovo jutro očitno prebudili kot nekoliko srečnejši narod, zasluge za to pa gredo Lei Sirk, ki ji je uspelo pripeti uvrstitev v evrovizijski finale.

Nova študija je namreč pokazala, da je takrat, ko država sodeluje na Evroviziji, 13 odstotkov več možnosti za večje "življenjsko zadovoljstvo" njenih prebivalcev v primerjavi s tistimi državami, ki na največjem glasbenem tekmovanju na svetu ne sodelujejo.

To življenjsko zadovoljstvo se lahko nato odraža tudi na duševnem in telesnem zdravju ljudi, poudarja epidemiolog na področju javnega zdravja Filippos Filippidis z londonskega Imperial Collegea, ki je bil vodja študije, objavljene v zborniku BMC Public Health.

Njegova ekipa je prav tako ugotovila, da se zadovoljstvo z življenjem za vsakih 10 mest višje na rezultatski lestvici poveča za štiri odstotke, tudi "nul points" oziroma nič točk ali slab izid pa je za prebivalce še vseeno bolje, kot če država na tekmovanju sploh ne sodeluje, rezultate povzema CNN.

Raziskava je tako potrdila pretekle študije, ki so pokazale, da uspeh ali gostiteljstvo velikega športnega tekmovanja, kot sta na primer ameriški Super Bowl ali nogometno prvenstvo, ugodno vpliva na počutje in produktivnost prebivalcev v tistem mestu ali državi.


"Speči kanadski los" se razjezi
O tekmovanju za Pesem Evrovizije pa črnilo prelivajo tudi čez lužo. Na Twitterju se je oglasil kanadski igralec Ryan Reynolds, ki je uspel tudi v Hollywoodu. Objavil je video, v katerem nastopa v podobi svojega junaka Deadpoola. Strašno nasilen, neskesano vulgaren in za marsikoga neznansko duhovit zamaskirani superjunak tudi tokrat ostaja zvest samemu sebi in benti nad neudeležbo Kanade na Evroviziji.

Letos nastopa 43 držav Evrope in njene bližnje okolice, že četrto leto zapored pa sodeluje celo Avstralija. In prav to je Kanadčane najbolj pogrelo. "Zbudili ste spečega losa," je Reynolds pripisal k videoposnetku.

V njem Deadpool spomni, da je Kanada država z bogato glasbeno zgodovino, ki je svetu dala zvezde, kot so Bryan Adams, Celine Dion, Justin Bieber, a kljub temu je bila izpuščena iz "tega pojočega pevskega tekmovanja, zaradi katerega naravnost znorite". Prepričan je, da bi si povabilo zaslužili zaradi "njihove Dionove", ki je leta 1988 s pesmijo Ne partez pas sans moi takrat pripela zmago Švici.

"In ne nakladajte mi o tem, da je to zato, ker Kanada ni del evropske družine! Povabili ste Avstralijo, ki je komajda sploh na planetu," se jezi superjunak.

Nato pa v svojem slogu sarkastično doda, da smo Evropejci s tem prebudili spečega losa in bo Kanada zdaj uporabila tudi vso svojo vojaško "moč", kot se sam pošali v narekovajih.

Navdušenje "tam spodaj"
In zakaj Kanada v nasprotju z Avstralijo res ni bila povabljena, čeprav sta obe članici Commonwealtha? BBC-jev novinar in ustanovitelj evrovizijske novičarske spletne strani Wiwibloggs je prepričan, da zato, ker so Avstralci z Evrovizijo naravnost obsedeni, Kanadčanov pa v resnici niti ne zanima preveč.

"Avstralija je geografsko zelo izolirana in Avstralci obožujejo sodelovanje na mednarodnih dogodkih, kar jim daje občutek povezanosti s svojimi koreninami," pojasnjuje William Lee Adams. Medtem ko v Avstraliji evrovizijsko tekmovanje prenašajo že desetletja, lanski finale si je na primer ogledalo kar pol milijona Avstralcev, so ga v Kanadi prenašali le dvakrat - v letih 2014 in 2015, pa še to na enem izmed posebnih programov, ne na javni televiziji.

Dogajanje iz zakulisja Evrovizije lahko spremljate na MMC-jevih družbenih omrežjih Instagram in Facebook ter tudi na valovih Vala 202 in v dnevnoinformativnih oddajah Televizije Slovenija.


Kitajcem zaradi cenzure prepoved prenosa

Se je pa letos na udaru znašla ena najbolj priljubljenih televizijskih postaj na Kitajskem. V prvem predizboru so na Mango TV-ju namreč cenzurirali določene dele prireditve, zato so pri Evropski radiodifuzni zvezi (EBU) nemudoma prekinili pogodbo in jim prepovedali prenašanje drugega predizbora in finala.

Zameglili so namreč mavrično zastavo, ki je simbol LBGT-skupnosti, izpustili pa so tudi Irsko in Albanijo. Nastop irskega predstavnika Ryana O'Shaughnessyja sta namreč spremljala dva plesalca, ki sta upodabljala gejevsko ljubezensko zgodbo, telo albanskega pevca Eugenta Bushpepe pa je prekrito s številnimi tetovažami.

Iz EBU-ja so jasno sporočili, da kitajska cenzura ni v skladu z evrovizijskimi načeli, ki spodbujajo raznolikost.

Neposrečena šala Črnogorca
Škandal pa je zakuhal tudi črnogorski evrovizijski predstavnik. Ko so Vanjo Radovanovića na novinarski konferenci prosili, naj pove kako šalo, je imel ta pri njeni izbiri precej nesrečno roko. "Veste, kaj slepi in gluhi otroci dobijo za božič? Raka," se je neprimerno pošalil.

Na družbenih omrežjih se je v hipu sprožil pogrom, vodstvo Radiotelevizije Črne gore (RTCG) se je nemudoma ogradilo od njegovih izjav, namigovalo se je celo na diskvalifikacijo s tekmovanja. Radovanović je nato vseeno nastopil v predizboru, vendar mu Črni gori ni uspelo priboriti vstopnice za sobotni finale, se je pa tudi javno opravičil.

"Šalo sem predvsem slabo interpretiral. Njen avtor je komik Ricky Gervais, govori pa o otrocih z rakom. Sem človek, ki ima tudi sam dva otroka in boleče izkušnje z boleznimi, kot je rak, zato se ne bi nikdar na žaljiv način šalil s tem, da bi koga prizadel," je skesano pojasnjeval.

T. H.
Prijavi napako
Komentarji
BepaJoseph
# 11.05.2018 ob 21:07
Če bi to gledala bi se mi zdravje in osebno zadovoljstvo sigurno zmanjšalo in ne zvišalo!
Toliko se pa poznam...
Atrumpcard
# 11.05.2018 ob 20:57
Ojej, zakaj bi morali biti vsi podporniki lgbt in 58 spolov, kar je čista laž.
alcatraz
# 11.05.2018 ob 21:37
"... kar pol milijona Avstralcev..." Samo toliko? Eurosong gleda en milijon Slovencev.

dej ne pretiravej, ni evrosong planica.
Druga Švica
# 11.05.2018 ob 21:05
A je kdaj mogoče Evrovizija prenašala kakšen kitajski zabavnoglasbeni festival? Ni, a ne?
iluzionistka
# 11.05.2018 ob 21:02
Vau, 13% vecja M O Z N O S T

Ne 13% vec zadovoljstva

Mmc, cestitke za izvrsten stavek, kako dejstvo, da milijone vrzes v z4ak, prikazes kot vzrok za sreco...
themetun
# 11.05.2018 ob 21:57
Stara levica (Kitajska) ne prebavlja nove LGBT levice.
Ples
# 11.05.2018 ob 21:01
Nova študija je namreč pokazala, da je takrat, ko država sodeluje na Evroviziji, 13 odstotkov več možnosti za večje "življenjsko zadovoljstvo" njenih prebivalcev

No, vidite :)
nomenestomen
# 11.05.2018 ob 21:13
Pol milijona gledalcev? Sej jih v sloveniji gleda več kot 350.000
didldadl
# 12.05.2018 ob 00:07
Kitajcem zaradi cenzure prepoved prenosa

Blagor Kitajcem
Lunatix
# 11.05.2018 ob 22:50
Austria, Madžarska, Slovenija, Srbija.. v finale, medtem, ko "lijepa naša" soseda gre domov...neprecenljivo...za vse ostalo pa je Mastercard. ..
zmajmun
# 11.05.2018 ob 20:31
Rusinja ziher ni na nogah.. :D
Mare_4
# 11.05.2018 ob 23:09
Kitajcem zaradi cenzure prepoved prenosa

Neumnost. Vsiljevanje EU etičnega kodeksa drugi državi. Kaj si mislimo, da smo.
Ples
# 11.05.2018 ob 23:06
Če je prihodnost glazbe ...

Zakaj bi te skrbelo za prihodnost nečesa, kar niti v sedanjosti ne obstaja?
zamudnik
# 12.05.2018 ob 00:20
Ko so Vanjo Radovanovića na novinarski konferenci prosili, naj pove kako šalo, je imel ta pri njeni izbiri precej nesrečno roko. "Veste, kaj slepi in gluhi otroci dobijo za božič? Raka," se je neprimerno pošalil.
Bože mili ...
Olorin
# 11.05.2018 ob 22:56
@london1982
"No spet boste nekateri izkoristili, da boste kritizirali evrovizijo.

Dejte se že sprijaznit, da sta letno najbolj gledani stvari Evrovizija, ter finale lige prvakov v nogometu. Mogoče v ZDA Superbowl, to pa je tudi to."

Ja pa koga briga kaj je najbolj gledana stvar v povprecju 80-milijonske Nemcije in 2-milijonske Slovenije? A si blesav? Pri nas se gleda finale v Planici, ne pa neke prvomajske maskare.
alcatraz
# 11.05.2018 ob 21:36
kr neko natolcevanje spet.
raznih blogerjev in influencerjev in kva so že.... neki čudni izrazi
ki itak v lajfu ne znajo nč druzga
aci7
# 11.05.2018 ob 22:51
Če je prihodnost glazbe to, kar je slišati na tem festivalu sem zaskrbljen.
vrtojb5
# 11.05.2018 ob 21:47
Da bi se kdo zaradi evrovizije boljše ali slabše počutil - lol.
Kitajci imajo popolnoma prav, gejev in potetovirancev jim ni potrebno gledati, država tam dela dobro za svoje ljudi.
Bubi
# 12.05.2018 ob 07:27
Meni pa je ta črnogorec pravi as. Moraš imet kar jajca, da kaj takega zineš pred vsemi.
Londra909
# 11.05.2018 ob 21:43
Slovenci smo se zbudili kot nekoliko bolj srecen narod. Kva? Malo mi je mal za ta Euro....vision ali karkoli ze in mi je vseeno kdo nastopa.
Mare_4
# 12.05.2018 ob 00:51
@Quininan
Ko ti povabiš tujca v svojo hišo, verjetno pričakuješ, da se bo ravnal po tvojih pravilih, mar ne? Podobna ideja.

@naš človek
Ne, samo kršitev pogodbe. Noben Kitajcev ni silil, da gledajo napol gejevski šov.

MMC: Iz EBU-ja so jasno sporočili, da kitajska cenzura ni v skladu z evrovizijskimi načeli, ki spodbujajo raznolikost.

Ne gre za kršitev pogodbe po MMC-ju, temveč skladnost z evrovizijskimi načeli, ki ne določajo pravnih obveznosti zunanjih subjektov. Gre za notranji etični kodeks Evrovizije. Vsaka država ima svoja načela.
Tu gre za biznis, daj-dam, Kitajska je samo zunanji odjemalec, ki je za storitev EU plačala, kaj pa bo od tega predvajala, pa je njihova stvar.

Tako da, o kakšnem vstopu v tujo hišo govoriš, saj Kitajska ni udeleženka Evrovizije.

Nihče še ne razburja glede "zaveznice" Savdske Arabije, če pri športnem prenosu po TV, prekrije ali zamegli "pomanjkljivo" oblečene športnice.

Dvoličnost! Bo držalo, kajne?
ajvard
# 12.05.2018 ob 00:18
Če je prihodnost glazbe to, kar je slišati na tem festivalu sem zaskrbljen.

mene bolj skrbi, da bi to bila prihodnost slovenščine.
tvoj način izražanja namreč!
Klankon
# 11.05.2018 ob 21:58
"13 odstotkov več možnosti za večje "življenjsko zadovoljstvo"" - Hahahahahaha ne me basat
" njem Deadpool spomni, da je Kanada država z bogato glasbeno zgodovino, ki je svetu dala zvezde, kot so Bryan Adams, Celine Dion, Justin Bieber" - Vse lepo in prav, samo Bieberja bi ven spustil ker tega težko med zvezde prištevaš in bi vam bil svet neizmerno hvaležen če ga ne spustite več ven iz kanade.
dobrivojaksvejk
# 11.05.2018 ob 21:44
Tisti, ki je napisal tako kvaliteten, poglobljen, optimističen, vzpodbuden...skratka prispevek, ki presega celo sposobnosti "lapanja" naših največjih parlamentarnih zastopnikov. Škoda, da si zamudil kandidiranje.
Sicer pa je bilo verjetno mišljeno "življensko samozadovoljstvo"
TCF
# 12.05.2018 ob 00:19
Najbolj smešni so tisti, ki imajo toliko za povedati proti Evroviziji. Če to ni zate, pač ne gledaš. Povsem preprosto. :) Tisti, ki jo radi spremljamo, jo bomo pa gledali. Povsem preprosto. :)
aba
# 11.05.2018 ob 23:04
jaz si ves dan mrmran Sirkino pesmico, čeprav je ne znam...in ne morem verjeti kako mi je bil dan lep, vesel, - nihče mi ni mogel do "živega".
hvala ti Lea.
Binder Dandet
# 12.05.2018 ob 08:02
Reynolds je dosegel svoje. Sem sel googlat, kaj je to Deadpool.
naš človek
# 12.05.2018 ob 00:15
Vsiljevanje EU etičnega kodeksa drugi državi.

Ne, samo kršitev pogodbe. Noben Kitajcev ni silil, da gledajo napol gejevski šov.
Quinlan
# 11.05.2018 ob 23:40
@Mare_4
Ko ti povabiš tujca v svojo hišo, verjetno pričakuješ, da se bo ravnal po tvojih pravilih, mar ne? Podobna ideja.
alcatraz
# 11.05.2018 ob 22:58
Če je prihodnost glazbe to, kar je slišati na tem festivalu sem zaskrbljen.

Če to vzameš kot neprihodnost glasbe, je vse čisto ok. :)
Tržna niša, marsikdo v svetu živi od eurosong turizma.
enkrat na leto na počitnice tko mal daljše. kam že? tja kjer je evrosong.
(p.s. še tolk komfortno je, da ne rabiš razmišljat kam bi šel. cilj se ponudi sam od sebe. :) )
Ples
# 11.05.2018 ob 21:05
Eh, eni niti možnosti nočete videti, kaj šele izkoristiti.
Ampak vas imam na sumu, da uživate v večnem nerganju ...
kotzi
# 12.05.2018 ob 07:35
ok...crnogorec....je povedal...pac bolana šala..ampak svoboda govora mu to omogoca.,,,me ne mot...lahko karkol pove...
Bivši uporabnik
# 11.05.2018 ob 23:08
Evrovizija je bila izumljena, da bi Evropejci peli in se zabavali, ne pa pobijali med seboj, tako kot večkrat v desetletjih in stoletjih prej.

Svojo nalogo opravlja odlično.
d_a_r_k_o
# 11.05.2018 ob 22:27
Par rakov za v akvarij s čisto vodo, veselje v sobi.
oziris.va
# 12.05.2018 ob 20:21
BepaJoseph
# 11.05.2018 ob 21:07

Če bi to gledala bi se mi zdravje in osebno zadovoljstvo sigurno zmanjšalo in ne zvišalo!
Toliko se pa poznam...


Vi'š, potem je nekaj narobe s tabo :D
cene vols
# 12.05.2018 ob 10:34
Pa kakšen primitivc je ta črnogorc, da gre govirit take vice...
napo11
# 12.05.2018 ob 09:21
Reynoldsu dam prav zaradi bistva, ki ga je zelel podati. Ce je eurovizija, potem naj nastopajo evropske drzave. Tudi na Evropsko prvenstvo v nogometu ne povabimo Brazilije. Se pa ne strinjam glede pevskih zvezd Kanade, sploh pa ne, da poleg Adamsa in Dionove omenja Bieberja, ker je to tako, kot bi Caught in the act omenjal v istem stavku kot zvezde z Beatli.Poleg tega pa je tudi Avstralija dezela z dobrimi pevci, saj so Avstralci recimo K. Minogue, Natalie Imbruglia, O. Newton, Nick Cave, M. Hutchence, Bon Scott, ...
KajtiMar
# 12.05.2018 ob 08:49
Volilni molk pred nedeljskim referendumom

lahko bi bil tudi molk pred finalom Evrovizije
kotzi
# 12.05.2018 ob 08:33
bravo reynoilds..tko se dela reklama za film...
sik
# 12.05.2018 ob 00:01
Z eno besedo.
Kuhna.
ajvard
# 12.05.2018 ob 01:10
Ko ti povabiš tujca v svojo hišo, verjetno pričakuješ, da se bo ravnal po tvojih pravilih, mar ne?

v bistvu se ne strinjam.
ko imava midva obiske, sva zelo brez pravil, nama je prav všeč, če kdo naredi kaj, česar midva ne, ali to naredi drugače.
že preobuvanja v copate ne pričakujeva, včasih tudi sama ne prakticirava. pa so to le slovenske osnove, ane? a ti že na vhodu postaviš pravil, "pri nas tako je..."???

sploh pa upam na to, da se prisotni ne obremenjuje s tem, kako bi jaz ravnal v njegovi vlogi.

skratka, meni je všeč, če gost kaj prida k vsebini, gledati asimilirano domačo ali tujo ovco mi v nobenem primeru ni všeč!
hypatos
# 11.05.2018 ob 23:52
@Quinlan - Kitajska TV postaja je kupila pravice. Torej lahko razpolagajo z njimi kot želijo. Če ti kupiš avto, ti verjetno ne morejo iz podjetja, ki je ta avto izdelalo ukazovati, kako ga boš uporabljal... se strinjaš?
tedomedo
# 11.05.2018 ob 21:28
"... kar pol milijona Avstralcev..." Samo toliko? Eurosong gleda en milijon Slovencev.
london1982
# 11.05.2018 ob 21:17
No spet boste nekateri izkoristili, da boste kritizirali evrovizijo.

Dejte se že sprijaznit, da sta letno najbolj gledani stvari Evrovizija, ter finale lige prvakov v nogometu. Mogoče v ZDA Superbowl, to pa je tudi to.
Bivši uporabnik
# 11.05.2018 ob 22:18
Črnogorske šale:

1. Izbruhne prva svetovna vojna. Črnogorski študent z Dunaja pošlje brzojavko domačim: "Ali naj se vrnem domov, ali naj napadem sovražnika s hrbta?"

2. Napoved časa na radiu Podgorica: Delovno ljudstvo Črne Gore vstani - poldne je.

3. Srbija in Črna Gora - dve očesi v glavi. Samo kaj, ko je Srbija sedaj "čorava".

Pa še ena, ki žal ni šala:
Slovenija je sedaj bolj rusofilna kot Črna Gora
Kazalo