24-urni žurerji Michaela Winterbottoma - zgodba o Factory Records, Haciendi, Madchestru in razkroju prizorišča, ki so ga prinesla 90. leta. Foto: BoBo
24-urni žurerji Michaela Winterbottoma - zgodba o Factory Records, Haciendi, Madchestru in razkroju prizorišča, ki so ga prinesla 90. leta. Foto: BoBo
Peter Hook, mož, ki je pomembno zaznamoval podobo glasbene zgodovine v zadnjih 30 letih. Foto: EPA

Zdaj bodo Hacienda, glasbeno gibanje Madchester in Peter Hook, nekdanji vodja tega kultnega kluba in poleg drugih glasbenih podvigov basist zasedb Joy Division in New Order, dobili svoj predmet na novem podiplomskem študijskem programu.

Hacienda je nastala kot nekakšen odgovor na "kul" newyorške klube iz zgodnjih 80. let in marsikaterega od njih presegla, pa čeprav se je nahajala v deževnem in sivem Manchestru, precej drugačnem od svetovljanskega velikega jabolka.

Na odru kluba so stali tako The Smiths kot Madonna, pozneje pa so se prav tam rojevali acid house in rejvpartiji (in se nato izrodili v tolpaško nasilje in mamilarski raj, leta 1997 pa so se vrata kluba zaprla in kasneje odstopila prostor stanovanjskemu naselju).

Hacienda se je obdržala 15 let
Hook, do pred kratkim basist pred leti na novo združenih New Order, ki so v 80. zrasli na pogorišču kultnih Joy Division po samomoru frontmana Iana Curtisa, je bil solastnik nočnega kluba, za mnoge najbolj kultnega glasbenega zabavišča vseh časov, za policijo pa nadležnega trna v peti, ki so se ga leta trudili zapreti in jim je pred 15 leti (po 15 letih delovanja) to tudi uspelo.

Na Univerzi v Osrednjem Lancashiru bodo zdaj v okviru novega magistrskega programa, posvečenega menedžmentu in promociji v glasbeni industriji, poučevali tudi predmet, posvečen obdobju "vladavine" Haciende in Madchestra. Eden glavnih pokroviteljev programa je Factory251, zdajšnji Hookov klub, nekoč pisarna založbe Factory Records (osrednji akter te zgodbe je bil prav tako legendarni Tony Wilson, a o njem več kdaj drugič), še ene pomembne institucije iz dobe Madchestra.

Kot ugotavljajo pri Guardianu, bo eno ključnih čtiv nadebudnih glasbenih menedžerjev gotovo Hookova knjiga spominov How Not to Run a Club (v prevodu Kako ne voditi kluba) iz leta 2009. Hacienda namreč lastnikom ni prinesla niti penija, tudi ko je bila morda najslavnejši klub na svetu, životarila je predvsem od prodaj plošč New Order.

Za svetlo prihodnost britanske glasbe
Na omenjenem študijskem programu naj bi študente izurili v veščinah, ki v zgodnjih časih Haciende pravzaprav niso obstajale, med drugim v ocenjevanju donosnosti projektov, poslovnem načrtovanju, pa snovanju trženjskih in promocijskih kampanj ...

Med mentorji bodo sam Hook, Tony Rigg, nekdanji vodja kultnega londonskega kluba Ministry of Sound (lani so praznovali 20-letnico delovanja), pa Aaron Mellor iz podjejta Tokyo Industries, zdaj solastnikov kluba Factory251. Hookova želja je izobraziti novo generacijo glasbenih profesionalcev in tako zagotoviti svetlo prihodnost britanski glasbeni industriji.

Zasedbo New Order brez Petra Hooka, ki ga je na basu nadomestil Tom Chapman, lahko ta petek ujamete v Zagrebu na festivalu InMusic. Prilagamo njihov komad The Perfect Kiss, enega s seznama najljubših našega najljubšega blogerja Tadeja Zupančiča.