Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina je poudaril, da je primer dveletnega Reneja strokovno zelo zahteven in da se v takih primerih večina ortopedov v svetu odloča za odstranitev dela nepopolnega stopala. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina je poudaril, da je primer dveletnega Reneja strokovno zelo zahteven in da se v takih primerih večina ortopedov v svetu odloča za odstranitev dela nepopolnega stopala. Foto: MMC RTV SLO

Na sestanku pri predsedniku zdravniške zbornice Andreju Možini so sodelovali generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin s sodelavci ter predstavniki ortopedske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana.

Direktor zdravstvene zavarovalnice Fakin je po sestanku dejal, da zagovarja izbiro vrste operacije in mesta operacije v priznanih referenčnih klinikah, ki so navedene v priznani strokovni literaturi, kar avstrijska klinika nedvomno je.

Strokovno zahteven primer
Možina pa je poudaril, da je primer dveletnega Reneja strokovno zelo zahteven in da se v takih primerih večina ortopedov v svetu odloča za odstranitev dela nepopolnega stopala. Nekateri pa v skladu s svojo vestjo izvajajo tudi ohranitvene postopke.

"Dolžnost vsakega zdravnika, ki se za njih odloči, je, da starše na njim razumljiv način seznani z uspešnostjo zdravljenja po obeh metodah," je poudaril predsednik zdravniške zbornice.

Možina je še opozoril, da tokratni primer kaže, da bo treba reformirati slovensko zdravstveno zakonodajo, ki je zastarela. Zdravstvo v Sloveniji je namreč vse bolj vpeto v mednarodni prostor.

Amputacija naj bi bila boljša rešitev
Predstojnik ortopedske klinike Vane Antolič je povedal, da je mama dečka na pregledu pri dečkovem ortopedu Janezu Breclju slednjega seznanila z dejstvom, da je že opravila pregled pri ameriškem zdravniku, ki predlaga ohranitveno metodo.

Brecelj jo je nato le seznanil z mnenjem slovenske ortopedije, ki predlaga delno odstranitev nepopolnega stopala z ohranitvijo pete v prvih dveh letih starosti otroka, ker se s tem dosežejo najboljši rezultati pri tej bolezni.

Na ljubljanski ortopedski kliniki imajo po njegovih besedah tudi bolnike, pri katerih so ohranili stopalo. Vendar v Renejevem primeru ne želijo uporabiti take metode, ker menijo, da je dolgoročni rezultat za otroka boljši, če najprej odstranijo del nepopolnega stopala.