Fakin v UKCL-ju vidi še precej rezerv. Foto: BoBo
Fakin v UKCL-ju vidi še precej rezerv. Foto: BoBo
"UKC Ljubljana ni sposoben dokazati, koliko dejansko stane en njihov terciarni bolnik," pravi Fakin. Foto: BoBo

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so ob tem izpostavili, da ima UKC Maribor 2,78-krat manj nezdravstvenih delavcev (643 v Mariboru v primerjavi s 1.789 v Ljubljani). Po njihovih podatkih pa UKC Ljubljana opravi le 2,17-krat več hospitalnega programa oziroma le 2,23-krat več ambulantno-specialističnega programa. "Na podlagi teh razlik … ugotavljamo, da ima UKC Ljubljana od 353 do 390 zaposlenih nezdravstvenih delavcev več na enoto programa kot UKC Maribor," so poudarili na ZZZS-ju.
Prav tako iz teh podatkov izhaja, da ima UKC Ljubljana pri tem od 6,4 do sedem milijonov evrov večje letne stroške, kot če bi program izvajal z enako produktivnostjo kot UKC Maribor. "To je ena izmed rezerv, na katero opozarjam že osem let," je dejal direktor zavoda Samo Fakin.
UKCL-ju več, čeprav ne zna upravičiti stroškov
Izpostavil je tudi pavšalni dodatek za terciarno dejavnost - letos bo znašal kar 61,3 milijona evrov -, zaradi katerega UKC Ljubljana dobi za povsem enak poseg več denarja kot regionalne bolnišnice. Ta dodatek se plača ob izvedbi vsake akutne bolnišnične obravnave, ne glede na njeno zahtevnost, je pojasnil Fakin.

Kot primer je izpostavil običajen porod: za tega ZZZS regionalnim bolnišnicam plača 1.020 evrov, UKC-ju Ljubljana pa 1.485 evrov. "Od vseh porodov je terciarnih največ 20 odstotkov. Torej za praviloma 80 odstotkov porodov UKC Ljubljana dobi več denarja. Pa UKC Ljubljana ni sposoben dokazati, koliko dejansko stane en njihov terciarni bolnik," je dejal Fakin in izpostavil še eno rezervo, ki jo lahko UKC Ljubljana prelije v drage programe.

Fakin je pristavil še, da se v UKC-ju Ljubljana šolajo specializanti, ki jih ZZZS posebej plačuje. Tudi specializante bi po njegovem prepričanju lahko prerazporedili na programe, ki se zdaj izvajajo s pomočjo nadur, kot je na primer zagotavljanje neprekinjenega zdravstvenega varstva.

Prihajajo pogajanja za nov kos pogače
Izjava Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, da bodo morda morali zaradi pomanjkanja sredstev zapirati programe, je zato po njegovih besedah močno prenagljena. Sovpada pa z začetkom pogajanj za finančno leto 2015, je dodal.

Opozoril je tudi, da je septembra težko govoriti o presežkih pri opravljenih programih, saj je to jasno šele ob koncu leta. "Čisto verjamem, da izpostavljene storitve verjetno na konkretni kliniki niso prav vrednotene glede na druge klinike. A to je stvar UKC-ja Ljubljana, da v okviru denarja, ki ga dobijo, posameznemu programu na posamezni kliniki določi primerno ceno," je bil oster Fakin.
Hkrati je napovedal, da bodo v prihodnje tudi zdravljenje bolnikov po možganski kapi plačevali tako kot na primer porode ali druge intervencijske posege - po dejanskem številu opravljenih storitev. Prepričan je, da je denarja v zdravstvu premalo, a "še nismo naredili vsega, kar moramo, kar naši zavarovanci in plačniki pričakujejo, da bo obstoječi denar pravilno porabljen".

UKC Ljubljana opozarja, da rabi več denarja
UKC Ljubljana opozarja, da rabi več denarja