Eden vidnejših predstavnikov iniciative Jaša Jenull. Fotografija je nastala pred časom. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Eden vidnejših predstavnikov iniciative Jaša Jenull. Fotografija je nastala pred časom. Foto: BoBo/Srdjan Živulović

V iniciativi, poimenovani Glas ljudstva, so ministrici za zdravje Valentini Prevolnik Rupel, predsedniku vlade Robertu Golobu in koalicijskim strankam predali predlog za prekinitev stavke in dodatne ukrepe za omejevanje škode za zdravje bolnikov v času stavke.

Preklic dovoljenj za delo pri zasebnih delodajalcih

Med drugim predlagajo, naj vlada vodstvom zavodov naloži, da svojim zaposlenim, ki so umaknili soglasja za nadurno delo, prekličejo dovoljenja za delo pri zasebnih delodajalcih. "Pozivamo vlado, da ukine samo dovoljenja za delo pri zasebnikih in pri koncesionarjih, ne pa tudi dovoljenj za delo v drugih javnih zdravstvenih ustanovah," je na novinarski konferenci povedal predstavnik iniciative Jaša Jenull.

Menijo, da ni neposredne zakonske podlage, da bi bila stavka zdravnikov plačana, saj so zahteve Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fidesa vezane na povišanje plač, in ne na kršitev kolektivne pogodbe.

Dodatne zahtevane storitve, če se stavka nadaljuje

Dušan Keber. Fotografija je nastala pred časom. Foto: BoBo
Dušan Keber. Fotografija je nastala pred časom. Foto: BoBo

"Naša tretja zahteva je poziv ministrstvu za zdravje, naj pripravi dodatna merila, dodaten seznam storitev, ki jih morajo zdravniki izvajati, če bodo nadaljevali stavko," je dejal predstavnik iniciative Dušan Keber. Predlagajo, da v času stavke izvajajo vse preglede in storitve z oznako hitro in zelo hitro, in ne samo nujno. Spomnil je tudi na prve preglede pri specialistu, ki bi jih bilo treba opravljati vsaj v obliki triaže.

Jenull je dejal, da kolektivna pogodba za zdravnike in zobozdravnike za neuspešna pogajanja predvideva reševanje spora pred komisijo za pomirjevanje in arbitražnim svetom. V iniciativi menijo, da lahko vlada na podlagi tega člena stavko nemudoma ustavi. Predlagajo tudi, da mora ministrstvo ob morebitnem nadaljevanju stavke pripraviti merila, po katerih lahko razglasi dodatno delovno obvezo za zdravnike.

Zahteva za uvedbo normativov, krajšanje dopustov

Sorodna novica Prevolnik Rupel: 80 odstotkov bolniških listov se po zdravstvenih domovih redno izdaja

Menijo, da mora vlada zavzeti aktivno držo in do sindikata nastopiti z lastnimi zahtevami. To so uvedba mednarodno primerljivih normativov, skrajševanje čakalnih dob z jasnimi akcijskimi načrti vsakega zdravstvenega zavoda posebej, zagotovitev osebnega zdravnika vsem prebivalcem, uveljavitev konkurenčne klavzule in skrajšanje dopustov na raven drugih poklicev v javnem sektorju.

Keber je zatrdil, da so zdravniki doslej stavkali enajstkrat in dosegli vse, kar je mogoče doseči v javnem plačnem sistemu. "Tokrat imajo celo argument, da stavkajo zaradi obljub vlade pred enim letom. Pri tem pogrešamo, da bi vlada priznala, da je naredila veliko napako in obljubila nekaj, kar je neizvedljivo," je dejal. Jenull pa se je v imenu iniciative in državljanov zahvalil vsem zdravnikom, ki ne stavkajo.

Na novinarski konferenci so prebrali tudi pismo specializanta, ki je zaposlen v eni izmed slovenskih bolnišnic in nasprotuje stavki. Med drugim je zapisal, da do vseh, ki ne stavkajo, vsakodnevno prihajajo pozivi, naj se pridružijo stavki, saj bo sicer nanje padlo tudi delo tistih zdravnikov, ki bodo umaknili soglasja.