Ziko prenaša komar Aedis aegypti. Foto: EPA
Ziko prenaša komar Aedis aegypti. Foto: EPA
Virus Zika se nevarno širi

"Prvi primer je moški, ki je bil na otoku Martinique, drugi pa ženska, ki je bila v Dominikanski republiki," je povedal češki minister za zdravje Svatopluk Nemeček. Oba sta kazala blage, gripi podobne simptome, ki so značilni za okužbo z Ziko, prav tako sta imela izpuščaje. Trenutno sta oba v domači oskrbi.

O primerih okužbe z virusom zika so pred Češko že poročali iz več evropskih držav, med drugim iz Velike Britanije, Danske, Italije in Španije.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so okužbe z virusom ugotovili v skupaj 46 državah po svetu. Komar Aedis aegypti, ki prenaša ziko, za katero trenutno ni ne zdravila ne cepiva, živi v 130 državah.

Virus Zika pri večini obolelih sproži le kratkotrajne, gripi podobne simptome, a velja za zelo nevarnega za nosečnice oz. plod. Kriv naj bi namreč bil za mikrocefalijo, prirojeno napako pri novorojencih, ko se ti rodijo z nenavadno majhno glavo. To lahko povzroči možganske poškodbe.

Kriza še ni dosegla vrhunca
Virus zika je ogromen izziv, ki ga bo težko rešiti, je v sredo opozorila direktorica Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Chan. Ob obisku v Braziliji, žarišču zike v Latinski Ameriki, je ocenila, da se utegne kriza z virusom še zaostriti, preden se bodo razmere začele umirjati.

Glavni izziv v boju proti ziki je po besedah Chanove, da je virus zelo "skrivnosten". "Opraviti imamo z zelo zapletenim virusom, povezanim z vrsto nejasnosti, zato moramo biti pripravljeni na presenečenja," je opozorila.

Med težavami, povezanimi z ziko, je Chanova izpostavila tudi njeno geografsko razširjenost. Kot je dejala, komar, ki prenaša bolezen, živi v 130 državah, kar pomeni, da ima bolezen zelo velik potencial za širjenje.

Virus Zika se nevarno širi