Okužene klobase so proizvajali v podjetju Jorn A. Rullepolser. Foto: EPA
Okužene klobase so proizvajali v podjetju Jorn A. Rullepolser. Foto: EPA

Okuženi izdelki naj bi prihajali iz majhnega danskega mesnopredelovalnega podjetja Jorn A. Rullepolser v kraju Hedehusene, okoli 30 kilometrov zahodno od Köbenhavna, kjer so že ustavili celotno proizvodnjo. S polic trgovin so bili tudi umaknjeni vsi njihovi izdelki. Omenjeno podjetje so kot izvor nevarne bakterije identificirali v ponedeljek.

Poleg klobas podjetje izdeluje tudi priljubljene namaze. Pristojni organi zdaj preučujejo vse izdelke, ki bi lahko bili okuženi z listerijo.

Od septembra lani naj bi se na Danskem z isto vrsto bakterije okužilo skupno 20 ljudi različnih starosti, od tega v zadnjih treh mesecih 15. V 30 dneh po zaužitju okužene hrane jih je 12 umrlo.

Inkubacijska doba do 70 dni
Listerija je zelo razširjena v naravnem okolju. Najdemo jo v zemlji, vodi, odplakah, iztrebkih ljudi, domačih in divjih živalih, pa tudi v številnih živilih. Povzroča okužbo - listeriozo - tako pri živalih kot tudi pri ljudeh.

Za listeriozo pri človeku je značilno, da se običajno ne pojavlja v epidemični obliki, ampak posamično. Najpogostejši vir okužbe so živila. Čeprav je število ljudi, ki zbolijo za listeriozo zaradi okužbe z živili, majhno, pa je listerioza eden izmed glavnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili.

Inkubacijska doba je lahko od nekaj dni pa vse do 70 dni, zato obolela oseba bolezenskih znakov večinoma ne poveže z zaužitimi živili. Večina odraslih in zdravih ljudi bolezen preboli v nekaj dneh - s simptomi gripi podobnega obolenja. Skupine ljudi, ranljivejše za okužbo, lahko po drugi strani razvijejo bolezenske znake, ki so smrtno nevarni.