Prve bolnike so na poseben oddelek že sprejeli. Foto: BoBo
Prve bolnike so na poseben oddelek že sprejeli. Foto: BoBo
false
Nadzorni zdravnik oddelka za epidemije Peter Radšel je pojasnil, da do večera pričakujejo še 15 bolnikov, ki jih bodo premestili z oddelka na ortopedski kliniki. V večini primerov gre za starejše bolnike s kroničnimi boleznimi, ki se jim je zaradi gripe ali druge okužbe dihal zdravstveno stanje še dodatno poslabšalo in potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Foto: Univerzitetni klinični center Ljubljana
Poseben oddelek za bolnike z gripo

Univerzitetni klinični center Ljubljana (UKCL) je zaradi povečane obolevnosti za gripo in drugimi okužbami dihal v šišenski Bolnici dr. Petra Držaja odprl začasni oddelek za epidemije. Ob zdajšnji kadrovski zasedbi lahko na oddelku sprejmejo do 25 bolnikov, z dodatnimi kadri pa tudi do 40. Na oddelku trenutno zdravijo šest bolnikov.

Nadzorni zdravnik oddelka za epidemije Peter Radšel je pojasnil, da do večera pričakujejo še 15 bolnikov, ki jih bodo premestili z oddelka na ortopedski kliniki. V večini primerov gre za starejše bolnike s kroničnimi boleznimi, ki se jim je zaradi gripe ali druge okužbe dihal zdravstveno stanje še dodatno poslabšalo in potrebujejo bolnišnično zdravljenje.

"Gre za večinoma polimorbidne, negovalno izredno zahtevne paciente, zato je delo na tem oddelku zelo zahtevno. Sprejem v ta oddelek poteka 24 ur na dan, vse dni v tednu, zlasti še popoldan in ponoči, zato so naša dežurstva tudi zelo obremenjena. Po izkušnjah zadnjih let delo poteka zelo dobro, brez konfliktov, usklajeno, težave sproti rešujemo," je dejal Radšel.

Bolnica dr. Petra Držaja gosti oddelek za epidemije že šesto leto zapored, vselej zaradi povečane obolevnosti za gripo in drugimi okužbami dihal v zimsko-spomladanskem času. Koordinatorica oddelka Mateja Klep Breskvar je dejala, da je bil oddelek v preteklih letih v povprečju odprt dva meseca in pol. Na oddelku so lani zdravili 284 bolnikov, umrlo jih je 34.

Za smrt so krive pridružene bolezni
Visoka umrljivost je predvsem posledica t. i. pridruženih bolezni. Večinoma gre namreč za starejše bolnike s kroničnimi boleznimi, katerih zdravstveno stanje je bilo že pred okužbo slabo. Težak potek gripe in drugih okužb dihal pa ni izključen tudi pri mladih bolnikih, je dejal Radšel in dodal, da cepljenje ostaja najboljša zaščita pred boleznijo.

Klep Breskvarjeva je še dejala, da bodo po zaprtju začasnega oddelka za epidemije vso opremo vrnili na druge oddelke in jo naslednje leto znova pripeljali. Letos so za vzpostavitev oddelka potrebovali dobra dva dni. Zdravniki prihajajo z interne in infekcijske klinike, drugo medicinsko osebje pa z različnih oddelkov kliničnega centra.

Povečano število bolnikov tudi v drugih bolnišnicah
Veliko število obolelih z virusnimi obolenji prihaja tudi v druge zdravstvene ustanove po državi. V internističnih ambulantah Splošne bolnišnice Izola je v povprečju dnevno pregledanih od 30 do 35 bolnikov. V teh dneh številka naraste tudi za 15 primerov, mnogo bolnikov pa potrebuje bolnišnično oskrbo. Prostora je že začelo primanjkovati, vendar za zdaj to težavo rešujejo z nameščanjem večjega števila bolnikov v sobe, je poročal Radio Slovenija.

Dvakrat več virusnih obolenj kot v običajnih razmerah imajo tudi v zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor. Za gripo so zboleli tudi nekateri zdravstveni delavci, vendar še obvladujejo trenutne razmere.

Tudi na Kliniki Golnik zadnje dni obravnavajo večje število bolnikov. Kot je sporočilo vodstvo, imajo trenutno 22 primerov gripe. Z namestitvijo vseh bolnikov imajo sicer težave, vendar oskrbijo vse, obiske pa so za zdaj omejili le na enem oddelku.

Poseben oddelek za bolnike z gripo