Luknjo bo nekdo moral poravnati. Zavarovanci, ZZZS, bolnišnice ali državni proračun? Foto: BoBo
Luknjo bo nekdo moral poravnati. Zavarovanci, ZZZS, bolnišnice ali državni proračun? Foto: BoBo

Na začetku septembra naj bi bilo znano, kako se bo vlada odločila v zvezi s pokrivanjem približno 160 milijonov evrov izgube v bolnišnicah. Pogovori o tem potekajo na strokovni ravni med finančnim in zdravstvenim ministrstvom.

Leta 2005 je vlada zaradi izpolnjevanja pravil za prevzem evra in s tem nadzorom nad javnimi financami z interventnim zakonom na proračun prenesla dolg zdravstvene in pokojninske blagajne. "V zdravstveni blagajni 28,6 milijarde tolarjev, v pokojninski pa 17,1 milijarde tolarjev in dolg je bil v celoti prenesen v državni proračun," je naštela takratna državna sekretarka na finančnem ministrstvu Helena Kamnar.

V evrih je to pomenilo 120 milijonov za pokrivanje izgub v zdravstveni zavarovalnici. Nekaj let je sistem deloval, zavarovalnica ima še vedno izravnano bilanco. Finančne težave so izbruhnile nižje, v bolnišnicah in drugih zavodih. "Na ta način se je prelagala izguba, ki bi se sicer kazala v zdravstveni blagajni, v zdravstvene zavode. Čemur smo tudi danes priča," je komentirala Kamnarjeva.

Po dobrih desetih letih znova potekajo pogovori o pokrivanju izgub v zdravstvu. Na podlagi izkušenj Kamnarjeva opozarja, da je zgolj pokrivanje izgub brez spremljevalnih ukrepov - slabo. "Vendar, brez nečesa, kar bi omogočilo, da se v prihodnosti to ne bo dogajalo, je takšen ukrep slab ukrep. Uspava zadeve."

Skrajni čas je - tako pravi Kamnarjeva - da zavarovalnica začne plačevati izvajalce po stroškovni ceni. Tako bi lažje ugotovili, koliko denarja sploh primanjkuje. In se morda izognili nenehni sanaciji izgub.