V Mariboru kronično primanjkuje anesteziologov. Foto: BoBo
V Mariboru kronično primanjkuje anesteziologov. Foto: BoBo

Potem ko je vlada zaradi kritik na račun vodstva UKC-ja Maribor in težav na oddelku za anesteziologijo zaradi pomanjkanja kadra razrešila predsednika sveta in še štiri člane, se je danes sešel svet zavoda v novi sestavi.

Predsednica sveta je postala magistra Vlasta Kovačič Mežek, nove člane pa je seveda najbolj zanimalo, kaj se dogaja okoli načrtovanega prihoda 20 anesteziologov iz kliničnega centra na Reki. V javnosti se namreč vrstijo številne namigi, da je posel nezakonit, saj ga bo za UKCM urejal posrednik prek zasebnega zavoda.

Direktor UKCM-ja Gregor Pivec je ob tem članom sveta pojasnil: "Če ne sklenemo pogodb s hrvaškimi anesteziologi, bo do konca leta odpadlo več kot 5.000 operacij, UKCM pa bo utrpel za okoli osem milijonov evrov poslovne škode." Ob tem je odločen, da so sklenjene pogodbe s hrvaškimi zdravniki povsem zakonite in popolne.

"Pri čemer pa je bil ta zavod za raziskave v medicini pozvan, da tiste vloge, ki so potrebne dopolnitve, še dopolni," je pojasnil Gregor Pivec.

Svet zavoda s pojasnili zadovoljen
O tem, zakaj jih sklepajo prek posrednika, ki bo zaslužil 20 odstotkov denarja od vsake sklenjene pogodbe, pa: "Zavoljo tega, ker je bil edini sposoben organizirati zadostno število anesteziologov, ki jih potrebujemo za naše delo."

In zakaj ni sklenil posla z ljubljanskimi kolegi anesteziologi prek zavoda mobilni specialist? "Je mogoče bilo tudi malo neetično, da zaposleni v javnem sektorju ustanavljajo svoj zavod, s katerim bi potem poslovali po Sloveniji," je dejal.

Nova predsednica sveta zavoda UKC-ja Maribor pa je dodala, da so bila po njihovem mnenju pojasnila dana v zadostni meri. "Zahtevali smo tudi konkretne dokumente, da se bomo prepričali, kako se rešuje situacija, ali se rešuje na zakonit način in tudi z vidika ekonomske učinkovitosti," je zagotovila.

Pisno pa se je odzval tudi pravnik Miha Pogačnik, ki za UKCM sklepa pogodbe s hrvaškimi anesteziologi. Opozoril je, da bo zoper ministrstvo za zdravje zaradi grobih kršitev sprožil pravne postopke, saj naj bi uradniki zavračali vloge hrvaških kolegov kot nepopolne. Zoper njih ne izključuje niti kazenskih ovadb.