Ali bo Lekarna Ljubljana zaradi galenskih izdelkov dobila kazen, bo znano še ta teden. Foto: MMC RTV SLO
Ali bo Lekarna Ljubljana zaradi galenskih izdelkov dobila kazen, bo znano še ta teden. Foto: MMC RTV SLO
Borut Miklavčič
Da sta se vodstvo lekarne in občina kot lastnik odločila za začasni umik proizvodov, veseli ministra Miklavčiča. Foto: MMC RTV SLO
Lekarna Ljubljana umika sedem izdelkov
Janković o Lekarni Ljubljana

Ali bo agencija za zdravila Lekarni Ljubljana zaradi prodaje galenskih izdelkov, ki bi jih morali registrirati kot zdravila, prisodila kazen, bo znano ta teden. Lekarna bo začasno umaknila 7 izdelkov.

Župan Ljubljane Zoran Janković je na novinarski konferenci, na katero je povabil ministra za zdravje Boruta Miklavčiča, zatrdil, da se v uradni postopek agencije ne bo vtikal. Zdi pa se mu nesprejemljivo, da ima agencija že dva meseca v predalu poročilo o neoporečnosti izdelkov, javnosti pa ga ni predstavila.

"Lekarni je povzročena velika škoda"
Po njegovih besedah je bila zato Lekarni Ljubljana povzročena velika škoda, saj so se v medijih pojavljale različne špekulacije o ustreznosti produktov. To je tudi razlog, da bodo do ponedeljka iz polic umaknili sedem izdelkov, vrnli pa naj bi jih, ko bodo končani vsi postopki. Štiri izdelke bodo registrirali kot zdravila, dva pa bodo še naprej prodajali kot galenska izdelka.

Janković se je ob tem zavzel za popravke zakonodaje na področju registracije zdravil in galenskih izdelkov, ker naj bi bila preveč nejasna. Da pravilnik dopušča različne interpretacije, kaj je galensko zdravilo in kaj galenski izdelek, je priznal tudi minister, spremembe pa so po njegovih besedah že v pripravi.
Župan zanikal nezadovoljstvo farmacevtov
Mediji so sicer na to problematiko postali pozorni ob pismu anonimne zaposlene v Lekarni Ljubljana, ki je pisala o pritiskih na farmacevte, da prodajo čim več njihovih galenskih izdelkov. Ljubljanski župan je zato zanikal, da v lekarni prihaja do pritiskov in nezadovoljstva farmacevtov, pri čemer se je skliceval tudi na to, da je družba dobila tretjo nagrado za upravljanje človeških virov. Poleg tega je izrazil osebno zaupanje v strokovnost zaposlenih v lekarni.

"Povejte mi za eno družbo, kjer ni vsaj nekaj odstotkov nezadovoljnih," je še dodal Janković. Poudaril je, da je Lekarna Ljubljana pod vodstvom Marka Jakliča odprla šest novih enot in s tem tudi nove zaposlitve. "Imamo izjemno dobro vodstvo," je zatrdil.

Jaklič: Delamo zakonito
Da delajo zakonito, pa je prepričan direktor Lekarne Ljubljana Jaklič. "Za to, kar smo naredili v Lekarni Ljubljana in je dobro za potrošnike, imamo zakonito podlago." Po njegovih besedah je bilo z njihovim delom vse vredu, dokler niso vstopili na milijonski trg aspirina in drugih.

Jaklič je pojasnil še, da v galenskih laboratorijih nikoli ne potekajo vse faze proizvajanja in da je po evropski regulativi proizvajalec zdravila tisti, ki ga sprošča in je zanj odgovoren. Torej po njegovih besedah to ni nujno tisti, ki ga izdela.

Sicer pa po Jankovićevih besedah Lekarna Ljubljana, ki je v lasti občine, od galenskih izdelkov dobi 3 milijone evrov prihodkov. Sam je prepričan, da mora tudi javni sektor poslovati pozitivno in ne le delati izgubo.

Kartica zvestobe ni sporna
Minister in župan sta spregovorila tudi o kartici zvestobe, ki jo je mogoče uporabljati v lekarnah, pri čemer sta ocenila, da z njo ni nič narobe.

Lekarna Ljubljana umika sedem izdelkov
Janković o Lekarni Ljubljana