Le dobra polovica gostinskih obratov je lani poslovala brez neskladij z zakonom. Foto: BoBo
Le dobra polovica gostinskih obratov je lani poslovala brez neskladij z zakonom. Foto: BoBo

Uprava za varno hrano je lani pregledala 1.384 gostinskih objektov, pri čemer jih le 813 ali 58,7 odstotka ni imelo nobene nepravilnosti. 59 objektov so zaprli. Z uprave so sporočili, da so njihovi inšpektorji preverjali, ali so bili izpolnjeni vsi higienski pogoji v pregledanih objektih (prostori, oprema, naprave in preostali pripomočki, namenjeni rokovanju z živili), sledljivost uporabljenih živil, ustreznost rokovanja z živili, primernost osebne higiene in usposobljenost oseb, ki delajo z živili. Pri tem so bili inšpektorji zlasti pozorni na sledljivost živil.

Seznam vseh pregledanih gostinskih objektov si lahko pogledate v tej tabeli (Če je polje "opomba" prazno, so bile nepravilnosti odpravljene)

.
Gostinske objekte pa so izbrali bodisi na podlagi ocene tveganja posameznega objekta bodisi na podlagi prijav, so pojasnili. Pri tem so ugotovili, da so gostinci največkrat kršili predpise na področju higienskih razmer v objektih, nato pri sledljivosti, sledi notranji nadzor in vodenje dokumentacije ter na področju usposobljenosti zaposlenih, ki delajo z živili.

V letu 2014 jih je od 1.384 pregledanih gostinskih objektov kar 41,3 odstotka kršilo kakšen predpis. Manjša neskladja so bila ugotovljena pri 16,3 odstotka gostincev (v tabeli so označeni z rumeno barvo), neskladja pri 2,9 odstotka objektov (v tabeli so označeni z bledovijoličasto barvo), večja neskladja pa pri 17,8 odstotka pregledanih objektov (v tabeli so označeni z rožnato barvo).
Inšpektorji pa so zaprli, začasno zaprli oz. prepovedali dejavnost v 4,3 odstotka pregledanih objektov (v tabeli so označeni z rdečo barvo).

OZS seznamu nasprotuje
Obrtna zbornica objavi nasprotuje, saj je prepričana, da se, kot je dejal Srečko Meh, "s tem dela velika škoda gostinstvu". Moti jih tudi, da na seznamu ni javnih obratov, kot so vrtci in šole. Te so inšpektorji sicer pregledali, a pravijo, da tam niso ugotovili nehigijenskih razmer in da lahko tudi te dodajajo na seznam, če bi to kdo zahteval.

Vida Čadonič Špelič, odhajajoča direktorica Uprave za varno hrano, v Odmevih na očitke odgovarja: "Mi nimamo pravice tega ne objaviti. Nasprotno, to moramo objaviti, sicer nas bo k temu pozvala informacijska pooblaščenka." Ob tem je poudarila še, da je tabela kljub vsemu "bolj ali manj zelena, torej razmere niso tako slabe".

Gostinski obrati množično kršili predpise
Gostilne: hlajenje hrane na wc-ju, slaba higiena ...
Gostinski obrati množično kršili predpise
Gostilne: hlajenje hrane na wc-ju, slaba higiena ...