Po navedbah direktorja onkološkega inštituta predsednica sveta Darinka Miklavčič in predstavniki ustanovitelja v svetu delujejo
Po navedbah direktorja onkološkega inštituta predsednica sveta Darinka Miklavčič in predstavniki ustanovitelja v svetu delujejo "samovoljno, v nasprotju z načelom javnosti in transparentnega delovanja ter ob tem kršijo določila predpisov, ki urejajo njegovo delovanje". Foto: BoBo

Remškarjevo nadaljevanje vodenje onkološkega inštituta je sicer vprašljivo, po tistem, ko je svet inštituta 9. septembra sprejel sklep o njegovi razrešitvi. Za pravnomočnost tega sklepa mora svoje soglasje podati še vlada.

Med čakanjem na sklep vlade se je Remškar torej obrnil na premierja Mira Cerarja z drugačnim predlogom. Po njegovih navedbah predsednica sveta Darinka Miklavčič in predstavniki ustanovitelja v svetu delujejo "samovoljno, v nasprotju z načelom javnosti in transparentnega delovanja ter ob tem kršijo določila predpisov, ki urejajo njegovo delovanje".

Z razrešitvijo teh članov bi po mnenju Remškarja prekinili dosedanji način delovanja sveta, ki ovira normalno delovanje inštituta in s katerim se dela velika škoda ustanovi, zaposlenim in bolnikom.

Remškar sicer piše, da se je na Cerarja obrnil zato, ker se zavzema za dosledno delovanje pravne države, na Onkološkem inštitutu pa "smo v zadnjih mesecih priča sistematičnemu kršenju teh načel s strani članov sveta zavoda, ki so predstavniki vlade".

Na razpis prispela le ena prijava
Na razpis za strokovnega direktorja Onkološkega inštituta Ljubljana (OI) je do polnoči prispela ena prijava. Sedanjemu strokovnemu direktorju Janezu Žgajnarju, ki neuradno ni oddal prijave za nov mandat, bo mandat potekel novembra.