Zdravje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 24 glasov Ocenite to novico!
Hrana
Dobra ozaveščenost prebivalcev je prvi korak do bolj zdravega življenja. Foto: Reuters
Prehrana.si
Nacionalni portal o hrani in prehrani ljudem zagotavlja verodostojne, strokovne in razumljive informacije s področja prehrane. Foto: Prehrana.si
McDonalds, hamburger, Big Mac
V Sloveniji ima več kot polovica odraslih žensk in 70 odstotkov odraslih moških čezmerno telesno težo. Foto: AP
Hrana
Zdrava so tista živila, ki vsebujejo manj soli, nasičenih maščob, enostavnih sladkorjev ter več potrebnih mineralov in vlaknin. Foto: Reuters
VIDEO
Prehrana.si za bolj zdrav...
VIDEO
Kakšno hrano jemo?

Dodaj v

V Sloveniji se nezdravo še vedno prehranjuje več kot polovica prebivalstva

Nov nacionalni portal prehrana.si bo pomagal ozaveščati ljudi
6. oktober 2017 ob 16:33
Ljubljana - MMC RTV SLO

Burek ali sendvič z majonezo: dva evra. Beli hlebec, 1 kg: 1,39 evra. Pirin kruh, 800 g: 2,69 evra. Lečina solatna skleda v specializirani prodajalni: 7,90 evra.

Po podatkih nacionalnih raziskav se v Sloveniji zdravo in pretežno zdravo še vedno prehranjuje manj kot polovica prebivalstva. Strokovnjaki s področja prehrane opažajo, da na trg sicer prehaja vse več živil z ugodno prehransko sestavo - to so živila, ki vsebujejo manj soli, nasičenih maščob, enostavnih sladkorjev ter več potrebnih mineralov in vlaknin, ampak prebivalci še vedno ne posegajo po njih.

Številni kupci kot razlog za to navajajo visoke cene zdrave in ekološke hrane. "Tudi jaz opažam, da so izdelki, ki imajo izboljšano prehransko sestavo, nerazumno dragi," je za MMC dejal Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko.

Pa čeprav za to pogosto sploh ni tehnološkega razloga. "Ko se pogovarjamo s proizvajalci, kot razlog za to omenjajo majhne proizvodne serije tovrstnih izdelkov. Na primer pri nekem belem kruhu, ki ga prodajo na tone, lahko dosežejo nižje cene kot pri nekem posebnem kruhu, po katerem posegajo le redki potrošniki. Pojasnjujejo nam, da čeprav so surovine podobnega ranga, je to razlog za visoko ceno," pravi Pravst.

"Če se bo povpraševanje po tovrstnih izdelkih okrepilo in bodo potrošniki raje posegali po živilih, ki so bolj zdrava, bo tudi proizvodnja večja in bodo cene nižje," napoveduje.

Ob tem opozarja, da so predelana živila, ko greš v trgovino in jih kupiš v škatli, dražja kot obrok iz posameznih živil, ki si ga lahko posameznik sam doma pripravi. "Če si kosilo skuhamo iz osnovnih živil, nas bo to vedno prišlo ceneje, kot če se prehranjujemo v restavraciji ali kupujemo predpripravljene obroke," polaga na srce.

"Cena je res ovira in verjamem, da bodo v prihodnosti potrebni tudi kakšni bolj drastični ukrepi države, da se bo to spremenilo," razmišlja.

Kako zdravo jesti, če se pa mudi?
Toda poleg denarja je druga težava, ki jo kot razlog nezdravega prehranjevanja navajajo kupci, prav čas oziroma pomanjkanje tega. Pri čedalje hitrejšem tempu življenja ni več časa za kuhinjo naših babic.

"Zanimivo pobudo so ubrali Britanci, ko je slavni kuhar Jamie Oliver, ki postavlja sodobne smernice v kuhinji, učil prebivalce, kako si v pol ure pripraviti res zdrav obrok. Mogoče bi nekaj takega potrebovali tudi v Sloveniji - prepričati ljudi, da se za zdrav obrok res ne porabi veliko časa," razmišlja Pravst, ki pravi, da tudi če moramo kosilo pojesti v naglici na delovnem mestu, lahko poskrbimo vsaj za zdrav zajtrk in večerjo.

Vse daljši delovniki in številne obveznosti pa poskrbijo, da ljudje pogosto ne pridejo domov pred večerom, sodobne smernice boja s kilogrami pa hkrati promovirajo mit, da po 18. uri ni priporočljivo jesti. "Če ima nekdo zelo nizkokalorično kosilo, si lahko mirno tudi po 18.00 pripravi zdravo večerjo, ki nadomešča njegovo kosilo, in je to še vedno bolje, kot da se za kosilo napoka z maščobami in cvrtjem v neki restavraciji," miri nutricionist.

Da bi bila zdrava izbira tudi lahka izbira
"Delovna okolja so okolja, ki niso do zdravja prijazna. Zaposleni v tem kratkem času, ki ga imajo odmerjenega za malico, težko najdejo zdrav obrok. Nimajo niti vsi možnosti, da s seboj prinesejo hrano in si jo pripravijo na delovnem mestu,
" je za MMC priznala tudi Urška Blaznik z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Specializirane trgovine z zdravimi in ekološkimi izdelki sicer rastejo kot gobe po dežju, a na NIJZ-ju si ne želijo, "da bi imeli samo nekaj lokalov z zdravo prehrano, ki bi bili dostopni samo določeni skupini ljudi". V raziskavah so ugotovili, kje so njihova prijemališča - ljudje z nižjo izobrazbo, ki imajo praviloma tudi nižje dohodke in slabši socialno-ekonomski status, živijo v okoljih, ki so drugačna. Tam opažajo tudi več kroničnih nenalezljivih bolezni.

"S kompleksnimi ukrepi - spremembe pri živilih, delo z živilskopredelovalno industrijo, trgovci in samimi potrošniki - želimo doseči, da bi živeli v okoljih, kjer bi bila zdrava izbira tudi lahka izbira. In lahka ne pomeni samo tega, da je trgovina za prvim vogalom, ampak tudi to, da si jo ljudje lahko privoščijo - da so cene primerne in dostopne," pravi Blaznikova.

"To bi se dalo doseči na različne načine, ena izmed možnosti bi bile lahko na primer davčne ugodnosti za sadje in zelenjavo. A ključno je, da se zadeve lotimo celostno - takoj ko bi šli v samo eno smer, bi na drugi strani sledil protiučinek, kar ni zaželeno," opozarja.

Verodostojne informacije o prehrani na enem mestu
Veliko oviro pri ozaveščanju prebivalstva pa predstavljajo tudi nasprotujoče si, včasih pa celo zavajajoče informacije na področju prehrane, ki se pogosto brez preverjanja objavljajo tako na spletu kot tudi drugje. Kot odgovor na to je država zdaj vzpostavila Nacionalni portal o hrani in prehrani, ki ljudem na spletni strani prehrana.si zagotavlja verodostojne, strokovne in razumljive informacije s področja prehrane.

Projekt v okviru nacionalnega programa Dober tek Slovenija izvajata Inštitut za nutricionistiko in Nacionalni inštitut za javno zdravje, financira pa ga ministrstvo za zdravje. Portal združuje vsebine, ki jih pripravljajo strokovnjaki iz različnih strokovnih institucij in področij, med drugim ljubljanske univerze, ljubljanskega kliničnega centra, uprave za varno hrano in ministrstva za zdravje. Cilj tega projekta je, da bi ljudje sprejeli in uporabljali živila z ugodno prehransko sestavo.

Poleg prehranskih poročil so na tej spletni strani pojasnjeni različni miti s področja prehrane, redno pa dopolnjujejo zbirko najpomembnejših informacij o hranilni sestavi različnih živil in njihovih sestavinah. Ob tem poudarjajo, da na spletni strani ne omogočajo nobenega oglaševanja ali drugačnega komercialnega obveščanja.

Tina Hacler
Prijavi napako
Komentarji
gz4468
# 06.10.2017 ob 16:54
Pred vrati parkiran audi ali bmw, na mizi pa hrana iz eurospina. Zato ker sosed vidi avto, ne pa kosila.
Mitcho_Buchannon
# 06.10.2017 ob 16:50
Kaj pa če bi malo umirili nor tempo? Ljudje ne samo da nimajo časa kuhati, stres sam sproži, da se posega po nezdravi hrani. Nekateri pa potrebujejo tako hrano kot pobeg po (pre)napornem delavniku. Stvari je torej potrebno gledati bolj celovito in odpravljati vzroke same, ne pa samo simptomov!
simnov
# 06.10.2017 ob 16:50
eurospin eurospin eurospin.... folk kupuje tam kjer je najceneje ker nima denarja
Kekec99
# 06.10.2017 ob 17:00
Za malico imam 30 minut časa, v tem času si moram najti kje kot tudi kaj pojesti.
Jonson
# 06.10.2017 ob 16:40
@frlekin

Neumnost.
interista93
# 06.10.2017 ob 17:18
Narod nima denarja plus tempo delodajalec je ubitačen......potem pa dobiš take prehranske navade. Čist simpl
balrog
# 06.10.2017 ob 20:03
Leča je v Indiji hrana revežev. Saj si boljšega ne morejo privoščiti. Enako je s kvinojo pri inkovskih staroselcih ali pa s prosom pri Rusih, ampak pri nas so vsa ta tri živila modna in zato prihaja do teh neverjetnih dvigov cen, ko pol kilograma prosa v trgovini, z oznako bio, stane sedem evrov, torej 14 evrov za kilogram. Z lečo je enako, kvinoja pa celo dosega ceno 20 ali več evrov za kilogram ... Kar je trgovska norost,blaznost. Nabavna cena vseh teh žitaric ne presega nekaj centov ali še manj za kilogram. In potem pride do teh blaznosti, ko je najcenejša bela moka, ko je kilogram svinjine štirikrat cenejši od kilograma prosa, ko je kilogram klobas dvakrat cenejši od kilograma leče, ko je beli kruh dvakrat ali trikrat cenejši od kruha iz otrobov :))) Vlada bi največ naredila za zdravo prehrano ljudi, ko bi posegla ter regulirala cene osnovnih zdravih živil.
evaevi
# 06.10.2017 ob 19:04
Zelje in fižol sta še vedno poceni in palačinke iz črne moke tudi ne bankrotirajo človeka in to je super hrana, sploh za zdravje družinskih članov vseh starosti.

Problem pa je tako znanje kot depresija zaradi brezupne revščine, saj ko nimaš, hlepiš najbolj po kakršnemkoli šodru, samo da ne bo zgledal reven.

Ko nabiram koprive pa regrat, mi zagotovo družbe po njivah ne delajo najrevnejši, povsem zagotovo jih ni tja, tako to deluje..
prlek
# 06.10.2017 ob 17:22
@Bloodine
"Sploh pa: vsak naj je, kar mu paše, če se nekdo hoče s špehom nažirat pa naj se, njegov problem"

Ko zdravstvena blagajna plačuje za njegova zdravila in zdravljenja, pa postane to tudi tvoj problem.
umilave1
# 06.10.2017 ob 17:22
@gz4468, simnov

In v čem je problem hrana z eurospina ob parkiranem audiju? Tisti, ki ima tako, njegova stvar. Poznam kar nekaj ljudi s konkretno 4-mestno neto plačo, pa normalno hodijo tudi v eurospin na fasungo. Ni to neka socialna trgovina za revne, pač pa resen diskontni trgovec poleg Lidla, ki ima za moje pojme najmanj kakovostne(iz poljske!) in tudi najcenejše izdelke in Hofer, ki ima izbiro precej na nivoju, za vsak žep. Pač vsak ima prednosti in slabosti. Ostali trgovci pa itak svirajo z raznimi točkami, bonusi, pikami, zvezdicami, kuponi, nakonc ne veš kje imaš popust, kje ne. Seveda je gneča pri kasah posledica tega sviranja.

Potem pa še neresnične cvetke, da so hrvaški izdelki v najboljšem sosedu s transmaščobami bolj kvalitetni od italjanskih z eurospina, ki imajo bolj zdrave maščobe.

Upam, da čimprej sprejmejo uredbo glede ukinitve transmaščob! Pa kako so še par let nazaj govoril, da so margarine, navadna olja zdrava, da je govedina škodljiva, bohnedej masla in še kake nebuloze. Največja je bila pa ta, da se shujša z vnosi ogljikovih hidratov in opuščanjem (zdravih) maščob.
Resnica123
# 06.10.2017 ob 17:06
Ce hoces jesti naprimer zdravo LCHF prehrano te stane maslo ker se je podrazilo, bio goveje dobim le v Hoferju, zelenjava ni poceni, vlozena zelenjava ni poceni, orescki svinjsko dragi, kokosova mast draga, avolado drag, ...
rubin
# 06.10.2017 ob 22:58
Po mojem ni toliko problem v ceni živil, bolj je v tem, da ima človek v genih iz pradavnine da mu je bolj okusna visokokalorična hrana, kar pomeni mastna, sladka.. In to so rebra v pečici, pomfrit, majoneza, slaščice... Prehrana je velik užitek in sprošča hormone sreče. Človek je gensko narejen da najraje je mastno in sladko ter polno ogljikovih hidratov, počiva (da prihrani na energiji ko zbira moči za lov v divjini) in sexa. Sedanji način življenja mi predviden za gene iz preteklosti. Sedaj naj bi garal cele dneve, jedel nizkokalorično hrano, prisilno telovadil... Vsa dejavnost, ki je v genih za uživanje, to je lenarjenje, nezdrava hrana, druženje in sexanje naj bi zamenjal za garanje, stres, kompetitivnost in nič kvalitetnega druženja, potenje v fitnesu, jedel naj bi solatke.... Ni čudno da po napornem delavniku vsaj eno ornk nažrtje in pivico težko odkloni, da vsaj malo uživa v življenju...
zeitgeist
# 06.10.2017 ob 18:44
Davčne olajšave za sadje in zelenjavo!
firtoh
# 06.10.2017 ob 21:19
Boljše pečena jajca na ocvirkih kot zamrzjena pica
Vreizeja
# 06.10.2017 ob 21:16
Daj ne bluzite s takimi, 14 evrov za kilo prosa. V Hoferju imaš proseno kašo in isto ajdovo kašo kilo za manj kot dva evra. Pa je oboje zelo nasitno, res pa je, da si moraš znati pripraviti. Z gobicami, pa kak timijan, posoliš in imaš super obrok. Na internetu imaš nešteto različnih in preprostih receptov za oboje. In pridejo ven res okusne jedi.
Isto leča, se dobi tudi v Eurospinu in lahko skuhaš zelo okusne in zdrave jedi, enolončnice.
Samo kdo bo pa to jedel, mora biti šnicl, po možnosti ocvrt.

Ali pa sam (stročji ali luščen) fižol pa mogoče malo ocvirkov gor, če kdo ne more brez, imaš super beljakovinsko živilo. Zdaj bo sezona kislega zelja in repe, zraven narediš krompirjeve svaljke... Skoraj zastonj hrana in še zelo zdrava.

Za pitje voda ali kvečjemu sirup za redčiti, ne pa sola cola, ledeni čaj in ne vem kaj še vse.

Mene bodo pač težko prepričali s tem, da je zdrava hrana draga, da si je ljudje ne morejo privoščiti. Draga je toliko, kot si narediš.
anny22
# 06.10.2017 ob 19:33
Mislim, da so lenoba, pomanjkanje discipline in neznanje večji problem kot suša v denarnici. Če si pripraviš obroke hrane za nekaj dni vnaprej, jo spakiraš v embalažo in počaka v hladilniku, si prihranil živce, čas, veliko denarja in si še bistveno bolje poskrbel za zdravje. Že če vzameš zdravo malico v službo, je super.
Vsekakor pa hrana poleg vode in energetskih virov spada med prednostne naloge vsake države, tudi naše. Na vseh treh področjih bi si morali prizadevati za čim večjo samooskrbo ter zaščito virov, ker bo nekoč hudič vzel šalo ob taki demografiji in onesnaževanju okolja. Za hrano bi veliko naredili že z dajanjem vrtičkov v najem in povezovanjem med kmeti in potrošniki.
biberkopf
# 06.10.2017 ob 17:57
če ti je bolj pomemben dober avto(tudi zaradi napihovanja lastnega ega),kot pa kakovostna hrana,potem pač uživaj v pogledu na pleh in ne jokaj nad tem da nimaš za dobro hrano
Vreizeja
# 06.10.2017 ob 22:18
Če hočeš solato iz leče, si jo lahko skuhaš sam, kupiš paket leče recimo v Hoferju jo imajo, zmešaš s kisom in oljem, čebulo, soliš, zraven narežeš še trdo kuhano jajce. 2 evra vse skupaj max ali še toliko ne, si jo moraš pa sam narediti.
Roko na srce, tega večina niti ne bi jedla, zato prav pride izgovor, da je predraga.

Večina ljudi, ki jih poznam, tega ne bi poskusila, pa imaš lečo, čičeriko ipd. v vsaki trgovini za normalen denar.
Simba
# 06.10.2017 ob 21:59
"V Sloveniji se nezdravo še vedno prehranjuje več kot polovica prebivalstva"

"Burek ali sendvič z majonezo: dva evra. Beli hlebec, 1 kg: 1,39 evra. Pirin kruh, 800 g: 2,69 evra. Lečina solatna skleda v specializirani prodajalni: 7,90 evra."

Koliko folka je na minimalcu? In v kakšni čudni vam navidezni resničnosti lahko človek z minimalcem gre na zdravo prehrano? Se vam je skisalo ali to namerno za=bavate ljudi v glavo?

naj mi en pove sledečo formulo, pa ne bom vzel skrajno (in kar pogost) slab primer:
2 zaposlena na minimalcu + 1 otrok. najemnina stanovanja, ogrevanje (poleti topla voda), elektrika,... koliko vi mislite da jim ostane za zdrav način življenja, a?
ali pa pejte v najslabšo skrajnost: mati samohranilka, na minimalcu, z enim ali pa dvema otrokoma... dejmo, ajde...računajte!
vas ni nič sram za=bavat ljudi v glavo in se z njih norca delat?

Če bi hotel samo zgornjo solato vzet, nadomestilo za malico v sloveniji ni tako visoko in je ne pokrije... pa pejmo. pa recimo da je obrok 8 €. koliko obrokov moraš imeti na dan? 3,5? pa dajmo 3. to je 24 eur na dan. x 30 dni pride ven 720 eur.... in to je za eno osebo!
folk z več kot pol manj denarja mora preživeti celo familijo, vi pa pametujete kako lahko kar polovica folka žre junkfood... a jim sploh kej druzga ostane?! krompir, meso, makaroni in kruh!
po vsej verjetnosti meso kat. 3 (malo boljši kot od briketov za pse), kruh bel, ker je najcenejš (oziroma celo moko in ga sami pečejo), krompir ko so akcije naredijo zalogo ali pa probajo dobit od kakšne žlahte na podeželju...
megan
# 06.10.2017 ob 21:16
V mestih je verjetno res kvalitetna hrana ljudem z višjimi prihodki dostopnejša, kot ljudem z nižjimi. Na podeželju pa je nekoliko drugače. Večina, tudi manj premožnih, ima v lasti vsaj nekaj malega zemlje. Če so delovni, tam na ekološki način pridelejo zelenjavo in sadje zase, ki jo imajo tudi za ozimnico. Nekateri posejejo tudi nekaj ajde in pire, da potem pečejo kruh, pa nekaj koruze za kokoši, da imajo tudi domača jajca ... Najdejo se tudi takšni, ki zredijo še kakšnega prašiča in so prehransko povsem samozadostni in jedo najboljšo možno hrano, kar na svetu obstaja. Ampak poudarjam, če so delovni. Obstajajo tudi takšni, ki imajo tako čas, kot površine za pridelavo hrane, pa se jim nič ne splača in samo jamrajo in kritizirajo.
shambala
# 06.10.2017 ob 20:48
Jst bi z veseljem pojedu neki bolj zdravega, ampak kaj, ko si na sihtu niti pavze ne morem privoscit... da ne govorim, da delam v hotelu, tri izmene, pa ze v popoldanski nimamo na voljo nic drugega kot avtomat s piskoti, cokoladami in ce mas sreco s student futrom za 1,6€... V nocni pa, ce si res ne prineses s sabo ali - stradas, ali - jes burek oz. kebab, ki je edina opcija...
Ampaj ja, na steni nam pa visi plakat, ki opozarja na zdravo prehrano, samo pac, ni cajta niti za pavzo...
biberkopf
# 06.10.2017 ob 18:10
odrasel človek potrebuje najmanj 1 g beljakovin na 1 kg telesne teže,starejši od 50 pa okoli 1,5 g na 1 kg telesne teže za normalno delovanje organizma,z zelenjavo in sadnimi sokovi tega ne dobiš
ga_moram_imet
# 06.10.2017 ob 18:02
Jabolko mi ne zgnije niti po mesecu dni. In to naj bi bilo zdravo?
Follow Me
# 06.10.2017 ob 17:54
3 bele smrti so hudič.. sladkor, moka, sol.
Provirajte 30 dni brez tega, boste vidli kaj je pekel.
Ori
# 06.10.2017 ob 20:17
Iste institucije so do nedavnega trdile, da ni razlik med izdelki za zahodno Evropo in vzhodno Evropo. Izgubili ste legitimnost, edino pravilo bi bilo, da se te institucije ukine, ker so očitno koruptivne.
ps11
# 06.10.2017 ob 19:20
Clovek se trudi zdravo zivet kot da bo vecno ziv, ampak 70 let hitro mine.
Mr.Bong
# 06.10.2017 ob 17:05
... je država zdaj vzpostavila Nacionalni portal o hrani in prehrani, ki ljudem na spletni strani http://prehrana.si/ zagotavlja verodostojne, strokovne in razumljive informacije s področja prehrane.

Potem pa greš na to stran te pa čaka tole:

Opravičujemo se vam za današnje občasno počasnejše delovanje in izpadanje portala www.prehrana.si.
Zaradi izjemno visokega obiska urejamo povečanje strežniških kapacitet.
Hvala za razumevanje.


V glavnem, vedno znova se pokaže, kako šalabajzerski so vsi ti državni inštituti. Samo da ima država kaj prste vmes pri kakšnih portalih, si lahko skor ziher da ne bo delalo, ali pa je skrajno zastarelo in na pol delujoče.
Vreizeja
# 06.10.2017 ob 22:39
Simba, zakaj bi si to delal na šihtu? Skuhaš si doma, daš čez noč v hladilnik, je še boljšega okusa, naslednji dan si v posodici neseš s sabo na šiht in tam v miru poješ.
Isto kuskus z zelenjavo in piščancem itd.
biberkopf
# 06.10.2017 ob 18:07
preveč maščob,sladkorjev in ogljikovih hidratov in premalo beljakovin in balastnih snovi in zelenjave,to je recept za bolezen
henodarling
# 06.10.2017 ob 19:34
Evaevi

Bravooo, bi dobila 10 plusov, če bi lahko...
Zdrava hrana ni draga. Je pa taka miselnost največkrat le izgovor.
Hik
# 06.10.2017 ob 19:16
"Če se bo povpraševanje po tovrstnih izdelkih okrepilo in bodo potrošniki raje posegali po živilih, ki so bolj zdrava, bo tudi proizvodnja večja in bodo cene nižje," napoveduje.

Povpraševanje se zagotovo ne bo okrepilo, dokler so cene astronomske. Če vam res gre za zdravje potrošnikov, jim bo treba stopiti naproti. Če že ne morete poskusno znižati cen za neko testno obdobje par mesecev (in ga potem podaljševati na podlagi dobrih rezultatov), pa napravite vsaj dan, vikend ali teden odprtih vrat ali ugodnih nakupov ali zdrave prehrane za vsakogar ali zadovoljnih potrošnikov ali osveščanja potrošnikov, skratka pokažite malo zdravega poslovnega tveganja, pa boste zelo presenečeni, kako bodo potrošniki posegali po bolj zdravih živilih.
biberkopf
# 06.10.2017 ob 19:07
vegansko je velika zmota in zavajanje v svetu prehranjevanja,pelje v slabokrvnost lahko tudi v smrt
Love_tigBitties
# 07.10.2017 ob 10:31
Seveda pod taksnimi clanki ne gre brez komentarjev zagovornikov rastlinskega (veganskega) nacina prehranjevanja. Objektivno dejstvo pa je, da je taksen nacin prehranjevanja inferioren vsejedemu prehranjevanju. Seveda se oni s tem ne strinjajo in se sklicujejo na znanost, ki naj bi podpirala njihove trditve. Objektivno dejstvo pa je, da je bolj malo znanosti kar se tice veganstva. So le selektivno in napacno interpretirane raziskave, ki jih uporabljajo za potrditev svojih nebuloz.
Kot je ze nekdo prej napisal, danes je vsaj v razvitem svetu hrana dostopna na vsakem koraku, predvsem je ogromno visokokaloricne junk hrane, ki seveda zaradi evolucije predstavlja za nase nase mozgane najvisjo nagradno vrednost. V to enacbo dodajte se veliko manj telesne aktivnosti v primerjavi z vse do nekje 100 let nazaj in tako dobimo populacijo, ki je podvrzena vse vecjemu stevilu novodobnih bolezni.
Guliarth
# 07.10.2017 ob 10:08
Medtem, ko si pol dneva pripravljajo obroke zanemarjajo svoje otroke.
Mamica našpanana in fit, upload na FB 1 slika/h, otrok pa z najnovejšo tablico in nalaga kaj se mu zazdi.
Ni ga čez normalo, kot včasih, ko sem sam bil otrok, pojedel vse in danes sem zdrav predvsem pa zadovoljen. Torej, o čem vi tu nam bluzite, kaj hočete? Folk kontroliran s plastično zelenjavo in brez energije za ugovarjanje? Se mi zdi tako ja...control your own ass!
kristjan31
# 07.10.2017 ob 05:30
@Kamnosek tudi meso, sploh od živali, ki se pasejo na s pesticidi in herbicidi onesnaženih področjih JE POLNO STRUPOV, ker se pesticidi akumulirajo v mesnem tkivu ŽIVALI, včasih je količina pesticidov v mesu VEČJA kot v večini sadja in zelenjave.
ga_moram_imet
# 07.10.2017 ob 00:24
hexen, predvidevam, da sam prideluješ hrano in to iz avtohtonih vrst.
B M
# 06.10.2017 ob 21:26
Če pav razumem nekatere komentatorje, grm lahko v eurospin le s slabim avtom?

Sicer pa je zelje poceni, kuhano ali v solati je odlično in zelo zdravo.
Fižol, korenje, ohrovt, leča, ajdovi žganci, oves.. to je zdravo in ne predrago. Samo ko je lažje spražiti pomfrit in šnicle z majonezo in kečapom.
zapravico
# 07.10.2017 ob 06:47
Ko bi vedeli kakšne marže imamo na hrano v sloveniji,bi se zgrozili
Simba
# 06.10.2017 ob 22:26
vreizeja: "Če hočeš solato iz leče, si jo lahko skuhaš sam, kupiš paket leče recimo v Hoferju jo imajo, zmešaš s kisom in oljem, čebulo, soliš, zraven narežeš še trdo kuhano jajce. 2 evra vse skupaj max ali še toliko ne, si jo moraš pa sam narediti."

Rad bi te videl to na šihtu delat...
Pri nas v UK to niti ni problem. mi imamo 1.5 urno malico.
Antikrist
# 06.10.2017 ob 22:10
Jaz za malico na zagozdo belega kruha na debelo namažem zaseko, za poplakovanje pa uporabim domači šnopc. Zagotovo najbolj zdrava prehrana!
megan
# 06.10.2017 ob 21:20
Denar in čas sta bila najpogosteje izpostavljena razloga, zakaj se ljudje ne prehranjujejo zdravo. Jaz mislim, da gre v veliki meri za izgovora in da sta prava razloga v tem, da ljudem nezdrava hrana pač tekne in se ji niso pripravljeni odrečt in da kuhanje terja tudi nekaj znanja in volje, kar pa je tudi problem pri mnogih. Nič ne moraliziram, sem sama enaka. Seveda včasih pojem, kaj kar vem, da ni zdravo, ampak, če je pa dobro. Pa seveda se tudi meni včasih ne da zares kuhat, pa se poslužujem kakšnih bližnjic, čeprav vem, da niso zdrave.
megan
# 06.10.2017 ob 21:16
Cena hrane seveda ni nepomembna. Ampak res je pa tudi to, da gre pogosto za stvar prioritet. Bogati imajo lahko vse, ostali (še vedno ne revni) pa se moramo odločit čemu bomo dali prednost - ali zdravi hrani, ali dobremu avtomobilu ali veliko oblačilom priznanih znamk ali opremi za naše prostočasne dejavnosti, ali potovanjem, ali čemurkoli že ... Vsega si pač ne moremo privoščit. In mnogi se pač odločijo šparat pri hrani. Podobno je tudi glede časa. Stvar odločitve je, koliko časa, ko ne delamo bomo namenili pripravi hrane, koliko počitku, koliku druženju, koliko nakupovanju ... tako kot nikoli ni denarja za vse, kar bi želeli, tudi nikoli ne časa za vse ... odločit se je treba.
doba
# 06.10.2017 ob 18:25
@ themetun: kokosova mast in kokosovo olje je eno in isto; morda se cene razlikujejo glede na kvaliteto ali prodajalca?
Pastafarian
# 08.10.2017 ob 08:41
Mislim, da se premalo ljudi zaveda, da se s hrano blažijo psihčni problemi in jemljejo hrano kot tolažbo. Raje ne vem, kako bo izgledal svet čez 200 let, ob vsem tem tubokapitalističnem stresu, ki ubija in degenerira še bolj kot sama nezdrava hrana.
ti_si_nula
# 06.10.2017 ob 23:38
Sem obiskala portal prehrana.si

Kaj naj rečem? Dokaj beden, nezanimiv portal. Raje bi ta denar namenili tistim pod pragom revščine, da bi si kupili bolj kvalitetno hrano, ne pa da morajo jesti bele testenine s Karitasa.
SsDrag
# 06.10.2017 ob 18:56
frlekin, kakšna neumnost.

kvečjemu ne bi imel nepotrebnih zdravstvenih problemov (visok pritisk, sladkorna, grdo kožo...). imaš pa zato tanjšo denarnico.
por
# 07.10.2017 ob 09:27
Sami si prpravte malco za v službo. Če že tolk trdo delate, potem bo priprava malce le plunek v morje vašega trdega dela in ne bo predstavljalo težave.
slovenkaaaa
# 06.10.2017 ob 22:27
Samo prenehajte z mesom, ribami, jajci nasploh vsemi živalskimi mašobami in z vami bo več ali manj vse v redu.

Kristijan, midva z možem sva samo ob mesu in zelenjavi, jajcih in maščobah v 2 tednih izgubila 4 oz 6 kilogramov. Bila sva navdušena. Tako da ne vem, kaj govoriš. Po tvoje bi jedli samo zelenjavo in sladkarije?
Emmure
# 06.10.2017 ob 21:48
lečina solata 7.90...danes na terenu v SG hamburger od pol kile 2,8....jutri spet hamburger za 2,8.
to je realnost
DnB
# 06.10.2017 ob 20:49
Komentarji tule gor use povedo, zakaj in kako nas še vedno več kot pol je nezdravo. In zakaj je 70% decov debelih. 'vec kot pol nas se uziva v hrani', 'dejmo se en pir' mentaliteta , pa sedet pred ekranom.

Če pa pogledamo po prebivalstvo mlajše od 25 let pa je stanje za prihodnost še slabše. Aja še tole, cene zdrave prehrane so nerazumno drage, še ena zgodba kartelnega dogovarjanja v tej državi, dosti podobno kot srčne zaklopke in še marsikaj.

Če bi vladi bilo kaj do ljudi bi te firme in pravne osebke že zdavnaj sankcionirala. Ampak ji pač ni...
Kazalo