Zlata Štiblar Kisić je na polni mandat čakala pol leta. Foto: BoBo
Zlata Štiblar Kisić je na polni mandat čakala pol leta. Foto: BoBo
Onkološki inštitut, onkologija
Kisićeva po lastnih besedah namerava urediti sicer slabe odnose na inštitutu. Foto: BoBo

Tako Štiblar Kisićeva kot Ferjanc sta dobila štiriletni mandat, so po seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Okoli imenovanja Štiblar Kisićeve za direktorico onkološkega inštituta se je dvigalo kar nekaj prahu. Svet inštituta jo je imenoval za generalno direktorico 7. januarja, medtem ko je vodenje inštituta kot vršilka dolžnosti prevzela oktobra lani po tistem, ko je svet inštituta razrešil njenega predhodnika na tem mestu Janeza Remškarja. Dotlej je bila njegova pomočnica za pravne zadeve.

Obtožbe na račun Štiblar Kisićeve
Remškar je Štiblar Kisićevo obtožil, da je v času, ko je bila njegova pomočnica, prejela nepravilno izplačane dodatke za nadure v višini skoraj 6.000 evrov bruto in skoraj 150 evrov bruto za delo v manj ugodnem delovnem času. Temu je pritrdil tudi inšpektorat. Prav zaradi tega ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc sprva ni bila naklonjena imenovanju Štiblar Kisićeve, a je očitno po tistem, ko se je z njo sestala, spremenila mnenje.

Pol leta vršilstva dolžnosti
Novoimenovana direktorica onkološkega inštituta je povedala, da je sicer odločitev vlade dolgo pričakovala, saj da je polna načrtov za delo na inštitutu. Tudi v vmesnem času, ko je inštitut vodila kot v. d. generalnega direktorja, je delo polno opravljala, je dejala.

Medsebojni odnosi na inštitutu
Tako se lahko pohvali, da so v tem času na inštitutu pripravili strategijo dela v prihodnjih petih letih, pospešeno delajo na urejanju nesoglasij in medsebojnih odnosov, kar se je v preteklih letih večkrat razčiščevalo preko medijev, prav tako so tik pred podpisom pogodbe za sodelovanje z UKC Maribor na področju radioterapije. Glede na to, da na inštitutu poudarjajo potrebo po zdravem načinu življenja, načrtuje restavracijo na inštitutu, kjer bi lahko zaposleni malicali. Sedaj namreč nimajo urejene prehrane znotraj hiše.

Ti rezultati dela v preteklih osmih mesecih so po njenem mnenju tudi prepričali Kolar Celarčevo, da je podprla njeno imenovanje. Poleg tega je ministrica, preden sta se sestali, imela le delne informacije glede izplačevanja nadur v času, ko je bila Remškarjeva pomočnica, je dejala Štiblar Kisićeva.

Sicer pa je bila po besedah Štiblar Kisićeve to namerno ustvarjena zgodba, po drugi strani pa tudi v drugih zavodih pomočniki direktorjev opravljajo nadure, če so jim odrejene.

Vlada je tudi imenovala Avgusta Rebiča za zastopnika pacientovih pravic v Kranju za obdobje petih let.