Receptor imunskega sistema TLR4 igra pomembno vlogo pri številnih boleznih. Foto: BoBo
Receptor imunskega sistema TLR4 igra pomembno vlogo pri številnih boleznih. Foto: BoBo

Raziskovalci so v petletni obširni študiji dosegli velik dosežek, odkrili so namreč delovanje receptorja imunskega sistema pri revmatoidnem artritisu. Omenjeni receptor igra pomembno vlogo pri številnih boleznih, od revmatoidnega artritisa, ateroskleroze, nevropatske bolečine, tudi raka. Če bi lahko zavrli njegovo aktivacijo, pa bi lahko pripomogli k zdravljenju teh bolezni.

Skupen signal je oksidativni stres
Naš imunski sistem se sproži, ko dobi signal za nevarnost. Tak primer je bakterijska okužba, a včasih se sproži tudi, če te okužbe ni. Tako je pri tako imenovanem receptorju imunskega sistema TLR4, na katerega se telo drugače odziva, če se aktivira kot posledica okužbe ali kot posledica tako imenovanega oksidativnega stresa, ko se tvorijo kisikovi radikali, ki tvorijo oksidirane lipide. Ti pa dodatno sprožijo aktivacijo nekaterih genov, ki so vključeni v regeneracijo tkiva.

Strokovnjaki se dolgo niso strinjali, kaj ta receptor aktivira, je pojasnil Roman Jerala s Kemijskega inštituta. Zdaj pa so raziskovalci ugotovili, da je skupen signal vseh teh bolezni ravno oksidativni stres.

V študiji, objavljeni v znanstveni reviji Science Signaling, so kot vodilni avtorji sodelovali raziskovalci Kemijskega inštituta v sodelovanju z raziskovalci Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani in na Dunaju, Fakultete za računalništvo in informatiko in Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.