Odkritje francoskih raziskovalcev pomeni, da virus Zika ni nevaren samo nosečnicam, temveč lahko povzroči hude zdravstvene težave tudi odraslim. Foto: Reuters
Odkritje francoskih raziskovalcev pomeni, da virus Zika ni nevaren samo nosečnicam, temveč lahko povzroči hude zdravstvene težave tudi odraslim. Foto: Reuters

Odkritje temelji na 15-letnem dekletu, ki so ji januarja lani diagnosticirali akutni mielitis. Ob preiskavah so odkrili, da ima dekle v krvi, urinu in cerebrospinalni tekočini (tekočini, ki obdaja hrbtenjačo) visok delež virusa Zika.

Najstnico so v bolnišničnem centru v Guadelupeju sprejeli ob delni paralizi, pritoževala pa se je tudi zaradi šibkih okončin in močnih bolečin. Njeno stanje se je odtlej izboljšalo in ni več v zdravstveni nevarnosti.

Virus Zika nevaren tudi odraslim
Odkritje virusa Zika pri najstnici pomeni prvi primer povezave med mielitisom in virusom Zika, ki pustoši po Latinski Ameriki in Karibskih otokih. Zika sicer povzroča mikrocefalijo pri novorojenčkih, pri odraslih pa se pojavijo blagi simptomi, kot so nizka vročina, glavobol in bolečine v sklepih.

Novo odkritje pa kaže, da je virus nevrotropen, torej da napada živčni sistem. Odkritje tako v prvi vrsti pomeni, da virus Zika ni škodljiv le nosečnicam, temveč je lahko povezan z resnimi zdravstvenimi stanji tudi pri odraslih.

Znanstveniki so že potrdili, da lahko virus Zika poleg mikrocefalije pri novorojenčkih povzroči tudi nevarno nevrološko motnjo, Guillain-Barrejev sindrom. Gre za redko bolezen, ko imunski sistem v odzivu na bakterijsko ali virusno okužbo napade dele živčnega sistema, ki nadzirajo moč mišic.