Dežurna služba v zdravstvenih domovih se bo do nadaljnjega ohranila in bo delovala kot zdaj, napovedujejo na ministrstvu za zdravje. Foto: Goran Rovan
Dežurna služba v zdravstvenih domovih se bo do nadaljnjega ohranila in bo delovala kot zdaj, napovedujejo na ministrstvu za zdravje. Foto: Goran Rovan
Dežurna medicinska služba brez sprememb

Kot je dejala Dušanka Petrič z ministrstva za zdravje, ostaja tako koncept sistema nujne medicinske pomoči enak, kot je opredeljen v osnutku pravilnika. Na ministrstvu pričakujejo, da bo ministrica Milojka Kolar Celarc pravilnik podpisala avgusta.

Dušanka Petrič, vodja sektorja za razvoj v direktoratu za zdravstveno varstvo ministrstva za zdravje, je napovedala, da bo z začetkom prihodnjega leta začelo delovati vseh deset regionalnih urgentnih centrov po državi. V enakem časovnem obdobju je pričakovati tudi vzpostavitev dispečerskih centrov.

Na podlagi podatkov, ki jih bodo zbrali o dostopnih časih z dispečerskima centroma, bodo lahko na ministrstvu tudi oblikovali mrežo satelitskih urgentnih centrov po državi. En tak center bo v Ljubljani, drugi pa v Mariboru. Dispečerska centra bosta dala objektivnejše podatke o dostopnih časih, kot so na voljo zdaj, ko jih sami zbirajo po zdravstvenih ustanovah, je dejala Dušanka Petrič.

Dežurna služba v zdravstvenih domovih se bo do nadaljnjega ohranila in bo delovala kot zdaj. Zdravniki bodo tako tam hkrati z ambulantno službo opravljali tudi nujno medicinsko pomoč.

A dežurna služba v taki obliki ni dostopna 24 ur, je dejala Dušanka Petrič. Ker mora v nujnih primerih zdravnik na teren, bolniki pridejo v tistem času pred zaprta vrata zdravstvenega doma. Za ohranitev sedanje dežurne službe so se odločili, "ker je bilo toliko napadov na nov predlog sistema", je dodala.

Satelitski urgentni centri postopoma
Satelitski urgentni centri se bodo odpirali postopoma. Čeprav je v osnutku pravilnika in priloženi mreži predvidenih 18 satelitskih centrov, Dušanka Petrič dopušča možnost, da se bo to spremenilo.

"Ali bo kakšen več ali manj in kje vse bodo, se bomo pogovarjali v prehodnem obdobju na podlagi objektivnih podatkov dispečerskih centrov," je dejala. "Problem pa je, da vsaka vas ne more imeti svojega satelitskega urgentnega centra. Nobena država si tega ne more privoščiti," je dodala. Nov sistem nujne medicinske pomoči naj bi v celoti zaživel marca 2019.

Satelistski urgentni centri: sprva ne, zdaj da
Član delovne skupine pri ministrstvu za zdravje Roman Košir je sicer na nedavnem mednarodnem simpoziju o urgentni medicini za Radio Slovenija povedal, da sistema satelitskih urgentnih centrov, kot jih predvideva osnutek pravilnika o službi nujne medicinske pomoči, do nadaljnjega ne bo.

Dežurna medicinska služba brez sprememb