Dragoš Jančarjeva je potrdila, da je odvetnik Miro Senica 2. februarja prišel v Barsos, a ni iskal prve pomoči, temveč je prišel nuditi moralno pomoč. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik
Dragoš Jančarjeva je potrdila, da je odvetnik Miro Senica 2. februarja prišel v Barsos, a ni iskal prve pomoči, temveč je prišel nuditi moralno pomoč. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Tratnik

Direktorica medicinskega centra Barsos Cvetka Dragoš Jančar je v izjavi za medije povedala, da jih je tragična smrt lastnika Barsosa Saša Baričeviča globoko pretresla, a dodala, da gre življenje naprej. "Nič nimamo z aferami, naše poslanstvo je medicina," je zagotovila.

Dragoš Jančarjeva je dejala, da je sama, potem ko je izvedela za napad bulmastifov na Baričeviča, poklicala odvetnika Senico. Ta je prišel v Barsos, kjer jim je nudil moralno pomoč, je pojasnila in zatrdila, da ni imel nobenih poškodb in da mu niso nudili prve pomoči, kot se namiguje v javnosti.

"Barsos posluje v skladu z zakonodajo"
Po njenih besedah medicinski center Barsos, ki deluje že osemnajsto leto, posluje v skladu z obstoječo zakonodajo. "Z vsemi zunanjimi sodelavci imamo sklenjene pogodbe o delu," je dejala in dodala, da so imeli vsi zdravniki, ki so redno zaposleni v Univerzitetnem kliničnem centru in delajo pogodbeno v Barsosu, soglasje delodajalca za takšno delo.

Takih zdravnikov je deset, večina od njih je sodelavcev Barsosa že osemnajsto leto in do zdaj so vedno dobili dovoljenje predstojnikov za delo v tem centru, je poudarila. Ob tem pa je dodala, da se je lahko zgodilo, da so vlogo vložili julija, dovoljenje pa so dobili decembra.

Zdravniki naj ne bi dobivali plačila "na roke"
V Barsosu dela še dvajset zdravnikov UKC-ja, ki pa ne potrebujejo dovoljenja, saj so mlajši upokojeni profesorji, ki so vedno delali v kliničnem centru s podjemno pogodbo. "Torej je tukaj lahko bil dejansko v prekršku tudi klinični center. V resnici ni bil, saj lahko delajo kjer koli, ker so upokojeni," meni Dragoš Jančarjeva. "Naši zdravnik ne delajo na črno," je poudarila in zanikala, da njihovi zdravniki dobivajo plačilo "na roke".

Inšpektorji redni gostje
Po besedah direktorice medicinskega centra so imeli v času svojega delovanja veliko inšpekcijskih nadzorov, zadnji zdravstveni nadzor so imeli pred enim mesecem. Ta ni odkril nobenih nepravilnosti, je pojasnila. Kot pravi, trenutno nimajo sklenjene nobene pogodbe s kakšnim od ministrstev, imeli pa so jih v preteklosti.

Zanikala je tudi, da bi po Baričevičevi smrti pacienti množično odhajali iz Barsosa. Iz medicinskega centra, kjer imajo v splošni ambulanti 3.860 pacientov, na pediatriji pa 1.800, je v zadnjih dnevih odšlo le šest pacientov, je še dejala.