Pik komarja Aedes, kot kaže, ni edini način, da pride do okužbe z virusom. Foto: Reuters
Pik komarja Aedes, kot kaže, ni edini način, da pride do okužbe z virusom. Foto: Reuters
V Teksasu potrdili prenos virusa Zika s spolnim odnosom

Po podatkih ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni se je bolnik z virusom okužil pri spolnem odnosu z obolelo osebo.Ne gre pa za prvo poročanje o prenosu virusa Zike na ta način, saj so leta 2013 v Francoski Polineziji prav tako poročali o domnevni okužbi s spolnim odnosom.

Okužena oseba iz Teksasa ni potovala na okužena območja, se je pa partner vrnil iz Venezuele. Gre za prvi primer okužbe v ZDA, čeprav so v Teksasu poročali že o nekaj primerih, vendar so se vsi okuženi vrnili iz tujine. Gre za prvega okuženega človeka, ki ni potoval v tujino, je potrdil predstavnik ameriškega centra za nadzor in preprečevanje bolezni. Center ob tem odsvetuje nosečnicam potovanje v več kot 20 držav, kjer je izbruhnil virus. Večinoma gre za karibske države in Latinsko Ameriko.

Okužbe potrdili tudi v Čilu in v Avstraliji
Ameriški Rdeči križ je pozval potencialne krvodajalce, ki se vračajo z območij, kjer so se ljudje okužili z virusom, naj pred darovanjem krvi počakajo vsaj 28 dni, četudi je po njihovih besedah okužba z virusom z darovano krvjo zelo nizka. O prvih treh okuženih primerih so poročali tudi iz Čila, a so se vsi trije okuženi vrnili iz tujine. Eden je potoval v Brazilijo, drugi v Kolumbijo, tretji pa se je vrnil iz Venezuele. Dva primera okužbe z virusom Zika so potrdili tudi v Avstraliji, pri dveh prebivalcih Sydneyja, ki sta prišla s Karibov.

Medtem so iz Brazilije, ki jo je virus najbolj prizadel, sporočili, da preiskujejo 3.670 primerov mikrocefalije pri dojenčkih, ki je domnevno povezava za virusom Zika. Po besedah ministrstva za zdravje so bili doslej potrjeni 404 primeri, 709 primerov pa so zavrgli. Dodali so, da okužbo z virusom sumijo tudi v primerih smrti 76 dojenčkov, ki so zaradi mikrocefalije umrli med nosečnostjo ali takoj po porodu. Ob tem je brazilska predsednica Dilma Rousseff dejala, da se brazilske oblasti osredotočajo na izkoreninjenje komarja Aedes, ki prenaša virus. Projektu boja proti virusu Zika bodo namenili dodatna sredstva, je potrdila in dodala, da bi zaradi mikrocefalije "vsi morali biti zaskrbljeni ".

Strah pred veliko razširitvijo
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je razglasila, da predstavlja virus Zika nevarnost za javno zdravje po vsem svetu in da je zato potreben nujen in usklajen odgovor. Virus, ki je povezan s hudimi okvarami možganov številnih otrok v Braziliji, se hitro širi po Južni Ameriki. Zdravstvena stroka je izrazila zaskrbljenost, da bi se virus lahko razširil tudi v Afriko in Azijo. Če se virus lahko prenaša s spolnimi odnosi, so ogrožena vsa območja, ne le območja, kjer živijo komarji, ki ga prenašajo. V preteklih dneh so virus pri turistih, ki so se vrnili iz Latinske Amerike, odkrili že v več evropskih državah, ZDA in Kanadi. V Sloveniji doslej še ni bilo nobenega primera.

V Teksasu potrdili prenos virusa Zika s spolnim odnosom